Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Közönségdíjas Traviata

Szeged - Bár az operafesztiválon a versenyszereplőkkel már játszották Juronics Tamás Traviata-rendezését, a Nemzeti Premier-bérletben ma este 7 órától tartják a népszerű Verdi-darab igazi bemutatóját a nagyszínházban.
A Duna Televízió nézői az operafesztivál öt versenyprodukciója közül Juronics Tamás szegedi Traviata-rendezésének ítélték oda a közönségdíjat, az Alfredót éneklő Balczó Péter pedig előadóként kapott megosztott második díjat. A népszerű Verdi-opera igazi bemutatóját azonban ma este 7-től tartják a nagyszínházban – már nem a versenyzőkkel.

– Ez a produkció karakterében és zeneiségében is eléggé más, mint azok, amelyeket eddig csináltam. Violetta szerepe óriási kihívás zeneileg, ugyanakkor színészi szempontból is, hiszen egy komplex személyiségről van szó. Ahhoz, hogy a karakter hitelesen megszülessen, őszintén kell ezeket a mély érzelmeket megmutatnom, amihez lelki ráhangolódás is szükséges – mondja a mai premier Violettája, a Szegedről indult, majd a bécsi Staatsoperben eltöltött évek és gyermekei megszületése után vendégművészként visszatérő Keszei Borbála. – A Traviatát mindenkinek ajánlom akár első operaként is: rengeteg dallamos slágert lehet benne hallani, így alkalmas arra, hogy vele szerettessük meg a műfajt a fiatalokkal. Juronics Tamás modern rendezése is közel viszi a nem kifejezetten operaértő közönséghez is a darabot. Másfél hónapja dolgozunk a premierért, benne van a szívünk-lelkünk, azt reméljük, a publikum is szereti majd. A történet konfliktusai megdöbbentően aktuálisak napjainkban is, így a mai gesztusokra, modern környezetre építő rendezés szerintem erősíti az operát. A mozgalmas zenéhez illik a sok jövés-menés, színpadi akció, ami kihívás az énekeseknek.

Keszei Borbála Violetta szerepében a Traviatában a kórussal. Fotó: Frank Yvette
Keszei Borbála Violetta szerepében a Traviatában.
Fotó: Frank Yvette

Alfredo szerepét ma este Vadász Dániel énekli, akire biztosan sokan emlékeznek még Szegeden: friss jogászdiplomával és európai uniós kereskedelmi szakképesítéssel a zsebében 2001 őszén Oberfrank Péter akkori zeneigazgató hívására Debrecenből szerződött az itteni társulathoz. Edvint alakította a Csárdáskirálynőben, majd Szokolay Sándor Vérnász című operájában a Vőlegényt énekelte. Kelemen Zoltán mutatkozik be Georgio Germont-ként, a további nagyobb szerepekben Szonda Évát, Kóbor Tamást, Andrejcsik Istvánt, Altorjay Tamást, Kiss Andrást és Ducza Nórát láthatja a közönség. A szegedi szimfonikusokat Pál Tamás dirigálja. Violettaként Kónya Krisztinával, Alfredóként Balczó Péterrel szombaton este lép színpadra a másik szereposztás.

Moszkvától Ausztriáig

Keszei Borbála a szegedi bemutató után Moszkvába készül, ahol Erkel-, Liszt- és Kodály-művekből ad két áriaestet, majd az operaházi Figaro házasságában lép fel, illetve Győrben Zerlina szerepét énekli az új Don Giovanni-produkcióban. A nyáron Ausztriában egyházi koncertsorozat várja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kairóban is kiállították a Szegeden élő fotós munkáit

Csősz Géza fotográfus valóságos városmarketinget csinál. Munkáival Szeged emberi, pozitív arcát mutatja be. Képeit Madrid és Barcelona mellett Kairóban is bemutatták. Tovább olvasom