Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Közös tépés, áztatás, kaparás

Választási plakátokat áztattunk és téptünk, kapartunk kézzel, kulccsal és késsel – a pártok ifjúsági szervezeteivel. A fiatalok elmondták, a takarításnak nagyobb a társadalmi elfogadottsága mint a ragasztásnak, de beszólásokat így is kaptak.
A pártok fiatal aktivistái együtt dolgoznak a plakátok eltávolításán. Fotó: Frank Yvette
Április 27-én kezdte a négy parlamenti párt ifjúsági szervezete a közös munkát: eltüntetik Szeged utcáiról a választási plakátokat. A fiatalok akkor azt mondták, az együttműködés jó ötlet és különben is ők plakátoltak, így kötelességük megtisztítani a várost. A takarítást a belvárosban kezdték. Arra voltunk kíváncsiak, hol tartanak most, illetve továbbra is együtt dolgoznak-e az Új Generáció, a Fidelitas, a Fiatal Baloldal és az Ifjúsági Demokrata Fórum tagjai. Ezért csatlakoztunk a takarítókhoz.

A Kossuth Lajos sugárút–Párizsi körút sarkán először a fidelitasos Véró Ilona jelent meg, majd Farkas László, a csoport szegedi elnöke. Ő azonban már fordult is vissza, a Fidesz éppen szavazott a polgármesterjelöltről, ott volt jelenése. Egy óra múlva jövök – mondta, és kiosztotta a vödröket. Biztatásként még hozzátette, az Új Generáció később gőzborotvát is hoz.

Addigra már heten voltunk – négyen a Fidelitastól, ketten a Fiatal Baloldaltól, plusz a munkára kész újságíró –, úgyhogy megkezdtük a kaparást.
– Jaj, ne körömmel csináld! – szólt rám Ilona, és kés híján felajánlott egy kulcsot. Megtudtam, a víz nem mindig old, van úgy, hogy köt. A legtöbb párt plakátja könnyen lejön, de a Munkáspárt ragasztója erősebb a többinél. A „Lacika ragadós." „Leszedjem Ferit?" „Felmászok Éváért!" Ezek a megjegyzések eleinte furcsának tűntek, de rájöttem, ez itt most a „szakzsargon".

– A ragasztás könnyebb, bár a takarításnak nagyobb a társadalmi elfogadottsága – tudtam meg Farkas Gábortól, aki egy hónapja – vagyis 14 éves korától – a Fidelitas tagja. A fiatalember elmondta: a kampányban volt akit kutyákkal ijesztgettek, másnak beszóltak, de a takarítást általában jó szemmel nézik. Azért véleményeket ezúttal is hallottunk: „Gyújtsátok fel, úgy könnyebb" – tanácsolta egy autós. „Ragasszatok!" – kiáltották egy másik járműből, pedig pont az ellenkezőjét csináltuk.

Két vizsga között választotta az aktív pihenésnek ezt a módját a Fiatal Baloldaltól Pataki Gergely és Kismárton Ferenc. Valami trükkjük lehetett, gyorsan haladtak. A vizezés a nyitja – mondták, miközben tépték a hirdetményeket.

A ragasztó addigra a körmünk alá ment, a kezünk fekete lett, a hajunk a környező bokrok leveleivel volt tele. Két lány egy darabig messziről nézte ahogy dolgozunk, majd csatlakoztak ők is.
A fiataloknak köszönhetően tiszta már a Dugonics, a Széchenyi, az Aradi tér, és a Kálvária sugárút egy része is. A munkával néhány héten belül elkészülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A radnótisok szerint könnyű volt a matekérettségi

A szegedi radnótis diákok szerint nem volt nehéz a tegnapi matematikaérettségi, noha igazgatójuk… Tovább olvasom