Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Közösen keresik az állást

November elsejétől álláskeresési járadékot, illetve segélyt kaphatnak a munkát keresők, ha aktívan együttműködnek a munkaügyi központtal. Az első három hónapban több pénzt kap az álláskereső, mint az eddigi munkanélküli, azután viszont kevesebbet.
Álláskeresők. Aktívabb együttműködést vár tőlük a központ. Fotó: Gyenes Kálmán
November elsejétől néhány kivételes esettől eltekintve nem munkanélküli-segélyt, hanem álláskeresési támogatást – járadékot vagy segélyt – kapnak a kérelmet benyújtók, azaz a munkanélküliek, illetve, ahogy hónap elejétől hívják őket: az álláskeresők.

Horesnyi Julianna, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ jogi osztályvezetője elmondta, a járadék maximum 270 napig jár, két szakaszban, azoknak, akik a megelőző négy év alatt legalább 365 napot dolgoztak. Ők az első szakaszban – a jogosultsági idő feléig, de legfeljebb kilencvenegy napig – korábbi átlagkeresetük hatvan százalékát, de legfeljebb a minimálbér százhúsz százalékát kapják, azaz jelenleg 68 ezer 400 forintot. Ez a korábbi munkanélküli-járadéknál magasabb.
A folyósítás második szakaszában már csak a minimálbér 60 százaléka, vagyis ebben az évben 34 ezer 200 forint jár.

Ha az álláskeresőnek van 200, de nincs 365 nap munkaviszonya a megelőző négy évben, akkor álláskeresési segélyt kap. Ez a legkisebb bér 40 százaléka, tehát 22 ezer 800 forint. A segély bizonyos feltételekkel jár azoknak is, akik az álláskeresési járadék ideje alatt nem találtak munkát vagy öt éven belül elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt.
A támogatások feltétele az álláskeresési megállapodás megkötése, amely fokozott aktivitást, nagyobb együttműködést vár el a munkakeresőtől. Ilyenek például az internet használata a keresésben, vagy jelentkezés nem meghirdetett állásra. A központ mindezt infrastruktúrájának megújításával is segíti. A megállapodást a pályakezdő álláskeresőknek is meg kell kötniük.

Kaló György tegnap regisztráltatta magát a munkaügyi központban – az új rendszer értelmében – álláskeresőként. Ő már hallott egy keveset a szerinte hasznos változásokról. A 31 éves fiatalember úgy véli, könnyebb lesz munkát találnia, ha szorosabban együttműködik a központtal, ugyanakkor fenyegetőnek érzi, hogy csupán három hónapig kapja a járadék nagyobb összegét. Attól fél, ennyi idő alatt nem talál állást.
Majzik Andrea szerint nem három hónap, de évek alatt sem lehet Szegeden munkát találni. Legalábbis olyat, ahol bejelentett alkalmazottként dolgozhatna.

– Nem jelent semmit, hogy ezentúl többször kell bejárni a munkaügyi központba. Én eddig is hetente jöttem, de ha nem adnak munkát akkor hiába – mondta elkeseredetten. Az asszony szerint az ő helyzetén semmit nem változtat, hogy munkanélküliként vagy álláskeresőként emlegetik. Húszéves fiának azt tanácsolta, hagyja el az országot, és külföldön próbáljon boldogulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napszámosa gyújtotta fel az idős asszony tanyáját

Akkor is a tanyáján akar élni az a hetvenéves bordányi asszony, ha agyonüti a napszámosa, aki a múlt… Tovább olvasom