Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád 2°C | 8°C Még több cikk.

Köztársasági gyűrűt kapott Röst Gergely

A köztársaság címerével ellátott aranygyűrűvel tüntette ki tegnap Sólyom László köztársasági elnök Röst Gergely matematikust. A fiatal tudós jelenleg Kanadában kutat és tanít, de a munkáját Szegeden szeretné folytatni.
Röst Gergely tegnap vette át a kitüntetést a köztársasági elnöktől Fotó: Schmidt Andrea
Szegedinek érzi magát, bár 1977 szilveszterén Nagykanizsán született, és ott is érettségizett Röst Gergely. Általános iskolás korában alakult ki vonzalma a matematika iránt. És ahogy az a jó tanulóknál lenni szokott, matematika-, fizika- és kémiaversenyekre járt, amelyeken mindig sikeresen szerepelt.

– Mire gimnáziumba kerültem, letisztult az elhatározásom, hogy matematikus szeretnék lenni. A szegedi egyetemre már csak matematikus szakra jelentkezem – mesélte választásáról. Elsősorban a tanárok egyénisége vonzotta: Szegedre Pintér Lajosé, a Bolyai Intézet alkalmazott és numerikus matematika tanszékére pedig Krisztin Tiboré. Nála írta a szakdolgozatát, és az ő vezetésével készítette el doktori disszertációját. Idén januárban tett záróvizsgát – mint eddig mindig, ezúttal is kitűnő eredménnyel. Tegnap avatták doktorrá a köztársasági elnök kitüntetésével. Jelenleg az alkalmazott és numerikus matematika tanszék adjunktusa, igaz, másfél éves ösztöndíjjal most Torontóban kutat és tanít. A kínai születésű Jianghong Wu professzor kutatócsoportjában járványos betegségek terjedésének matematikai modellezésén dolgozik.
Mindig kitűnő

Ritka a minden iskoláját kitűnően végzett doktoranduszhallgató. Két éve avattak utoljára a Szegedi Tudományegyetemen köztársasági gyűrűst, előtte ugyancsak két évvel korábban akadt hasonló kiválóság. Röst Gergely nemcsak kutatásban a legjobb, tanítványai is szeretik: tavaly a hallgatói önkormányzat Arany kréta-díját vette át.  


– Nagyon pörgős a kinti tanszék. Míg itthon jobbára elméleti, ott elsősorban alkalmazott matematika a munkám – igyekszik közérthetően elmagyarázni a lényeget. – Együtt dolgozunk például egy indiai zoológussal és kanadai járványügyi szakemberekkel.

A járványtanosok szállítják az influenzajárványról az adatokat, amelyeket mi, matematikusok feldolgozunk. Egyenleteket állítunk fel, és ezeknek bizonyítjuk különböző paramétereit. Megnézzük például, mennyire fertőző a betegség, milyen arányban okoz halált, figyelembe vesszük a kórházak kapacitását. Ki kell számolnunk, hány embert kell gyógykezelni ahhoz, hogy ne legyen az adott betegségből országos járvány. Az eredményt az egészségügyi szakemberek visszafordítják a járványügy nyelvére. Mennyire kapcsolódik a munkánk a való élethez? Közvetlenül. Amikor ugyanis legutóbb kitört Kanadában a SARS-járvány, az ellene való védekezés kormánybiztosának az én kínai matematikus professzoromat nevezték ki.

Röst Gergely nemcsak kutat, tanít is a torontói York Egyetemen. Másfélszáz hallgatója között van Kanada legjobb sakkozója is. A fiatal kutató dekoratőr feleségével él kint. Mivel a kanadai állam nagyon praktikusan minden ünnepet hétfőre időzít, hosszú hétvégéik maradnak, amikor autóval felfedezik a hatalmas ország természeti szépségeit. Röst Gergely aktívan sportol is. Gyerekkora óta igazolt labdarúgó, a tengeren túlon az FC Portuguese Woodbridge játékosa. Jövőbeli terveiről szerényen annyit árult el, hogy Szegeden szeretné folytatni a munkáját.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók útját vizsgálják

Tanúként hallgatta meg a rendőrség annak a cégnek a vezetőjét, amely az M5-ös autópálya nyomvonalán… Tovább olvasom