Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Köztéri ivászat – technikai problémákkal

Ha nyáron megszomjazik az ember a városban, de nem szándékozik ásványvizet venni a boltban, keres egy köztéri ivókutat. A belvárosban jó néhány ilyenbe botlunk, vizet inni belőlük azonban nem is olyan egyszerű.
A működő ivókutakat sem egyszerű használni Fotó: Frank Yvette
Nem mindenki engedheti meg magának, hogy ásványvizet igyon a városban kószálva – ilyenkor jön jól egy működőképes ivókút. Rövid körutat tettünk, hogy a leginkább látogatott belvárosi kutakat szemügyre vegyük: alkalmasak-e arra, hogy betöltsék a feladatukat. Amit tapasztaltunk, az sajnos eléggé lesújtó.

A Radnóti Miklós gimnázium előtt, ahol számtalan biciklis próbálkozik ivászattal, csak a legbátrabbak vagy legigénytelenebbek jutnak vízhez az ivókútból. A viseltes műmárvány alapból kiálló rézcsőből annyira alacsony sugárban csordogál a víz, hogy az embernek a szájába kellene venni, ami nem tűnik éppen a leghigiénikusabb megoldásnak. Főként, ha gyakran találkozik olyan látvánnyal, hogy kutya kapaszkodik a kútra, belefetyelni a vizet, miközben az okos gazdi nyomja számára a gombot. Ha a tenyerünket próbáljuk a kifolyó alá tenni, nagyjából ugyanannyi kórokozót nyelünk – csak épp a kezünkről.

A Stefánián felállított díszkút taposós módszerrel működik. Azaz csak működne, ugyanis a vízköpők fele semmiféle nyomkodásra nem reagál. Kettő folyik ugyan, de az egyik azokból is csak a rézfejű sas csőrén végigcsorogva – ami legalább olyan gusztusos, mint a Radnótinál. A játszótéren felállított kút azonban remekül működik: örömteli oázis ez a többihez képest.

A Roosevelt téren is folyik a víz – csak éppen nem a csőből, hanem a taposós gumipedálból. Ha azonban elég kitartóak vagyunk, előbb-utóbb a csőben is megjelenik a víz. Zuhanyozhatunk is, ha a Honvéd téri kúthoz megyünk, akárcsak az a hölgy, aki éppen a szőlőjét próbálta óvatlanul megmosni. Azt viszont nem tudta, hogy a kavicsoktól eldugult, műanyagra cserélt kútfej körülbelül két és fél méter magasra lövelli majd a vizet. A gyorsmérleg tehát a következő: a meglátogatott kutak mindössze húsz százaléka működött kifogástalanul, a többi korántsem.

Varga Gábor a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. zöldterület-fenntartási részlegvezetője elmondta, mindössze nyolcszázezer forintja van a társaságnak a harminc városi ivókút karbantartására, de a javítási költségek miatt a büdzsé dupláját is el tudnák költeni. Közlése szerint a kht. munkatársai hetente ellenőriznek minden kutat, de – mint hozzátette – teljesen „vandálbiztos" megoldás Magyarországon nem létezik, ezért idén már egymilliót költöttek a kutak helyreállítására. A vandáloktól függetlenül is gyöngén csordogáló kutak tényét ugyanakkor azzal magyarázta, hogy túl drága az ivóvíz, így nem akarják pazarolni azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadúszók is tarifával

Egy héttel ezelőtt megírtuk lapunkban, hogy a szegedi taxitársaságok átlagosan tíz százalékkal… Tovább olvasom