Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Közút, vasút, kerékpárút és járda is lesz az új hídon

Szeged - Megkapta a beruházó NIF Zrt. a környezetvédelmi engedélyt a szegedi déli Tisza-híd építésére. 2×1 sávos közút, egyvágányos nagyvasút, mindkét oldalon járda és egyirányú kerékpárút is lesz a hídon. Építésekor figyelni kell majd a denevérekre, a békákra és a sünökre is.
Közös pilléreken

A 38 oldalas dokumentum szerint a Tisza 172,3 folyókilométer-szelvényében épülő híd közös pilléreken és felszerkezeten kialakított 2×1 sávos közutat és 1 vágányos nagyvasutat tartalmaz. Ezenkívül a konzolokon mindkét oldalon járdát, egyirányú kerékpárutat és a két ívtartót foglalja magába a felfüggesztésekkel.
Mintegy 40 milliárd forintból épül meg a déli Tisza-híd Szegeden. A kormányhatározat szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter feladata a vegyes forgalmú – közúti-vasúti – Tisza-híd megépítésének előkészítése és megvalósítása 2020-ig. A beruházáshoz a minisztereknek kell biztosítani a közösségi támogatási és hazai forráskeretet.

A beruházó NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő) Zrt. 26 millió forintot kapott tavaly a kormánytól a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésére. A Trenecon Kft. végzett a munkával, és a NIF Zrt. megkapta a környezetvédelmi engedélyt a vegyes forgalmú híd építésére. A 38 oldalas dokumentum tartalmazza, milyen környezetvédelmi szempontokat kell figyelembe venni a híd tervezésekor és építésekor.

A vasúti pálya vonatkozásában például a híd íveinél biztosítani kell a csikorgásmentességet, az Oldal utcánál pedig 150 méter hosszan a zajterhelés csökkentése érdekében csendes aszfaltot kell alkalmazni.

„A temető környezetében a kegyeleti szertartások idejére a zajjal járó munkavégzést szüneteltetni kell" – olvasható a dokumentumban, ami első olvasásra meglepő, mert a déli Tisza-híd a Bécsi körutat köti össze a Temesvári körúttal, és a környezetében nincs temető. A hídépítéssel egyidejűleg azonban fejlesztik a Szeged és Szőreg közötti vasúti pályát, amelynek a mentén fekszik az újszegedi temető.
 
Madártávlatból. A déli Tisza-híd a Bécsi körutat köti majd össze az újszegedi Temesvári körúttal, a   karikával megjelölt helyen ívelve át a folyót. Légi fotó: Karnok Csaba
Madártávlatból. A déli Tisza-híd a Bécsi körutat köti majd össze az újszegedi Temesvári körúttal. Légi fotó: Karnok Csaba

A híd építésekor nagyon komoly táj- és természetvédelmi szempontokat kell figyelembe venni. Eszerint a hullámtérben, az erdei élőhelyeken és az árvízi töltésen csak július 15. és március 15. között lehet fát és cserjét kivágni, gyepet hántani. Az odvas hullámtéri fáknál még szigorúbb a szabályozás, azokat csak október 15. és március 15. között, az esetleges denevérjelenlét kizárása után, a nemzeti park igazgatósága jóváhagyásával lehet kivágni. A nyitott, meredek falú munkaárkokat a lehető leghamarabb be kell temetniük az építőknek. A munkaárkokból pedig naponta ki kell menteni és biztonságos távolságra el kell szállítani a kétéltűeket, a hüllőket és a sünöket.

 A vasúthatósági és útépítési engedélyezési eljárást megelőzően próbafeltárásokat kell végezni, és a kutatás eredményeivel kiegészített előzetes régészeti dokumentációt véleményezésre be kell nyújtani – olvasható a dokumentumban.
 
Előkészítették a terepet

A déli Tisza-híd a Bécsi körutat köti össze a Temesvári körúttal. Szegedi oldalon az új klinikai tömb környezetében technológiai parkot, Újszegeden, a hídfőnél Tisza Park néven városrészi központot alakítanak ki. Az önkormányzat 2009-ben az új klinikai tömb építése miatt vásárolta fel az ingatlanokat az Oldal utcán és környékén. Szegedi oldalon a Bécsi körút folytatásaként az Oldal utcán vezet majd fel az út a déli Tisza-hídra. Újszegedi oldalon a SPAR üzletlánchoz kötődő osztrák ingatlancég vette meg 2004-ben az egykori Heavytex, a kenderfonó húszhektáros területét. 2008-ban ledózerolta a cég az újszegedi Gyimesi utcában a házakat, mert azok útjában állnak a Temesvári körúttól a Tisza Parkig vezető 750 méter hosszú, négysávos útnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés megyei matrica fogy

Kevés megyei matrica fogy
Fizetős lett a határ és Makó közötti M43-as januártól, a megyei matricákkal 5 ezer forintos éves díjért több mint 100 kilométert sztrádázhatunk. Tovább olvasom