Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Krisztusi korban a szegedi gibbon

Szeged - Majdnem két és félszer nagyobb a vadaspark a füvészkertnél, az utóbbiban a fajok és fajták száma mégis jóval nagyobb, mint az állatok hada.Szeged két természeti szépségének, a Szegedi Vadasparknak és a szegedi füvészkertnek a legérdekesebb lakóira voltunk kíváncsiak.
Majdnem két és félszer nagyobb a vadaspark a füvészkertnél, az utóbbiban a fajok és fajták száma mégis jóval nagyobb, mint az állatok hada. Szeged két természeti szépségének legérdekesebb lakóit kerestük.

Az egyetem által fenntartott kertben ötezer növény, az önkormányzati támogatással működő parkban százharmincféle állat éli mindennapjait. Persze utóbbiakból a füvészkertben is találni: az őzek például hívatlan vendégek, de a bőséges táplálék vonzereje odacsalja őket.

A vadaspark fehér kezű gibbonja harminchárom éve látta meg a napvilágot.
Fotó: Frank Yvette

A nyulak is békésen ugrálnak itt: vadásztól, ragadozótól nem kell tartaniuk. Az egyik üvegházban úszkáló aranyhalakat azonban tudatosan telepítették. Pulics Julianna kertvezető szerint a legkisebb látogatókat, a gyerekeket az állatok azért jobban érdeklik, mint a növények.

Kemény dió a tea

Bár a füvészkertben ötezernél is több növényt találni, olyan egyszerű példány, mint a teacserje, nem tudott gyökeret ereszteni. A kertvezető elmondása szerint három évtizede minden lehetséges nevelési módot kipróbáltak a tea szegediesítésére, de nem jártak sikerrel.

Pedig igazi ritkaságok is zöldellnek a füvészkertben: az öt méter magas füge- és oszlopkaktuszokból ilyen magasakat Magyarországon csak itt találni, az indiai lótuszból pedig Közép-Európában sincs nagyobb szabadföldi állomány. A kertben élő szecsuáni ősfenyőből is itt található a legidősebb: már kihaltnak hitték, amikor a 40-es években Kínában rátaláltak maradványaira. A füvészkert Magyarországon először kapott magjaiból. A vadaspark sem szűkölködik különlegességekben: sörényes farkassal és bambuszmakival az országban például csak Szegeden találkozhatunk.

Kik a legidősebb lakók? A füvészkertben azok a tölgyek és kőrisek, amelyeket néhány évvel a kert alapítása után ültettek: a nyolcvanadik életévükön is túl vannak már. A vadaspark doyenje pedig a krisztusi korban lévő fehér kezű gibbon. Az állat nemrég töltötte be harmincharmadik életévét.

A füge- és oszlopkaktuszok a szegedi füvészkertben nőttek a legmagasabbra az országban.
Fotó: Frank Yvette

Park és kert: számokban

A Vadaspark területe 45 hektár, a füvészkerté 17,5 hektár. A növények otthonát 1922-ben alapították, az állatokét 1989-ben. A füvészkertnek tavaly 27 ezer látogatója volt, az állatokra 156 ezren voltak kíváncsiak. A belépő előbbi helyen 270-450, a vadasparkban 400-750 forint.

Olvasóink írták

 • 6. Jolán 2008. február 08. 16:09
  „Szerintem azzal tisztában vagyunk mit jelent a "Krisztusi" kor... az észrevétel a tartalomra vonatkozott, miszerint nem a gibbonról szólt a cikk, bár valóban megemlítik benne...”
 • 5. Jozsi 2008. február 08. 15:33
  „Egyszer láttam a Vadasparkban ezt a majmot, az egyik legszívszorítóbb élményem volt, pedig viszonylag sok állatkertet abszolváltam. A ragyogó nyári napsütésben egy zárt, sötét cellaszerű helyiségben kuksolt a szerencsétlen, szinte emberi ábrázattal, olyan volt, mint egy börtönben haldokló rab. Elgondolkodtam rajta, hogy egy embernek milyen bűnöket kell elkövetnie ahhoz, hogy több tíz évre ilyen körülmények között tartsák. Ha tényleg harminc éve ott húzza, az a krisztusi hasonlat egész találó.”
 • 4. feri 2008. február 08. 10:03
  „Csak gratulálnék Gibbonnak ,meg a hasonszőrű elkopott panelos kádárista felfogásúaknak Meg a délmagyarország múltbéli főszerkesztőjének. 21.század?”
 • 3. Gibbon 2008. február 08. 09:41
  „A harminckettedik, illetve a harmincharmadik év, a József Attila-i és a krisztusi kor betöltése. Mi a baj ezzel? Egyébként meg nem kukázott, max. kurkászott. Szép napot!”
 • 2. Jolán 2008. február 08. 09:39
  „Engem érdekelt volna hogy érzi magát a gibbon hogy Krisztusi korba került! :(
  A címhez gratulálok, valóban fedi a tartalmat... :P”
 • 1. Lágy Miklós 2008. február 08. 04:07
  „"Krisztusi korban a szegedi gibbon" - emígy a "munkatárs".
  S gibboni korban a munkatárs. Vagy lehet, hogy tényleg egy gibbon írta?
  S címadás közben mit csinált a szerkesztö? Kukászott a gibbonon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paul Anka énekel a kalapácsos gyilkosnak a Kisszínházban

Szeged - Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját mutatják be péntek este a szegedi Kisszínházban. Hargitai Iván rendező szerint a mű főszereplője az állati szenvedély. Tovább olvasom