Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kübekháza, a délibábos operettfalu

Élvezték a nézők a kilencedik operettfalut szombaton Kübekházán. A fellépők kitettek magukért. A nők tüzesen táncoltak, a férfiak szerelmesen néztek. A gálán a falu temploma és egy 1921-es luxusautó is szerepet kapott.
– Minden operettet imádunk! Csak szép legyen és pattogós! – lelkesedtek a sándorfalvi barátnők szombat este Kübekháza főterén. Az operettfaluban a művészek érkezésére vártunk, közben Baloghné Marika részleteket énekelt kedvenc dalaiból, a Hajmási Péterből és a Szép város Kolozsvárból. A többiek – Síposné Kati, Császárné Babi, Körmendiné Gizike, Kónyáné Erika, Darázs Mária – nem tudtak választani. – Talán a csámpáskirálynő, akarom mondani a Csárdáskirálynő dalai a legszebbek – viccelődtek, majd magyar nótára táncoló unokáról sztoriztak.
– Országosan elismert rendezvény, amelyre kübekháziként kíváncsi vagyok – magyarázta jelenlétének okát a 22 éves Anikó, majd így folytatta: az operett többek között abban különbözik az operától, hogy víg. Barátnője azért jött, mert végre alkalma volt felvenni az új papucsát.
A rózsadíszes fogatokon érkező művészeket mazsorettek vezették föl. – Ekkora kislány, és hogy pörgeti azt a botot! Vajon hogy csinálja? – fejezte ki a női nem iránti elragadtatását a nyolc év körüli Dávid.
A „Karcsi, én is kérek!" felszólítás egy lila ruhás nőtől Nemcsák Károlynak szólt, a fellépők ugyanis rózsákat osztogattak a nézőknek. – Rám nézett, visszafordult, és nekem adta a rózsát, esküszöm – bizonygatta büszkén egy fiatal lány. Más közölte: „nekem a Feri, a Szomszédokból, ő tetszik". Nemcsák Károly vitathatatlanul népszerű volt a nők körében.

Üdvözlet Ausztráliába

A templom mellett alkalmi kisposta működött, ahol különleges pecséttel ellátott képeslapot adhattak fel a gálára érkező vendégek. Még Ausztráliába is küldtek üdvözletet operettfalu-bélyegzővel Kübekházáról.

A mintegy tízezer embert vonzó rendezvényt Molnár Róbert polgármester és Ujhelyi István, a település országgyűlési képviselője nyitotta meg. Felhangzott a Vágyom egy nő után, a Délibábos Hortobágyon, a Bőg a tehén, a Hej, cigány. A Jaj, cicát Bozsó József négy táncoslánnyal adta elő, a Jön-e velem nagysád shimmyt járni? című Marica grófnő-slágert Kovács Zsuzsa énekelte. Elcsattant néhány színpadi csók, a hölgyek szinte minden szám után átöltöztek. A virággal gazdagon díszített színpadon cigánykerekezett Bozsó József, tüzesen táncolt Teremi Trixi és Kovács Zsuzsa. A közönség tapsolt, éljenzett, énekelt.

– Istenien érzem magam! Fantasztikus a falu, nagyszerű a kezdeményezés, gratulálok Kübekházának – mondta Nemcsák Károly, akivel a gála szünetében beszélgettünk. Szerinte a rendezvény sikerét a közönség rajongása igazolta vissza. Az operettet hungaricumnak nevezte, melyre vigyáznunk kell. Az ő kedvence egyébként a Mágnás Miska.
Az est második felében a falu templomának harangzúgása kísérte Marica belépőjét. Pitti Katalin egy vajszínű, csillogó, 1921-ben gyártott luxus Mercedesen érkezett. A közönség szerette Kovácsházi Istvánt, Jankovits Józsefet, Vásári Mónikát is. Kovács Zsuzsa így köszönte meg a tapsot: köszönöm, Kübek! A Váci Szimfonikusokat Farkas Pál dirigálta, a prímás Suki István volt.

A gála éjfél körül tűzijátékkal fejeződött be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csárdásozó tehenek a dómszínpadon

Guruló műtehenek csárdásoznak a Marica grófnő első jelenetében a szabadtérin. Az állatokat hat… Tovább olvasom