Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Kulcskérdés a tanyák megtartása

Röszke - Tanyatörvény készül Magyarországon a vidék fejlesztése érdekében – hangzott el Röszkén, ahol a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete fennállásának 15. évfordulója alkalmából rendeztek falu- és tanyagondnoki konferenciát öt megye szakemberei részvételével.
– Alapelvünk, hogy a vidék nem arra való, hogy nyersanyagot termeljen az élelmiszeriparnak, hanem arra, hogy biztonságos, nyugodt otthona legyen az embernek – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tegnap a röszkei művelődési házban, ahol az idén 15 éves Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete rendezett falu- és tanyagondnoki konferenciát. Polgármesterek, jegyzők, intézményvezetők, falu- és tanyagondnokok vettek részt a rendezvényen öt megyéből, néhányan a határon túlról érkeztek.

Lezsák Sándor szerint a klebelsbergi életmű megteremtett valamit, amit később elpusztítottak. Az iskolák, települések összevonása is a tanyák elnéptelenedéséhez vezet – vélekedett az alelnök. Elmondta, hogy a kormány két és fél éve költségvetési tételként jeleníti meg a tanyákra fordított pénzösszeget, amely egyelőre nem túl magas. Lezsák röviden beszélt a készülő tanyatörvényről is, amely „elsősorban azoknak kell, hogy lehetőséget adjon, akik gazdálkodási formaként élik meg a tanyát". Úgy gondolja, ez egyfajta vidékfejlesztő törvény, amely olyan kérdésekre hivatott választ adni, mint például a megtermelt termékek hatékony piacra juttatása.

Emlékezés Kemény Bertalanra

Kemény Bertalan, az öt éve elhunyt településtervező érdemeit méltatta előadásában Duró Annamária tanyakutató. „Berci bácsinak" – sokan így ismerik – köszönhető a falugondnokságok születése, amely az 1980-as években zajlott. A tanyagondnokságok csak az 1990-es évek második felében indultak el civil kezdeményezésre, kormányzati támogatással.

Öt megye (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest), 158 település, 247 falu- és tanyagondnoki szolgálat tartozik a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének működési területéhez. Csongrád megyében mintegy 80 falu, illetve tanyagondnokság segíti a vidéken élők mindennapjait. – Egy szolgálat állami normatívája az idén 1 millió 996 ezer 500 forint, tudomásunk szerint jövőre is ennyi marad. Ez a pénz körülbelül kétharmad részben elég volt a költségek fedezésére, amíg az üzemanyag ára nem ment az egekbe. Ma a tényleges költségek mintegy felére elegendő, a többit a települési önkormányzatok teszik hozzá – tájékoztatott Csörszné Zelenák Katalin, az egyesület ügyvezetője.

A konferencia résztvevőit Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere és B. Nagy László köszöntötte. Csongrád megye kormánymegbízottja szerint országos viszonylatban nem állunk rosszul a tanyagondnokságokat illetően. Gazdasági szempontból a tanyai élet akkor lesz rentábilis, ha a vásárló tudatáig eljut: fontos, hogy a helyben termelt árut fogyassza – fejtette ki B. Nagy László.

A kisfalvak és a tanyák jövője címmel tartott előadást Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere. Mint mondta, a tanya hungarikum, a kezelése pedig nemzetstratégiai kérdés.

– Úgy tűnik, mintha belső Trianont idéznénk elő azáltal, hogy hagyjuk a tanyavilágot elnéptelenedni – fogalmazott Nógrádi, aki szerint a fejlesztéspolitikának is szemléletet kell váltania, hogy megtalálja az egyszerű embert. Sok kicsi pályázat, néhány százezer forintos fejlesztés összeadódva országfejlesztéssé válhat – mutatott rá Mórahalom polgármestere. Beszélt még a munkanélküliség, az élelmiszer-önrendelkezés kérdéséről, és arról, hogy a tanyai életformát a fiatal családok számára is vonzóvá lehet tenni, hiszen ma már a városon kívül is elérhetők ugyanazok a technológiák, amelyek a sűrűn lakott területeken.

Olvasóink írták

  • 2. seawasp 2012. november 10. 09:22
    „Ez már lehet a sirató is, hiszen a szaktudás is eltűnt! :-(”
  • 1. x 2012. november 09. 12:42
    „"Alapelvünk, hogy a vidék nem arra való, hogy nyersanyagot termeljen az élelmiszeriparnak, hanem arra, hogy biztonságos, nyugodt otthona legyen az embernek" - és miből éljenek meg, úgy általában, a nyugodt otthoniak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

148 millió forint áldozatvédelemre

Az országban egyedülállóan széles összefogás született Csongrád megyében az áldozattá válás megelőzésére. Tovább olvasom