Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kulcsos gyerekek biztonságban

Szeged - Az ÁGOTA Alapítvány tarjáni játszóháza a kamaszok második otthona. Az utcán csellengő kulcsos gyerekek ott biztonságban érezhetik magukat.
„Tíz kicsi néger és egy hózentráger egy dalt énekel, és a dal így szól: hé aréré, a tiki-taki tamtra, maza maza maza" – az első benyomás csalóka lehet, nem egy focimeccsre, hanem a szegedi ÁGOTA Alapítvány tarjáni játszóházába látogattunk. A gyerekek szeretnek énekelni. Ezeknek a fiataloknak a szülei gyakran két műszakban dolgoznak. A házban a csavargás helyett inkább hasznos beszélgetésekkel, értelmes játékokkal tölthetik az időt.

„A játszóházban a trágár beszédért kitiltás jár!" – az antivilágból itt maradt barakképület több plakátján is szerepel a figyelmeztetés. A drog, az alkohol és a dohányzás is tiltott. A délutánonként összegyűlő több tucat gyerek között van 16-17 éves, de akad négyéves is.

– Ha nagy leszek, pénzügyminiszter asszony leszek – osztotta meg velünk terveit a hatéves Tamara, majd átölelt. A kislány édesanyja, Mihály Anikó önkéntesként dolgozik a házban. Rajta kívül egy szimpla hétköznap este még öten felügyelnek a gyerekekre. Török Tibor például másodéves politológus hallgató a bölcsészkaron.

A piarista gimnázium diákjai kötelező gyakorlatukat töltik a játszóházban – az ágotásokkal. Fotó: Schmidt Andrea
A piarista gimnázium diákjai kötelező gyakorlatukat töltik a játszóházban – az ágotásokkal.
Fotó: Schmidt Andrea

– A gyerekek a fontosak, ők jelentik a jövőt – indokolta az egyetemista, miért tölti minden estéjét a játszóházban még vizsgaidőszakban is.

– Mindig azon vagyok, hogy becsalogassam a gyerekeket az utcáról. Ilyenkor télen a finom meleg tea, a csocsó és a meghitt beszélgetések vonzóbbak, mint fagyoskodni az utcán. Nyáron azonban előfordul, nekem kell kimennem a Zápor-tónál bandázó fiatalokhoz. Olyankor a hónom alá kapom a focilabdát, és ott helyben próbálom lekötni őket – mesélte Balogh Zsolt, alias Dzsuli, az éjszakai játszóház vezetője, pedagógus hallgató. A fiatalember maga is állami gondozásban nőtt fel, saját tapasztalatból is sokat tud azokról, akiknek nehezebb az életük.

– Játszik velünk. Segít. Megbízunk benne – sorolta a 15 éves, nyomozónak készülő Csillag Virág, miért szereti Dzsulit. Testvéreivel jár le a házba már picikora óta. Jobb, mint otthon unatkozni – mindenki megtalálja a szerelmét, a barátját, a játszópajtását.

Filmklub, csocsó és jogklinika

Az ÁGOTÁT – az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Országos Közhasznú Alapítványt - 1996-ban alapította Kothencz János. Nyolc évvel ezelőtt hívta életre tarjáni városrészben az éjszakai játszóházat. A kamaszokat filmklub, csocsó, társasjátékok, sportversenyek és tinidiszkó várja itt mindennap este 8-ig. Napi 200 fős gyermekmozgást jegyeznek a város egész területéről. Vannak szakmai segítő programok is, működnek kortárs önsegítő csoportok, illetve megszerveztek egy jogklinikai programot a gyerekek családjának.

Olvasóink írták

 • 5. szamika 2009. február 06. 11:30
  „Ez nagyon jó ötlet,remélem sokáig meglesz a házikó.”
 • 4. Piki 2009. január 31. 13:57
  „TETSZETT EZ A CIKK!!!!!!”
 • 3. cat49 2009. január 31. 12:02
  „Nem elég hangoztatni a nevet KOTHENCZ JÁNOS! Ő az, aki kiváló menedzsere a rászoruló gyerekeknek! Hihetetlen munkabírással, odafigyeléssel és szeretettel gondoskodik a pártfogoltjairól. Észrevette már őt valaki? Segíti a munkáját a "cég"? Vagy teszi a dolgát, amíg ki bírja fizetni a barakk rezsijét?
  Több ilyen kell Szegednek, különösen,mióta még a rock-klub is bezárt!”
 • 2. hehe 2009. január 30. 21:09
  „TÖBB ILYEN HÁZAT KELLENE CSINÁLNI . NEM A SOK HÜLYESÉGRE KÖLTENI A SOK PÉNZT AMIT ÉN LÁTOK SZÉLYESEN.”
 • 1. kutyafül 2009. január 30. 19:12
  „Ez igazán szép dolog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Göncz Kinga Szegeden

Szeged - Nemzetközi fórum kezdődött csütörtökön, és ma is tart szerb, ukrán és magyar résztvevőkkel.… Tovább olvasom