Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Külföldi mobiltarifa az országhatáron belül

Röszke - Külföldi tarifáért beszélnek itthon azok a határ menti lakosok, akiknek a ntelefonjuk rendszeresen átvált szerb vagy román hálózatra. Megoldás lehet a kézi hálózatválasztás, a legbiztonságosabb mégis az, ha letiltjuk a mobilroamingot.
– Rengetegszer előfordul, hogy a szabadkai mobilszolgáltató jelentkezik be, amikor itthonról telefonálok – mesélte a röszkei Duda Károly. – Sokszor csak akkor veszem észre, hogy külföldi tarifával telefonáltam, amikor közlik, hogy az egyenlegem nulla forint. Pedig nem szoktam sokat telefonálni – tette hozzá a kertkapuban álldogáló 48 éves férfi.

A határmenti települések lakói már hozzászoktak: állandóan figyelni kell mobiljuk kijelzőjét, hogy magyar, vagy a szomszédos ország (például Szerbia vagy Románia) hálózatából telefonálnak.

A röszkei Millei Sándor mindig megnézi, milyen hálózatból telefonál otthonról. Fotó: Schmidt Andrea
A röszkei Millei Sándor mindig megnézi, milyen hálózatból telefonál otthonról.
Fotó: Schmidt Andrea

– A fiam pár hete nem vette észre, hogy külföldi hálózatból hívta a barátnőjét, pedig itthon volt. A lánnyal egyébként ingyen beszélhetett volna. Így, a szerb hálózaton keresztül, több ezer forintba került a hívás: mintha külföldről telefonált volna – magyarázta a családi házuk udvarán kertészkedő Millei Sándor. A 60 éves röszkei férfi elmondta: azt szokták ajánlani, hogy kézi beállítású legyen a hálózatválasztás a mobilon az automatikus helyett.

Szolgáltatók és árak

Hsa a szerb hálózatra vált át a telefonunk, előfizetéseskén a T-Mobile-nál 252, a Pannonnál 305, a Vodafone-nál 339 forintért telefonálhatunk haza percenként. A hívás fogadása pedig 102, 135 és 94 forint. Romániába (mivel EU tagállam) mindhárom szolgáltatónál a hívás 127, a fogadás pedig 60 forintba kerül.

– Velem is előfordult már, hogy mikor telefonáltam volna, üdvözölt a szerb hálózat. Nemcsak külterületen, hanem bent, Tiszaszigeten is – árulta el Bodó Imre. A település polgármestere hozzátette: sokszor kikeresi a magyar hálózatot, de a telefonja automatikusan visszaáll a szerbre.

Felhívtuk az egyik vezető mobilszolgáltató cég ügyfélszolgálatát, és megkérdeztük, miért vált át a határmentiek telefonja szerb hálózatra. A hölgy elmagyarázta: valószínűleg erősebb a külföldi mobilszolgáltató hálózati jele. Megkérdeztük, mit tehetünk, ha nem akarunk külföldi tarifával beszélni itthon. Az egyik tanács az volt, amit a röszkei Millei Sándor is mondott: a kézi hálózatválasztás. Így saját magunk állíthatjuk be, melyik hálózatban szeretnénk telefonálni.

– Az a legjobb, ha letiltatjuk a telefonunkon a mobilroaming- szolgáltatást. Ekkor biztos, hogy nem érzékeli a külföldi jeleket. De ne felejtsük el: mielőtt külföldre megyünk, vissza kell állíttatni a roamingot – magyarázta az ügyfélszolgálat munkatársa.

Olvasóink írták

 • 11. CID 2008. október 06. 15:44
  „6. Persze, akkor kerül több ezerbe ha roaming közben hívod az ingyenes ügyfálszolgálati számot :)

  7. Elemi jogod ? Úgy is van, akkor legyen per. Barom :) ki kel kapcsolni a roaming-ot.

  Egyébként meg, nem értem, hogy mennt le az egyenlege, feltöltősnél, külön aktiválni kell a roamingot. Legalábbis magentánál”
 • 10. klj_54 2008. október 06. 09:21
  „Nem kis gond, hogy a készülékek önálló életet élnek:(
  Ha nem kézi választáson van a telefonod, akkor beszélgetés közben is átvált a készülék.
  De némelyik készülék felülbírálja a beállításodat!
  Ezért száműztem a nokiát a telefonjaim közül.
  Erikfia - Sanyi vált be nálam, aki adott esetben hat szolgáltató között választhat, európa nyugatibb felét járva. Ez valóban csak azt használja amit én engedek neki.”
 • 9. méltatlankodó 2008. október 06. 08:53
  „bespin:
  Ha elég sűrűen vált hálózatot, pl egy ehét alatt kétszer elutazol ugyanabba az országba, akkor nem mindig küld a rendszer SMS-t. Az más, hogy a kijelzőn mindig megjelenik a szolgáltató neve.

  Az biztos, hogy a határ mentén élőket felvilágosíthatná a szolgáltató, ha az anyagi érdeke nem mást indokolna.
  Nekem feltöltős telefonom van, na azzal nem fogok véletlenül roamingolni, mert nem lehet közvetlenül tárcsázni, hanem kód elküldésével lehet hívást kezdeményezni.”
 • 8. mani 2008. október 05. 23:47
  „"A rádiójelek nem ismerik az országhatár fogalmát"De ezt elmesélhetnénk a 70 éves néninek is.A szerződés a hazai szolgáltatóval köttetett igy szerződés szegés történt.-Még ha van opcionális beállitás is.”
 • 7. grabowsky 2008. október 05. 21:50
  „Na ne már, kéremszépen, ha egyszer magyar mobiltelefon szolgáltatóval állok szerződésben, magyarországon vagyok, szerintem elemi jogom hogy a saját hálózatomat használhassam, oldja meg a szolgáltató ahogy akarja, nagy ívben szarom le hogy miként, mivel nem hagytam el az országot, jogom van az itthoni tarifával beszélni, minden telefon-állítgatás nélkül...”
 • 6. kaky 2008. október 05. 20:23
  „Telefonja válogatja!

  A romaingot kikapcsoltatni PÉNZBE kerü, akár több ezerbe is belekerülhetl!!!”
 • 5. tahószegedi 2008. október 05. 19:19
  „A sok Hülyeeeeeeeeeeeee

  van a telfonon egy olyan opció hogy
  - BEÁLLÍTÁSOK
  - Telefonbeállítások
  - hálózati beállítások;
  na itt kell a honos hálózatot kiválasztani (kézzel), és soha, mondom SOHA nem fog átkapcsolni (roomingolni) más hálózatra.


  Tanulópénz
  I.J.-ok”
 • 4. Gézabácsi 2008. október 05. 15:02
  „Hát igen ..sajna sok sok ember nem ért a mobilhoz (főleg az idősebbek ) mint pl. a szüleim sem ....A határ mellet van egy nyaralóm ahol két román 3 szerb és 3 magyar szolgáltatót lehet fogni ... Ha nem figyel oda az ember ...könnyen igen magas költségekbe veri magát .... Javaslat az idősebb korosztálynak !!! Kérjen meg egy hozzáértő ismerőst , vagy a szolgáltató ügyfélszolgálatán is készséggel segítenek a preferált hálózat beállításában ....Egyszer kell megcsinálni !!!”
 • 3. távos 2008. október 05. 14:46
  „Igen, pontos beállításpk kellenek. Ma már az internetalapú technológiák nem a futurisztikus jövő. GSM adapterek, Vopi telefonok, akár magánembereknek is megoldást jelenthetnek. 3 percért hívhatod amerikát. Szegeden is találni szakértő céget. http://www.n-system.hu , http://www.n-tel.hu, van pár érdekes megoldás és baráti percdíjak”
 • 2. noroaming 2008. október 05. 13:06
  „Megy már ezen mióta a panaszkodás, de azt kell megérteni, hogy a rádiójelek nem ismerik az országhatár fogalmát, a megoldás pedig egyszerű. Aki nem ért hozzá, az is vehetné a fáradságot, hogy elballagjon a szolgáltató valamelyik üzletébe, ott is biztosan szívesen beállítják.”
 • 1. bespin 2008. október 05. 11:24
  „Ha roamingol a telefon jön az SMS, hogy Üdvözöljük az xy hálózatban.El kéne olvasni az SMS-t és alapvető beállítási procedúrák közé tartozik, hogy kézire állítom a hálózatválasztást.
  Így jártak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon a legjobb nyári fotóra!

Szeged - Pálinkó Lujza legszívesebben a kislányával, Nagy Bandó András a könyveivel pózolt az idei kánikulában. Tovább olvasom