Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Külföldről érdeklődnek a graffitimentesítő vegyszer iránt

Szeged - Október elején mutatta be dr. Dékány Imre akadémikus professzor, a Szegedi Tudományegyetem Kolloidkémiai Tanszékének vezetője azt a korábbiaknál hatékonyabb és lényegesen olcsóbb módszert, amely szinte makulátlanul távolítja el a falfirkákat.
Most arra voltunk kiváncsiak, a kutatásokban és fejlesztésekben részt vevő tanszék érzi-e már munkájának gyümölcsét.

A Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett, nanoszerkezetű folyadékok képesek arra, hogy a graffitik kivételesen makacs festékét fellazítsák, így azok súrolással, mosással eltávolíthatóvá válnak. Dr. Dékány Imrét – akit novemberben választottak meg a Szegedi Akadémiai Bizottság elnökének – arról kérdeztük, hogy október eleje óta hol, milyen gyakorisággal és milyen időjárási viszonyok közepette használták a graffitimentesítő vegyszert.

Dr. Dékány Imre: Még nincsenek konkrét megrendelések, de optimisták vagyunk. Fotó: Miskolczi Róbert
Dr. Dékány Imre: Még nincsenek konkrét megrendelések, de optimisták vagyunk.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Ezekre a kérdésekre konkrét válaszokkal nem tudok szolgálni, hiszen a kifejlesztett vegyszer hathatós marketinge híján csak érdeklődések érkeztek, megrendelések még nem. A falfirka-mentesítő módszer iránt eddig Szlovéniából és Romániából érdeklődtek, pedig a gyártó Medikémia már régen készen áll a szer nagyobb tételben való legyártásra.

Dékány Imre érdekességképpen elmondta: a fővárosból egy szobrászművész érdeklődött a vegyszer irányt, akinek egy köztéri fehér márvány alkotását festették le tetőtől talpig kályhaezüsttel. A V. kerületi Vörösmarty téren lemázolt szobrot készítóje benzinnel kezdte lemosni – természetesen eredménytelenül. A professzor most mintát küldött tanszékének fejlesztéséból, és ígéretet kapott arra, hogy ha a módszer eredményes, bemutatják azt a főváros V. kerületi önkormányzatának.

A szegedi graffitimentesítő csodaszer foltot sem hagy maga után. Illusztráció: DM/DV
A szegedi graffitimentesítő "csodaszer" foltot sem hagy maga után.
Illusztráció: delmagyar.hu

Októberben megírtuk: a fejlesztési eredmények szabadalmaztatását megkezdte az SZTE, ez azóta is folyamatban van, a szegedi „csodaszernek" már érvényes bejegyzési száma is van. Dékány Imre ezúttal is hangsúlyozta: a technológia lényegesen hatékonyabb, és harmadannyiba kerül, mint a már piacon lévő hasonló vegyszerek – és kétség sem fér hozzá, hogy működik.

Támogatták a fejlesztést

Németh István, az IKV Zrt. vezérigazgatója korábban elmondta, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a szegedi egyetemmel a graffitieltávolító módszer kidolgozására, és innovációs alapjából közel 5 millió forinttal támogatta a kutatásokat. Az új technológiát már több hónapja alkalmazzák Szegeden, és azt is vizsgálják, hogy falfelülettől és festéktípustól függően milyen összetételű vegyszer a leghatékonyabb.

Olvasóink írták

 • 4. Starbuck 2008. december 11. 18:47
  „Ez tényleg jó, plusz szerintem azokkal kéne lemosatni, akik firkálnak, szép narancssárga mellényben... Akkor legközelebb talán meggondolnák hová fújkálnak...”
 • 3. Iza3 2008. december 11. 14:01
  „GAgyi!
  Valamelyik panel pecó alját pucolták már meg vele. Kb. másfél hónapja.......”
 • 2. polgár 2008. december 11. 00:29
  „Sósavat kell ráfújni arra, aki a falra firkál.
  De azért ez sem rossz.”
 • 1. GAgyi 2008. december 10. 19:47
  „Na végre egy jó hír.
  Hol alkalmazták már Szegeden? Tényleg jól működik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2011-ig újjászületik Szeged troli- és villamosközlekedése

Szeged - Soha nem látott mértékű tömegközlekedési fejlesztés valósul meg a szegedi elektromos… Tovább olvasom