Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Különleges oszlopsor a Dóm tértől a Fekete házig

Nem mindennapi oszlopsor köti össze a következő bő két hónapban a Szabadtéri Játékoknak helyt adó Dóm teret és a Somogyi utcában található Fekete házat. Az egyes oszlopokon a 75 éves szegedi szabadtéri színjátszás régi és friss plakátjai lesznek elhelyezve, ezzel is a Fekete házba - a Szabadtéri történetét feldolgozó tárlatra - csalogatva az érdeklődőket.
A 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékokról szóló kiállításon több mint háromszáz fénykép idézi fel a régmúlt és a tegnap zenes, táncos darabjainak kavalkádját. Kovács Ágnes színháztörténeti kutató, a tárlat rendezője szerint a Szabadtéri a huszadik századi Szeged sikertörténete, a mostani kiállítás pedig bepillantást enged a színterek, a meghatározó személyiségek, a nézőtéri statisztikák, színpadi technikák, kellékek dzsungelébe. A fotók mellett plakátok, nyomtatványok, jelmezek és díszlettervek teszik érzékelhetővé az elmúlt hetvenöt esztendőt. Láthatóak lesznek a 30-as évek műsorfüzetei, a korra jellemző belépőjegyek, és kiállításra kerül az a meghívó is, melyet személyesen Móra Ferenc kapott az akkori polgármestertől a Szabadtéri első előadására.

Koczor György építész, a tárlat látványtervezője elmondta, reményei szerint egy vizuális varázslat keretében ismerkedhetnek meg a látogatók a játékok történetével. A kiállítás egyik fő üzenete a következő: a város és a Szabadtéri összetartozik. Ennek jegyében alakították úgy ki a tárlatot, hogy a kiállító terem falain nyomon követhető legyen, miként változott a város az elmúlt évtizedekben; a Szabadtéri különböző évadjairól készült fényképek pedig a teremben felállított több mint harminc oszlopon lettek elhelyezve. A fotókon feltűnnek az egykoron a Szabadtérin megfordult legendás művészek. A látogató a képek segítségével találkozhat például Kodály Zoltánnal, amint próbán vezényel, Hont Ferenccel, a szegedi szabadtéri színjátszás egyik megálmodójával, aki éppen az egyik darab rendezéséhez készít vázlatokat, a későbbi nemzedékekből a kiállított fotókon többek között látható Simándy József, Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc, Ruttkai Éva és a nemrég elhunyt Bubik István is.

A kiállítás szervezői bíznak benne, hogy a különleges csemegét ígérő tárlatot színházkedvelők ezrei fogják megtekinteni a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatatérré vált a nagyszínház a nyári szünetben

A függöny helyén hatalmas nejlonfólia lóg a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol már felszedték a… Tovább olvasom