Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Különös szegedi utcanevek: Futrinka, Retek, Felebarát

A Retek utca a növényről kapta a nevét, vagy a városrész elhanyagolt voltára utal? Van, aki úgy tudja: a Tisza hordta ide a hordalékát, pedig valójában vezetéknév után lett Retek. A Futrinka utca lakóinak rendszeresen bizonygatniuk kell: tényleg ez a címük.
Kuczora Ernő nem viccel, tényleg itt lakik. Fotó: Schmidt Andrea
– Fúj, ne már! Akkora a kosz, azért hívjátok így? – kérdezte egy Retek utcai albérlőtől ismerőse. Az ismerős nem szegedi, a retekről pedig nem a zöldségre asszociált.

– Úgy hallottam, azért hívják Retek utcának, mert amikor a Tisza kiöntött, mindig itt rakta le a hordalékát, vagyis a piszkot, a retket. De nem hinném, hogy igaz a történet – mesélte Attila, aki két évig élt itt, szintén albérlőként. A gyulai fiú szerint egyébként találó az elnevezés, legalábbis ami az ő egykori bérelt lakásukat illeti. De hát, jegyezte meg, a név kötelez.

– Nincs ebben semmi érdekes. Biztos van répa és mogyoró utca is – vélte egy szegedi, akinek egyértelmű: a retek márpedig se nem hordalék, se nem mezei piszok, hanem növény.

Amire azonban senki sem gondolt – de Péter László Szeged utcanevei című könyvéből kiderül –, a Retek utcát vezetéknév után keresztelték el. Például a Felsőváros egykori lakója, Retek János lehetett a „névadó".
Különös utcanevekben Szegeden nincs hiány, van például Felebarát köz, Vízipók utca és Kombinát köz. Utóbbi – írja Péter László – az először textilkombinátnak nevezett Szegedi Textilművekre utal.

Mangó helyett Őszibarack

Az utcák nevére – meglepő módon – az utcanévadó bizottság tesz javaslatot. Az érintett területen közmeghallgatást is tartanak, végül a közgyűlés dönt. Előfordult, hogy a közmeghallgatáson a lakók egzotikus gyümölcsnevet kértek, végül mégsem Mangó utcát, hanem Őszibarackot kaptak.

A Futrinka utcát nem a mese után keresztelték el, ugyanis a környéken több rovar is kapott saját névtáblát – például a Hangya, vagy La Fontaine-i társa, a Tücsök. A Futrinka egy éve még Tizedik utca volt – tudtuk meg Kovács Rolandtól, aki 1988 óta él a Délikert városrészben. A mesés nevet szeretik a lakók, bár a hivatalokban gyakran bizonygatniuk kell: tényleg ez a lakcímük. Roland ilyenkor azt szokta mondani, hogy Mazsola mellett lakik.

– Tőlem mindig azt kérdezik, hogy viccelek-e – mesélte Kuczora Ernő. Az utcanév neki is tetszik, meg – mondta – sajnos másoknak is. A táblát ugyanis egyszer már ellopták.

A tarka virágokkal és mérges házőrzőkkel teli utcácskában egyébként nem élnek sokan, talán nyolc-tíz család. Akárcsak az „eredeti" Futrinka utca lakói, ők is összejárnak, közösen ünnepelnek születésnapot, névnapot. Legalább nem szólnak a szomszédok, ha hangos a zene – mutatott rá az utcabál előnyére Kuczora úr.

Kevésbé pozitívak az Alsó nyomás sor egykori lakójának élményei. Tőle egyetemi csoporttársai folyton azt kérdezték: alulról, vagy felülről nyomják-e. Később a Hattyas sorra költözött, az meg az édesanyjának nem tetszett.
– Szegény kislányom – sajnálkozott –, te mindig csak sorokra tudsz költözni?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizitdíj: a szakma úgy gondolja, csak baj lesz vele

Több bajt okoz majd, mint amennyi hasznot hoz – ez a szakemberek egyöntetű véleménye a… Tovább olvasom