Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kulturális kavalkád városszerte

Talpalatnyi hely sem volt a Kárász utcán a hét végén, esténként megteltek a kávéházi teraszok. Sokan korzóztak a belvárosban a szabadtéri játékok előadása előtt, mások a szegedi vár felé vették útjukat, gyermekeikkel együtt. Szegedieket és turistákat egyaránt utcára vonzott a programok sora.
A Csárdáskirálynő mindhárom előadása telt házzal ment a Dóm téren. Fotó: Segesvári Csaba
Telt ház. Jó reklámszöveg, de valószínűleg tényleg minden hely elkelt a hét végén Szegeden. Ezzel büszkélkedett a szabadtéri, a Ligetfürdő és a két legnagyobb szegedi szálloda vezetése is. A megyeszékhely elmúlt néhány napja azt mutatja, hogy a látványos színházi előadás, a kellemes élményfürdő, a minőségi szálláshely, a vonzó belvárosi teraszok sokasága, változatos kiállítások kellenek ahhoz, hogy megérje egy hétvégére Szegedre jönni.

Az utóbbi években nyílt számtalan vendéglátóhelyével a szegedi belváros elvarázsolja még a fővárosi turistákat is. Embertömeg hömpölygött a hét végén a Kárász utcán. Ki a várjátékokra, ki a szabadtéri előadására sietett. Pénteken a Klauzál téren többen aggódva lesték az eget, merre tartanak az esőfelhők – szerencsére mindhárom estén elkerülték a Dóm teret. Bátyai Edina, a szabadtéri játékok igazgatója elmondta: a Csárdáskirálynő mindhárom előadása telt házzal ment. Nagy siker, kevés szúnyoggal: este a város felett szorgosan dolgozott a permetező repülőgép.

A szabadtéri a Dóm tér környékét is birtokba vette. Hirdetőoszlopok vezetik a látogatót a Fekete Ház kiállításához; a Rerrich Béla téren pedig az 1920-as és 30-as évek játékaival várták a legapróbbakat. A játszóházat szervező Százszorszép Gyermekház igazgatója, Orbán Hédi azt mondta, a téren a szabadtéri előadásaira látogató turisták és szegediek egyaránt megfordultak.

Bár talán kicsi is, talán eldugott is; de a csodás épületben, az Olasz Kulturális Központban nyílt meg a XI. táblakép-festészeti biennále. A múzeumban Stróbl Alajos szobrai és a Szabó Tamás főrestaurátor munkáját bemutató tárlat az aktuális érdekesség.

A Közművelődési palota szomszédságába több ezren jöttek el a várjátékokra. A felnőttek William Mastrosimone A pulóvergyűjtő című darabját és Mrozek Striptease című komédiáját nézhették meg. Első lemezét mutatta be Farkasházi Réka.

A túlparton sor állt a fürdőpénztárnál. Péntek este közel hatszáz vendég váltott jegyet. Bánáti Antal, a szegedi fürdők igazgatója szerint nagyon jól sikerült első éjszakai programjuk – a Ligetfürdő is telt házzal ment.

Jó hétvégéje volt a szegedi vendéglátóknak. Telt ház volt a 177 szobás újszegedi Forrásban és a 136 szobás szegedi Novotel Szállóban. Szabó Mihály, a Novotel igazgatója elmondta: a vendégek többsége belföldről érkezett hozzájuk, közülük többen megnézték a Csárdáskirálynőt. A Novotelben egy kétágyas szoba egyébként 27 ezer 600 forintba kerül, de akciós szobát hét végén 14 ezer 900 forintért is lehet kapni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thealter és Szassz tizenhatodszor Szegeden

Ez már a tizenhatodik lesz. Hivatalosan úgy kell mondani, hogy a hazai színházi élet egyik… Tovább olvasom