Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kulturális örökség napok Szegeden és környékén

A szegedi régi zsinagóga, a megújult Szent István téri víztorony, a sándorfalvi Kastélyiskola és a domaszéki tanyavilág épületei is várják a hét végén a látogatókat a kulturális örökség napokon.
Fotó: Frank Yvette
Klasszicista, reneszánsz, szocreál és szecessziós épületek nyílnak meg e hét végén a látogatók előtt a kulturális örökség napján. Szegeden a megújult Szent István téri vasbeton víztornyot ma és holnap 10 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők. A Maszk Egyesület Múlt és Jelen a szegedi régi zsinagógában címmel rendez programokat a klasszicista stílusú, 1843-ban épített műemlék épületben. Révész Róbert fotó- és Bobály Kata textilkiállítása mellett ma ismertetik a zsinagóga felújításának terveit, bemutatkozik a Befogadó Színházak Társulása. Vasárnap délután 5 órától a Baraboncás vidám, nemezbe szőtt Panama című bábjátékát tekinthetik meg az érdeklődők.

Az alsóvárosi ferences templomban és kolostorban félóránként vezetik körbe a látogatókat ma 9 és 12, vasárnap 15 és 17 óra között. A belvárosban a MÁV szegedi igazgatóságának neoreneszánsz épülete is megnyílik a közönség előtt, ma 9 és 16, vasárnap 9 és 12 óra között látogatható. A szegedi Somogyi-könyvtár 1984-ben átadott épületében az építéshez felhasznált anyagokból rendeznek kiállítást. A látogatók mindkét napon 10 és 18 óra között nézhetik meg a nem nyilvános tereket, a raktárakat és a gépházat.

Sándorfalván a Pallavicini Sándor gróf építtette, neoempire stílusú Kastélyiskolát ma 8 és 12, holnap 13 és 17 óra között nyitják meg.
Idén Domaszék is csatlakozik a kulturális örökség napjához. Vasárnap délelőtt fél 11-kor a falukemencétől indul autóbusz a domaszéki tanyavilág építészeti értékeinek megtekintésére. A program az egyik tanya udvarán zsíros kenyeres vendéglátással, kézműves foglalkozással és Balogh Levente építészmérnök előadásával zárul.


Örökségnapok Európa-szerte

Csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit is jól ismerjük, s amit ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk – ez a vezérfonala az európai örökség napoknak, amelyet 1984 óta rendeznek meg a kontinens egyre több országában. A lakosság ingyenesen tekintheti meg az egyébként zárt műemlékeket és emlékhelyeket, megismerheti a különböző kulturális intézmények tevékenységét. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máig adtak haladékot a háziorvosok

Az Országos Mentőszolgálat ígérete szerint a hét végéig kifizetik a szegedi háziorvosok elmaradt… Tovább olvasom