Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kulturális vállalkozásba fognak a Debreczeni testvérek

Debreczeni Kinga és Attila szeretne a két éve elhunyt édesapa, Debreczeni Pál nyomdokaiba lépni. Noha szinte az egész világot bejárták, külföldön és a fővárosban tanultak, hazatértek a gyökerekhez: abba a városba, ahol születtek. Szegedért, a város kulturális életéért szeretnének tenni.
Kinga és Attila jól érzi magát a bőrében. Örülnek, hogy ismét Szegeden élnekFotó: Karnok Csaba
Az igazi örökség az erkölcsi tartás és az, hogy tudjuk, hol vannak a gyökereink – ezt hangsúlyozza a huszonéves Debreczeni Kinga és öccse, Debreczeni Attila arra a kérdésre válaszolva, miért jöttek vissza Szegedre, és miért éppen azt csinálják, amibe nemrégiben belekezdtek: a rendezvényszervezésbe. Ehhez tudni kell, hogy fiatalon olyan lehetőségeket kaptak, amelyek birtokában bárhol élhetnének, diplomáikkal pedig bárhol dolgozhatnának a világban.

Édesapjuk, a két éve elhunyt Debreczeni Pál, a Szegedért Alapítvány alapítója, üzletember, a Domet seprű- és ecsetgyár, valamint a kisharsányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa ugyanis nagy hangsúlyt fektetett taníttatásukra.

Kinga tizennégy évesen már Bécsbe került, ahol egy lánygimnáziumba és internátusba járt, megtanult németül, angolul, franciául és spanyolul, de közgazdasági és fordítói diplomáit már Budapesten szerezte. Édesapja halálát követően költözött Szegedre, dolgozott a Dometnél controllingasszisztensként, ám rájött, nem szereti számok világát. Önálló vállalkozásba kezdett, testvérével, s mindkettejük párjával közösen létrehozta a nyomdai előkészítéssel és reklámmal foglalkozó Vintézis Kft.-t.

A küldetés

„Édesapánktól kaptunk egy lehetőséget, megmutatta nekünk a világot, ezt szeretnénk hasznosítani. Nem csak az örökségünkből szeretnénk megélni. Ha kudarcot vallunk, az a saját magunk kudarca lesz, nincs már itt az a nagy és erős ember, aki megvédjen bennünket. Visszajöttünk Szegedre, mert itt nem vagyunk idegenek".

Attila a Nemzetközi Üzleti Főiskolára járt Budapestre, azt megszakítva töltött el egy fél évet Ausztráliában, hogy az angolját tökéletesítse. Az őt meglátogató édesapjával és Kingával körbejárta a borvidékeket is, tapasztalatokat gyűjtve a kisharsányi borászatnak. A gazdaság iránt fogékonyabb fiút is előbb a Dometnél dobták be a mélyvízbe, majd a borászat következett, ám sajnos, az „apja keze alatt" való tanulás a tragikus esemény miatt elmaradt. Hazaköltözött Szegedre, ma újra a Dometnél dolgozik főállásban.

„Van egy kőkemény elhatározásunk: szeretnénk önállóak lenni, s nem akarjuk feláldozni magunkat a pénzért" – mondja Kinga. Az elhatározás visszaköszön a „csak azért is" létrehozott, a Vintézis által működtetett rendezvényszervező Dafke Kultur Galery nevében. A kultúrán keresztül szeretnének másoknak is örömet szerezni, amiben a bornak is szerepe lesz: minden rendezvényen egy új borászatot mutatnak be, a hegy leve lesz az események kultúrattaséja. Első rendezvényükön a Bagi–Nacsa duó mutatkozik be március 28-án, az ifjúsági házban. Attila szerint először közismert embereket kell meghívni, s később, ha már hírnevet szereztek maguknak, olyan kezdőket, olyan produkciókat, amelyek még nincsenek bejáratva, de a közönség majd elhiszi nekik, hogy színvonalasak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több az eljárás kiskorú gyermek veszélyeztetése miatt

Egyáltalán nem egyedi eset történt a múlt héten, amikor is egy szegedi kislányt brutálisan… Tovább olvasom