Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Kultúrvölgy az ég alatt

Nem falunap, kultúrünnep. Hat magyar község megcsinálta az ország egyik legjobb fesztiválját. Igaz, nemcsak saját erőforrásból dolgoznak, de az összkép meggyőző. Ha kegyes az időjárás, ha könnyebb lenne a helyszínek közti ingázás, pihentető program lenne a Művészetek Völgye.
Sok ezer fiatal érkezett sátorral a völgybe. Fotó: MTI
Gyere át! Nem büdös! – kiáltottam, és útitársam végül nagy nehezen hajlandó volt meglátogatni a mobilvécémben. Az esernyőt benn is tartani kellett, mert csöpögött a víz. Egy hete, szombat este kegyetlen zivatar verte szét a Művészetek Völgye programját. A Balaton-felvidéki falvakban megrendezett tíznapos buli mára országos hírű turisztikai termékké vált – ennek minden előnyével és hátrányával. Mobilvécét például rendeltek bőven, így a pulai Bárkakertben félbeszakadt Legyek ura-előadás közönségéből néhányan oda húzódtunk be.

A Művészetek Völgyének az időjárás a legnagyobb ellensége, meg a nehézkes logisztika – divatos szóval. Hat faluról van szó, valahogy el kell jutni egyikből a másikba. Dugók, parkolódíj, szabálytalanul, az árokpartra beügyeskedett kocsik, agresszív stopposok hada. A gondok megoldására a Csigabusz hivatott. Vén Ikarusok járnak a falvak között, csak a sofőrök jóindulata kárpótol a pocsék utazásért. A vezető ugyanis elnézi, ha a tisztelt utasok hátukat a szélvédőnek vetve, a műszerfal melletti padkára is ülnek. Ha kell, kérlelik a föntieket, hogy préselődjenek még kissé, a következő járat ugyanis két óra múlva várható.

A kánikulában kultúrtermékeket mustrálók hada meglepte a Balaton-felvidéket – a vidéket. Mert igazából a pesti ember számára ez a megtestesült vidéki álom. Olyan falu, ahol a falusiak megtekinthetők, a kocsma kipróbálható, az udvarban tyúk kapirgál, a szelíd pannon táj megcsodálható – közben a főváros legfölkapottabb művészei lépnek színpadra, hajnalig mérik az elegáns, ideiglenes ivóban a minőségi bort, sütik a paellát, a lángost, a gyrost, a kolbászt. Rusztikus hangulatot, a vidékiség érzetét, a kézművesség, a klasszikus előadó-művészet eredetiségét keresi a közönség.

Ez az álvidékiség minket is lázba hoz – tünetei azonnal észlelhetők a csetresvásárban. Percek alatt eldől: olyan konyhát szeretnék, amelyet földszínű vagy természetes árnyalatú bögrék, tányérok díszítenek. Meg biobútorokat és bio-csipkebogyólekvárt. Kenyérlángost. Kakastökepörköltet a lacikonyhában. És vizet!

Egy biztos: legcélszerűbb egy nagy kartondobozba az ajándékul szánt tárgyakat begyűjteni. Egész évben nem lesz gond, csak mindenkinek a megfelelőt kell otthon kiválasztani. Szilvalekvárt, pálinkát, szövött ágytakarót, nemeztáskát, fülbevalót. Látszólag tiszta forrásból.


Művészetek Völgye ma és holnap

Kapolcs, Gástya-árok: ma este 19 és 21 óra között: Csehov Három nővér című színműve – a beregszászi kő- és zsámbéki nyári színház közös produkciója. Malompart vendéglő: ma egész este dzsessz.
Vigántpetend, Pesti Est színpad: ma 15 órakor a szentesi drámások utcaszínháza.
Krétakör űrbázis: mindennap ŰRbázisSÉTA indul többször is, amelyen vezetővel ismerhetik meg az eddig szigorúan őrzött objektumot. Este fél tízkor játsszák a Csillagász álmát.
Taliándörögd, a klastromnál: ma 21 órakor Oláh Ibolya énekel, holnap ugyanekkor Faludy-verseket ad elő Hobo.
Monostorapáti, katolikus templom: ma fél nyolckor az Amadinda üt-ver; Petőfi Csarnok színpad: holnap este Anima Sound System-koncert.
Öcs, kőfejtő, T-Com világ- és népzenei színpad: ma fél tizenegykor a vajdasági Gyass újraértelmezi a cigánymuzsikát, holnap ugyanekkor Marozsán Erika egy elhagyott nő dalait énekli.
Pula: ma ötkor Shakespeare Hamletjét játsszák, a szereposztás véletlenszerű. Minden néző vigyen egy CD-t, egy kelléket! Holnap este kilenckor Berecz András mesél. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi onkológián egyelőre nincs szükség várólistára

Másutt van, de a szegedi onkotherápiás klinikán nincs várólista: a rákos betegeket azonnal ellátják.… Tovább olvasom