Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Külváros a belvárosban

A Szeged belvárosától száz méterre lévő Vitéz utcában vasárnap ki sem nyitnak már a vendéglők nyáron. Ugyanis a különböző hétvégi rendezvényeket jellemzően a Széchenyi tér–Kárász utca tengelyre fűzik fel. A múlt hét végi boszorkányfesztivál belvárosi nyüzsgése sem sugárzott ki a környékbeli utcákra.
Embertömeg hullámzott a múlt hét végén a Széchenyi téren és a Kárász utcán: a boszorkányfesztivál ezreket mozgatott meg több napon keresztül. Ehhez ráadásként a múzeumok éjszakájának vendégserege is társult. A „mediterrán" hangulatba került szegediek nemcsak a Széchenyi térre kihelyezett asztalok mellett mulattak, de ellepték a sétálóutca teraszait is.

Miközben a Takaréktár utcától a Dugonics térig tartó tengelyen nem lehetett ülőhelyet találni a vendéglőkben és a kávézókban, a Stefánia cukrászda már este nyolckor bepakolta az asztalokat. Vörös Eszter tulajdonos, üzletvezető elmondta, jók a megfigyelések: amikor ilyen rendezvényeket tartanak a Széchenyi téren, akkor a többi vendéglő, cukrászda kiürül. Ráadásul lassan alig találni olyan hétvégét, amikor ne lenne sör- vagy borfesztivál a város szívében. A Stefánia cukrászda – szinte egysaroknyira a kifejezett belvárostól – próbálkozott hosszabb hétvégi nyitva tartással is, de nem jött be, ezért általában csak „sötétedésig" várják a vendégeket.

A halászcsárda – az más

Aki halat akar enni, az betér a szegedi halászcsárdákba, függetlenül attól, hová szervezik a programokat – nyilatkozta Frank Sándor, több üzlet, köztük a Roosevelt téri étterem tulajdonosa. Piac van, tessék elcsábítani a vendéget – mondta a mesterszakács, akit Budapesten, a várban, a Magyarok nagyasztala rendezvényen értünk utol. Igaz – tette hozzá –, például a tarjáni Kék csillag hétvégékre már csak az osztálytalálkozókra, lakodalmakra szakosodott, a betérők „szűkített nyitva tartást" tapasztalhatnak 11 és 18 óra között.  
Kifejezetten a hétköznapokból élnek például a Vitéz utcai éttermek, a nyüzsgő, programokban gazdag hévégére nem tudnak „rácsatlakozni". Vasárnap a Hősök kapujához legközelebb eső Béke Tanszék, Mata Hari és Don Quijote egyaránt zárva tart. Szakács Tibor, a Mata Hari üzletvezetője elmondta lapunknak, Szeged a hétvégékre egyutcás várossá válik, az összes program a Kárászra koncentrálódik. Hét éve nyitottak, és eleinte még nem érezték azt, hogy a belvárosi programok elszívnák a vendéget. Azóta azonban „fokozódott" a helyzet.

A Vitéz utca ráadásul Szeged latin negyedének számít: ahogy június végén elmennek a diákok – és bezárnak a környék fénymásolói is –, hétköznap sincs már annyi vendég, ezért júliustól már csak délután négykor kezdik a műszakot a pincérek és a szakácsok. Pedig a Mata Hari újdonsággal próbálta meglepni a szegedieket: párizsias, felnyitható üvegportált építettek, hogy az egész üzlethelyiséget terasszá változtathassák át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Rehabilitáljanak minket!

Nem talált bűncselekményt a rendőrség és az ügyészség az M5-ös ásatások elszámolásaiban. Pedig Vörös… Tovább olvasom