Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Kun Miklós: 56 olyan, mint a katyni tragédia

Szeged - A Csongrád megyei önkormányzat 1956-os megemlékezése közben is zajlott szombat délután a másnapi dóm születésnap próbája. A Rerrich Béla téri eseményeket néhányszor teljesen elnyomta a Dóm téri hangosítás.
A Békés Megyei Jókai Színház fél órás műsora időnként szinte teljesen élvezhetetlen volt, de nem csak ezért - az előadásnak a néhány technikai malőr sem tett jót.

Az ünnepség kezdetén Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: azon nemzedék tagjai vagyunk, akik örömmel mondhatják el, hogy az 56-os hősök köztünk vannak. Fejér Dénes, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (POFOSZ) megyei elnöke arról beszélt, hogy az 56-os események előtt a résztvevők nem hitték, hogy képesek harcolni, de amikor „a történelmi aktualitás kötelezővé tette, akkor tettük, amit kellett."

Kun Miklós történész, egyetemi tanár kijelentette: a fiatalok nem ismerik eléggé 56 jelentőségét, mert a mai napig nem jól tanítják nekik. 56 máig fájó égő seb - mondta -, amely a katyni mészárláshoz hasonlít. A katyni tragédia visszaköszönt az áprilisi légiszerencsétlenségben, a forradalom bukása pedig visszaköszönt abban, hogy az 50 éves évfordulón a „szabadságharcot úgy kellett volna megünnepelni mint a nagykönyvben, ehelyett 2006-ban „újra piros lett a vér a pesti utcán. Nem lehet tudni kik rendelték el, vagy hát mi nagyon jól tudjuk" - fogalmazott.

56-os megemlékezés a Rerrich Béla téren. Fotó: Veréb Simon (galéria)

A beszédek után az 1956-os emlékművet megkoszorúzta a politikai szervezetek közül a szegedi Fidesz, a szegedi KDNP, a Fidesz-KDNP frakció, a Jobbik megyei csoportja, az LMP, valamint külön is néhány fideszes képviselő, illetve a Fidesz Csongrád Megyei Női Tagozata és a Fidelitas. Az MSZP nem vett részt az ünnepségen. Koszorúzott még többek között a POFOSZ, a Professzorok Battyhány Köre, a megyei önkormányzat.

Az ünnepség végén gyertyás menet vonult Schvarcz Lajos Takaréktár utcai emléktáblájához, majd emlékező szentmise kezdődött a dómban.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. szatyi 2010. október 25. 09:24
  „Kellene ismerni?”
 • 26. qrumpli 2010. október 25. 05:05
  „Érdekös ez.Ahogy telik múlik az idő egyre több hős van!
  Pl:Ki ismerte:Kendi Jóskát?
  Aki ismerte tugya miért kérdezem.”
 • 25. Mignon 2010. október 25. 03:38
  „Ez a K. Miklos, meg a vegen szegyent hoz a csaladjara.”
 • 24. antikos 2010. október 24. 19:27
  „No és Miki bácsi, Béla apucival mi van??? Ez az igazi kérdés...”
 • 23. madártej 2010. október 24. 18:24
  „Nem Mo. volt az utolsó csatlós, jobb, ha megtanulod már egyszer, lehiggadt vén bakancsos bolsi. Hanem a horvátok és a labancok. Nem Jaltában, hanem még Teheránban döntötték el, hogy a Sztalinnak kit vetnek oda koncul. Mindösszesen mégiscsak igaz, hogy a labancok is úgy leköröztek minden ún. szoci országot, mint a huzat.”
 • 22. Mil 2010. október 24. 15:59
  „Na majd én megmondom a tutit :)
  Igazából 56 minden reálisan elérhető célja megvalósult később Kádár alatt. Mit értek ez alatt? Mi volt a realitás? A realitás az volt, hogy Mo nem szakadhat ki a szovjet blokkból, mert az domino-effektust indíthatott volna el(ahogy az 89ben meg is történt: sorra dőltek be a szoc. rendszerek), és ezt Moszkva nem engedhette meg. Ebből kiindulva a realitás az, hogy továbbra is a kommunistáké marad a hatalom, DE a sztálinizmust el kell felejteni, és bizonyos témákban nagyobb mozgástér Moszkvától. Ez megvalósult, hisz engedték a háztájit, elindult az új gazdasági mechanizmus(persze csak félig jutott végül..), a diktatúra jelentősen enyhült, nőtt a nép életszínvonala, és a külpolitikában pedig nyitottunk nyugat felé.
  Nagy Imre nem jól mérte fel a realitásokat, itt ilyenek hogy kilépni a VSZ-ből, meg többpártrendszer stb, ez teljesen elfogadhatatlan lett volna Moszkvának, és ez indikálta végül a fegyveres beavatkozást. Talán, ha nem fajul el a helyzet, a kádárinál egy kicsivel többet is ki lehetett volna hozni a dologból, pl. bennmaradunk a VSZben, KGST-ben, továbbra is a kommunista párt a vezető hatalom, de mellette működhetnek más pártok is(ez egyébként más szoc. országokban így is volt-igaz, csak formálisan), de a lényeg, hogy gazdaságilag kellett volna nagyobb mozgástér.”
 • 21. Lehiggadt 2010. október 24. 12:17
  „20. madártej 2010.10.24. 10:50
  .
  T. Madártej!
  Azt nyilván Te is tudod, hogy ez NEM a labancok hősiességén múlott, hanem ez "le volt vajazva" a győztes hatalmak jaltai konferenciáján! Ráadásul M.o. volt az utolsó csatlós... Az első béketervek szerint nem is lett volna újra külön Magyarország!... Ez a mi pechünk... Akkor jártunk volna jól, ha újraélesztik az osztrák-magyar monarchiát? TALÁN, de történelmietlen... Nyilván tudod, hogy Románia igényt tartott a Tiszán túli területekre!?! No, az lett volna csak frankó! Ceausescu alatt?... Minket kitaláltak - a történelemben oly sokadjára - ütközőzónának...”
 • 20. madártej 2010. október 24. 10:50
  „Ausztriából 1955-ben ki kellett vonuljon a SZU, náluk meg is lehett nézni 1989-ben hogyan néztek ki gazdaságilag. Nálunk meg itt maradtak és a ma ismert eredményt hozták össze a hazai komcsik, ami az osztrákénak a halvány poros árnyékába se léphetet! Pedig igencsak sarcolták a népet, hol államosítással, hol politikai elnyomással.”
 • 19. Kazikázmér 2010. október 24. 10:20
  „11. hozzászólás Lehiggadt 2010.10.23. 23:53
  Mi van akkor, ha Nagy Imre azért kellett 1956 rehabilitációjához, mert mindkét oldal, ha kompromisszummal is, de vállalhatónak tartotta! Az akkori állampárt már romokban hevert, az MSZP csiráiban élt vagy kezdett el pislákolni! Csak azért lett felhangsúlyozva a jelentősége, mert egyes politikai erők az ő szerepét tudták csak elismerni, míg mások a pesti srácok, a hercegprímás, és a forradalmi tömeg fontosságát hangsúlyozták!”
 • 18. Lehiggadt 2010. október 24. 10:07
  „15. MD2009 2010.10.24. 08:05
  .
  T. MD2009!
  Köszönöm, hogy igazat adsz nékem. Akkor folytatnám:
  Én hallottam olyan véleményt is, hogy magukat kommunistának mondók írtották egymás, csak közéjük - értsd a tűzvonalba - került a jogosan elégedlenkedő, békésen tüntető felheccelt és rém tájékozatlan, illetve félrevezetett nép! A nép közé pedig közékeveredett a randalírozó, fegyvert szerző, törő zúzó, romboló csőcselék, ami végül is ürügyet szolgáltatott a szovjet beavatkozásra! Akkor a pletykán kívül szinte csak két rádiót lehetett hallgatni: a Kossuth-ot és a SZERT, az utóbbit is csak este lehetett fogni. Londont és Moszkvát már kevésbé! Melyik volt tárgyilagos? EGYIK SE! De akkor a nép nem tudhatta, hogy kinek higyjen! Mindenki a szívére hallgatott - sokan a vesztükre!
  Boccs a sajátos elemzésért, de nekem a fentiek miatt nem ünnep 23-a, mert mindenki saját érdekeinek megfelelően kisajátítja:(:(”
 • 17. kvikszot 2010. október 24. 09:18
  „Kun Béla leszármazottja nagyon okos és fölkészült ember. Kár hogy átesett a ló másik oldalára.”
 • 16. N.P. 2010. október 24. 08:36
  „"A Békés Megyei Jókai Színház fél órás műsora " - ha ez városházi ünnepség lett volna már Frakk és Valoperes habzószájjal kérné számon Botkán: miért nem helyi színészek adták a műsort...”
 • 15. MD2009 2010. október 24. 08:05
  „Lehiggadt 2010.10.23. 23:53

  Kár, hogy mások nem így látják, pedig szerintem is tökéletesen igazad van. A jelenlegi hozzáállással ´56-ról sem fog soha kiderülni, hogy pontosan mi történt. Szörnyű, amikor magyarannák, csintalansándorok, orbánviktorok osztják az észt, mert épp náluk van a pontos labda, nekünk pedig áhítattal kell imádnunk őket. Magyar Anna különösen súlyos eset, annak idején a Pick szalámigyárba igen erős balos támogatással került és maradt ott, akkor nem volt baj a rendszerrel...”
 • 14. online 2010. október 24. 07:23
  „..."ehelyett 2006-ban ,,újra piros lett a vér a pesti utcán. Nem lehet tudni kik rendelték el, vagy hát mi nagyon jól tudjuk" - fogalmazott."

  Ez igen... Értem én hogy mit akart mondani, de fogalmazásból akkora egyes mint a szobor. Efféle megszólalásokból kéne a fiataloknak megtanulni 56-ot?”
 • 13. samu 2010. október 24. 07:11
  „" Kun Miklós eddig úgy ismertem, hogy bizonyos témákban egy nagyon tájékozott, felkészült ürge, DE most vagy rosszul idéztek tőle, vagy bődületes marhaságot mondott, mert egészen más előzmények után egészen más jellegű dolog történt Katyinban... "

  " 56 máig fájó égő seb - mondta -, amely a katyni mészárláshoz hasonlít. "

  A "máig fájó seb"-en van a hangsúly. Ennyiben hasonlít. Pont. Semmi egyéb.

  A légi szerencsétlenség és az 2006-os zavargások pedig csak mint a feltépett régi sebek hasonlataként került bele.”
 • 12. Atlasz 2010. október 24. 07:03
  „Onnan, ahol Botka koszorúzott, a pártatlan Délmagyar nem közöl képet. A béke kulcsa Szegeden a külön megemlékezés, így bátran mondhat csacsaiságokat bárki Katynról, megy a hugyos-téri forradalomról is - annál az emlékműnél, amelyet Szeged szocialista polgármestere és önkormányzata emleltetett. Tiszta lélek, tiszta erölcs!”
 • 11. Lehiggadt 2010. október 23. 23:53
  „Nagy Imrét a bűnei ellenére szinte szentté avatták az utóbbi 21 évben!?! Ez arra emllékeztet, hogy a történészek szerint Mátyás királyt utálta a nép!?! Mégis évszázadok óta úgy beszélnek róla, mint Mátyás az igazságos, a nagy király, aki Bécset is meghódította, stb.... Mindenütt emlékműveket, templomokat emelnek a tiszteletére!?! A véres kezű István királyunkról nem is beszélve, aki - az apja hagyományát követve - tűzzel-vassal térítette, térítettette a keresztény hitre a népet! Ehhez képest Kádár János kisinas volt... Hallottam olyan véleményt is, hogy csak hajszálon múlt, hogy most a Rákóczi téren a megyeháza előtt nem Kádár, hanem Nagy Imre szobor áll..., de az 50-es években így alakultak a dolgok...”
 • 10. Lehiggadt 2010. október 23. 23:37
  „56-ról valóban fals képe van, de nem csak a mai fiatalságnak, hanem szinte mindenkinek, mert mindig az aktuális hangoskodók a saját pecsnyéjük sütögetése érdekében magyarázgatták az eseményeket! Nekem az "tetszik" a legjobban, amikor 20-on, 30-on évesek próbálják osztani az észt és a jólértesültségüket idősebbeknek olyanról, amikor még a szüleik is egy gatyában jártak az apjukkal!?!... Nagy Imréről manapság csak azt szabad mondani, hogy mártír miniszterelnök, pedig érdemes volna elolvasni az életrajzát:
  .
  http://images.fapipa.multiply.multiplycontent.com/attachment/0/Sjez1goKCCgAAAzcwcQ1/Nagy%20Imre%20-%20%C3%89letrajz.doc?nmid=256374361
  .
  Kun Miklós eddig úgy ismertem, hogy bizonyos témákban egy nagyon tájékozott, felkészült ürge, DE most vagy rosszul idéztek tőle, vagy bődületes marhaságot mondott, mert egészen más előzmények után egészen más jellegű dolog történt Katyinban...”
 • 9. Kazikázmér 2010. október 23. 23:02
  „Csak tudnám az előző polgármester a mit keresett ott? A szocikkal már nem is mutatkozik!”
 • 8. Kazikázmér 2010. október 23. 23:00
  „3. hozzászólás Logaritmus 2010.10.23. 21:16
  Ezt most kifejtenéd tudományos módszerekkel is? Mert így csak kamu duma! Se füle, se farka!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra összeült Szeged 1990-es közgyűlése

Szombat délután három órától újra ülésezett Szeged első, rendszerváltás utáni közgyűlése. Tovább olvasom