Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Kuncze Gábor jól alszik

A kampány soha sehol nem szól csak a tényekről, de nálunk egyáltalán nem szól a programokról – mondta Szegeden Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke elmondta azt is: pártjukon múlik a kormányalakítás, de emiatt nincsenek álmatlan éjszakái.
Kuncze Gábor: Az SZDSZ körül nem voltak botrányok Fotó: Schmidt Andrea
Minden párt nyilatkozzon arról, hogy elfogadja a választási eredményeket – kérte pénteken az SZDSZ. Kuncze Gábor pártelnöktől Szegeden azt kérdeztük: milyen következtetéseket vonnak le abból, ha valaki nem írja alá a nyilatkozatot.

– Semmilyet. Én eddig is úgy ítéltem meg, hogy vannak pártok, amelyek már most előkészítik, hogy számukra sikertelen választási eredmény esetén ne magukban kelljen a hibát keresni, hanem valamilyen külső okra lehessen fogni. Például egy nem létező választási csalásra.

Arra a kérdésre, hogy hány évnek kell eltelni ahhoz, hogy a kampány ne érzelmekről, hanem szigorúan csak a tényekről szóljon, Kuncze Gábor így reagált: – A kampány soha sehol nem szól kizárólag a tényekről, nálunk viszont nem szól egyáltalán a programokról. Mindez politikai kultúra kérdése, és csak akkor változik meg, ha ebben felnövünk az Európai Unióhoz.

A pártelnök ugyanakkor hangsúlyozta: az SZDSZ tudatosan tartotta távol magát a negatív kampánytól, a párt körül nem voltak botrányok. Szerinte a Fidesz ugyan próbálkozik botrányt kelteni, de csak azért, mert „észrevették, hogy az SZDSZ-en múlik a kormányalakítás". Hogy alszik ekkora teherrel a vállán? – kérdeztük a politikust, aki megköszönte az érdeklődést, majd biztosított bennünket: jól alszik, csak mostanában keveset.

A kampányra visszatérve elmondta: a liberálisok végig a programról, a saját elképzeléseikről beszéltek, és nem támadtak senkit.

– A Kovács Pisti arról szólt, hogy sokkal többet kellene beszélgetnünk a következő évtizedekről. Arról, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy Magyarország az EU-hoz gyorsan felzárkózó, erős gazdaságú ország legyen, mert a Kovács Pistik ezt igényelnék.

Az általunk korábban megkérdezett szakemberek véleményével, mely szerint a kampány unalmas volt, Kuncze Gábor nem értett egyet. „Soha ennyire negatív nem volt. Volt itt dokumentumlopás, cédulahamisítás, megrágalmazták a miniszterelnököt, és kiderült, hogy emberek adatait aszerint tartják nyilván, hogy milyen a politikai világlátásuk."

A kampány további durvulására nem számít, de garantálja, hogy pártja „továbbra is távol tartja magát a negatív kampánytól".

Számszerűsítse, mekkora megtakarítást hozhat a programjukban szereplő kisebb állam – kértük a politikust, aki elmondta: ha megszűnnek a fölösleges háttérintézmények, a párhuzamos döntési folyamatok, ha több teret engednek az e-önkormányzatoknak, akkor az állam úgy lesz kisebb, hogy közben magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt.

– Becslések szerint 1900 milliárd forintba kerül az apparátusok fenntartása. Az itt elért 10 százalék megtakarítás 190 milliárd forintot jelent. Ezt a gazdaság erősítésére és adócsökkentésére lehetne fordítani.

Sándor Klára esélyeiről is kérdeztük pártelnököt. Szerinte az SZDSZ–MSZP országgyűlési képviselőjelöltjének van esélye megnyerni az első fordulót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány exvezetők nélkül

Kampányában sem a jobboldal, sem a baloldal nem használja ki a rendszerváltás után megválasztott… Tovább olvasom