Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Kuncze: nem fontolgatom, hogy csatlakozom a Demokratikus Koalícióhoz

Szeged - Akik le akarják váltani a jelenlegi miniszterelnököt és kormányt, azoknak a Jobbik kivételével össze kell állni egyéni választókörzetekben – mondta Kuncze Gábor Szegeden. Az egyébként nyilvános fórumról 20 perc után kiküldték az újságírókat.
Szegeden tartott lakossági fórumot a Demokratikus Koalíció helyi szervezetének meghívására mintegy 150 résztvevő előtt Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke, volt országgyűlési képviselő hétfőn délután a Novotel Hotelben.

Kuncze a fórum előtt csak némi rábeszélés után, és röviden válaszolt a sajtó kérdéseire. Lapunk érdeklődésére - miért döntött úgy, hogy újra politikai szerepet vállal -, visszakérdezett: „mondta valaki, hogy politikai szerepet vállaltam? Másfél hónappal ezelőtt megkerestek a szervezők, hogy tartsak lakossági fórumot. Mire ide értem, alakult egy párt. Én erről nem tehetek. Eljöttem beszélgetni emberekkel." Azt is mondta: nem fontolgatja, hogy csatlakozik a Demokratikus Koalícióhoz. Halvány fogalmam sincs – közölte arra a kérdésre, hogy számít-e rá, hogy korábbi SZDSZ-es politikusok lépnek be az új pártba.

Kuncze reagált arra a mai hírre, hogy eldőlt: nem alakíthat fél évig frakciót a Demokratikus Koalíció a Parlamentben, de kormánypárti képviselőktől elhangzott, lehet, hogy utána sem. A volt SZDSZ elnök ez utóbbival kapcsolatban így fogalmazott: „pitiáner, nagyon kisstílű bosszúnak tartom, ellentétes a magyar rendszerváltás, parlamentarizmus szellemével, és a Parlament korábbi gyakorlatával."

A megyében senki nem lépett át

– A Gyurcsány-párt megalakulása után az MSZP valamennyi önkormányzati képviselője és valamennyi helyi pártszervezeti elnök írásban nyilatkozott, hogy esze ágában sincs átlépni a Demokratikus Koalícióba. Három hete, mióta Gyurcsány Ferenc meghirdette a pártját, egyetlen kilépés sem történt a megyében, a tagok közül sem – reagált Botka László (MSZP), Szeged polgármestere arra a kérdésre, hogy helyben történt-e átlépés a Demokratikus Koalícióba. A Heti Válasz közelebbről meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a Demokratikus Koalíció „eddig kizárólag a szegedi Botka Lászlónak és a Budapest XIII. kerületét vezető Tóth Józsefnek tette egyértelművé, hogy nem fogják önálló frakcióalakítással gyengíteni őket". Botka ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Minden képviselőnk jelezte, hogy marad az MSZP-ben, tehát nem tudom, hogyan tudnának gyengíteni."

Az egyébként nyilvánosnak meghirdetett fórum csak az első 20 perben volt sajtónyilvános, utána kiküldték az újságírókat. Ez idő alatt Kuncze többek között elmondta, bár az SZDSZ is követett el hibákat, de megszűnésében szerinte a magyar történelem és rendszerváltás után időszak is benne van. „Egyeseknek sikerült magát a liberalizmust szitokszóvá tenni egy olyan országban, ahol a szabad szellemű eszme képviselőit példaképnek szokás tekinteni, de magát az eszmét nem. Úgy tudjuk tisztelni Szent Istvánt, hogy az intelmei nem kellenek, úgy tudjuk tisztelni Széchenyit, hogy hitel az nem kell."

Szerinte a liberális gondolatra és eszmére szükség lenne az országnak. Korábbi szavazóik más pártot kerestek, és „amelyik párt ennek köszönheti bejutását a Parlamentbe, az nem felel meg semmiben a liberális kör elvárásának" – mondta. Szerinte az új választójogi törvény következménye az lesz, hogy a vesztesek, a kis pártok nehezen fognak érvényesülni. „Ha egyéniben nem tudják megverni a Fideszt, elbukták az egészet. Ha valakik le akarják váltani a Fideszt, egyéni választókörzeteken egy jelölt mögé kell felsorakozni – ide nem értem a Jobbikot, ők majd küzdenek a Fidesszel." - fogalmazott. Kifejtette: „az LMP-nek be kell látni, hogy a mi vagyunk a jó srácok típusú politizálás jó, de ezzel Orbán Viktor marad Magyarország miniszterelnöke. Ha nekik ez jó, akkor azt kell csinálni, hogy hangsúlyozzák a különállóságukat. Ha az MSZP-nek jó, hogy 18-ról 20 százalékra tornázzák fel magukat, akkor örülhetnek, hogy ugyanazok a képviselőik ülnek a Parlamentben, de akkor is Orbán marad a miniszterelnök. Akik le akarják váltani a jelenlegi miniszterelnököt és kormányt, azoknak a Jobbik kivételével össze kell állni egyéni választókörzetekben. A Milláról (Egymillióan a magyar sajtószabadságért) és a Szolidaritásról (Magyar Szolidaritás Mozgalom) nem beszéltünk, de ez rájuk is vonatkozik." - jelentette ki.

A fórum előtt Szabó Bálint, a Demokratikus Koalíció szegedi szervezetének szóvivője sajtótájékoztatót tartott. Elmondta: a rendezvény témája a liberalizmus kapcsolódási pontja a baloldalisághoz. Közölte: szervezetük fontosnak tartja, hogy az új párt a mérsékelt konzervatívoktól a baloldali gondolkodású embereken keresztül a liberális értelmiségig minden demokratikusan gondolkodót magához vonzzon. Az elkövetkező pár hétben pártépítés, tagtoborzás kezdődik. „Az elkövetkező hetekben, években fel fogjuk szántani Szegedet és a megyét, hogy a közélettől eddig távol maradókat aktivitásra serkentsük" - fogalmazott.

A rendezvényen láttuk többek között Szondi Ildikó és Tóth Károly szocialista önkormányzati képviselőket (MSZP) valamint Sándor Klárát, az SZDSZ korábbi országgyűlési képviselőjét is.

Olvasóink írták

 • 16. jozko 2011. november 08. 12:39
  „Ja, még valamit.
  Nem hagytam volna ki egy ilyen címet "Kiküldött tudósítónk jelenti"
  Ez a minden/kire nyitott párt máris titkolózik?”
 • 15. jozko 2011. november 08. 11:06
  „Szóval felszántják Szegedet...vagy az egész országot, ha kell.
  Én úgy gondolom, ha az a felszántás időszerűvé válik, azt a szántóvetőt "Cincinnátus"-nak fogják hívni-
  történelmi hasonlatot idézve.

  Az ő ideje- egy ténylegesen vállalható baloldali értékeket valló és képviselő tömörüléssel-
  úgy tűnik, később jön el.

  Azt a formációt nem levitézlett, a hatalomból kiszorult, esetleg megsértődött , elfuserál politikusok fogják vezetni!
  Ilyen erőket, ilyen vezetőket a történelmi szükség hoz/ott/ létre!
  Nem örülnék, ha siettetni kellene...sőt talán el is kerülhető!”
 • 14. igazságkereső 2011. november 08. 10:34
  „Kedves Dr.Kuncze Gábor úr! Ajánlgatja-e még polgártársai bármelyikének is a ciánkapszulát, mint tette azt korábban?!!”
 • 13. bubuk 2011. november 08. 08:13
  „A millának azért elég nagy híja volt. Dumálni lehet, de a tények makacs dolgok. Kuncze et. és a szadi megbuktak, mint a Rottenbiller. És az a jó.”
 • 12. demos 2011. november 08. 07:10
  „Kuncze Gábor most sem tagadja meg magát,úgy csatlakozik hogy nem csatlakozik! Ugy volt miniszterelnökhelyetes-belügyminiszter hogy folyamatosan hangsúlyozta különállóságát attól a kormánytól aminek tagja volt.”
 • 11. papsajt 2011. november 08. 06:51
  „"1. klj_54 2011.11.07. 18:45

  Mindig mondtam, hogy Gábor okos ember!
  Nem akarja magát égetni."

  Kapart már magának elég gesztenyét. Csak tanácsadó,a háttérből.
  Ha azt vesszük, hogy Orbán 2x megbukott, most mégis újra ámokfuthat, a 2/3adnak köszönhetően...
  Még a DK is lehet valami. És hagytak pár téglát is az MSZP-be. Biztos ami biztos.”
 • 10. Csonka László 2011. november 08. 06:31
  „moderálva> találkozója, hétfőre szervezték, mert a Jobbik-nál is előadás volt !!!!!!!! Pedig egy-páran köszörülték a szájukat !!!!!!!! Hát nem veszitek észre, már régen lekéstétek a csatlakozást !!!!!!!!! vagytán elfogyott a sékel ???????????? Kunce pajtás, mit főzettél, hogy tele a terem ????????”
 • 9. DobóI 2011. november 08. 05:18
  „Kuncze-féle "liberalizmus" célja a deviancia és érték lepusztítás terjesztése volt. Törődjön most már inkább Kovács Pistikével, mert beleszakad is akkor sem nem jön el az a "Kuncze országa"...”
 • 8. Zsanetta 2011. november 07. 23:29
  „"A Milláról (Egymillióan a magyar ajtószabadságért) és a Szolidaritásról (Magyar Szolidaritás Mozgalom) nem beszéltünk, de ez rájuk is vonatkozik." - jelentette ki.... "

  Elnézést kérek, kicsit lemaradtam! Milyen az ajtószabadság? Bárki bemehet rajta? Na de hol található??”
 • 7. jozko 2011. november 07. 22:23
  „Gyüjtőpárt - utána majd meglátjuk!”
 • 6. babar 2011. november 07. 21:51
  „Nem tudták tartani magukat az elvekhez! (Pl: LOP STOP!)”
 • 5. szpirigonzálesz 2011. november 07. 21:48
  „Kuncze Gábor emelte a hatalomba Gyurcsányt:(((”
 • 4. billan 2011. november 07. 20:08
  „Igazad van, Frédi!”
 • 3. Beroesz 2011. november 07. 20:02
  „Két gondolta Kuncze úr mondandójához:
  1. Az SZDSZ nem szűnt meg, hanem sikeresen valósította meg saját ideológiáját és mire rájöttek, hogy a gazdasági liberalizmus nem működik Kelet-Európában, addigra késő volt. Az arroganciával és a választási csalással fűszerezett balhézás juttatta oda az SZDSZ-t, ahol most van és amivel Kuncze úr már nem akarja egy lapon tudni a nevét. Rossz lehet a tudat, hogy neki a hazai liberalizmus lejáratásában kiemelt szerep jutott.
  2. Ha belépne a DKP-ba, azzal sokat segítene a párt ideológiájának tisztázásában. Gyurcsány liberális pártot alapított.”
 • 2. TrombiFrédi 2011. november 07. 18:51
  „Liberalizmusra hivatkozni, és a szabados kettős mércét alkalmazni...ezért kerültek oda a madarasok ahová...ilyen politikai erőre nincs szükség, liberális irányzatra viszont igen!!!”
 • 1. klj_54 2011. november 07. 18:45
  „Mindig mondtam, hogy Gábor okos ember!
  Nem akarja magát égetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitisztult Szeged levegője

Szeged - A meteorológiai viszonyok változása miatt az elmúlt napokban kitisztult Szeged levegője. Tovább olvasom