Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kupán vágta a szerzőt a szegedi előadás

Szeged - Nehezményezte a Palacsintás király szerzője, Fésűs Éva, hogy nem tudott beleszólni a Szegedi Nemzeti Színház által bemutatott előadásba. A szerzők személyes részvétele az előadások létrehozásában nem feltétlenül szükséges – reagált az intézmény igazgatója, Gyüdi Sándor.
Október 28-án mutatta be, és azóta is műsoron tartja a Szegedi Nemzeti Színház Toronykőy Attila rendezésében a Palacsintás király című gyerekdarabot. Fésűs Éva írta a mesejátékot, amelyből Katkics Ilonával közösen rendezett mesefilmet 1973-ban.

Szerkesztőségünk levelet kapott Fésűs Évától, amelyben azt írja: ha nincs szegedi ismerőse, talán ma sem tudná, hogy a szegedi színház műsorára tűzte a művét. „Így is csak a bemutató napján küldtek nekem – többszöri reklamáció után – felhasználási szerződést. Ezzel lehetetlenné tették, hogy az előadásba beleszólásom legyen. A kaposvári Csiky Gergely Színház három éve már sikeresen vitte színpadra az eredetileg filmre készült mesejátékot, kérésükre el is küldték ennek változatát (a szegedi színház kérésére a kaposváriak – a szerk.), mégsem használták" – áll a levélben.

A szerző arról is ír, hogy a Magyar Televízió megismételte január közepén az eredeti mesefilmet, ő pedig örülne, ha a „szegedi gyerekek emlékezetében a kupán vágós, idétlenkedő poénok helyett inkább ez maradna meg".

– Fésűs Éva hivatalos felkérése nem sokkal a bemutató előtt történt, korábban levelezésben voltunk vele – reagált a szerző által írottakra Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Elmondta: Fésűs Évát – ahogy ilyenkor szokás – meghívták a bemutatóra, felajánlották neki azt is, hogy kocsit küldenek érte Kaposvárra, ő ezzel nem kívánt élni. Az előadás archivált felvételét a Szegedi Nemzeti Színház elküldte neki.

– A szerzők személyes részvétele az előadások létrehozásában nem feltétlenül szükséges – fogalmazott Gyüdi Sándor, aki szerint Fésűs Évának nem tetszett néhány változtatás, például, hogy az udvari bolondot nem színész, hanem színésznő (Kéner Gabriella) játszotta. Ez azonban – hangsúlyozta a direktor – a szokásos rendezői szabadságba belefér. A színpadi adaptációról a szegedi alkotók Fésűs Évával telefonon konzultáltak, az előadáshoz például a mesefilm zenéjét (Tamási Zdenkó írta) használták – a szerző javaslatára. A szerző az előadások jegybevételéből részesedik, vagyis tiszteletdíja a bemutató után keletkezik. Ezzel kapcsolatos vitájuk Fésűs Évával nem volt – mondta az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorított az adóhatóság

2011-ben szokatlanul sok, közel 78 ezer cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Tovább olvasom