Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Kutatja is, nem csak fúrja a termálkutakat a Hansa

Szegeden zárta a geotermikus kitermelő és visszasajtoló rendszerek kiépítésének fejlesztési programját Hansa-Kontakt Invest és a Geotermikus Szolgáltató Kft. A konzorcium a 2016 szeptembere óta zajló kutatás-fejlesztésre 980 millió forint támogatást kapott, az eredményeket egy minikonferencián mutatták be.
– Nem termálkutak fúrásával kezdte a Hansa-Kontakt, de hasznos portfólióbővítésnek bizonyult, Szeged alatt rengeteg a geotermikus energia és ezt érdemes kihasználni – mondta Lekeny Márk ügyvezető igazgató. 2013-ban indult az első geotermikus kútjuk, az újszegedire rákötötték az MTA Biológiai Központját és a Sportcsarnokot is. Két teljes körük működik már – az egyik a klinikai –, négy teljes fűtési szezon alatt sok tapasztalatot szereztek. – Fontos, hogy azt, amit elméletben kidolgoztunk, azt a gyakorlatban is hasznosítani tudjuk és az eredmények segítsék az iparág fejlődését – hangsúlyozta, hozzátéve, vizet a felszínre juttatni csak az első lépcső, ennél több és talán fontosabb üzemeltetni a rendszert, illetve a környezet kímélésével visszasajtolni a vizet.

A fejlesztés fő iránya az olajiparban ismert és használt ferde fúrással indult és folytatódott, ez nekik is sikerült, közben sokat fejlesztettek is a technológián. Kísérleti feltáró és visszasajtoló kutat helyeztek üzembe, a rendszer bárhol az országban alkalmazható. Ezen túl informatikai és mintavételi rendszert is párosítottak a kutakhoz, az így nyert információk is nagyon hasznosnak bizonyultak.

Szóba került a vízkőképződés és -kiválás okozta súlyos rendszer üzemeltetési problémák megelőzése és kezelése is. Több mint tízszer annyi az oldott sótartalma a termálvíznek, mint a szegedi ivóvíznek és ennek kezelése nagyon költséges.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyeztetett mesterségek: minket lenyűgöznek, de sok fiatal már nem is hallott róluk - fotók

Veszélyeztetett mesterségek: minket lenyűgöznek, de sok fiatal már nem is hallott róluk - fotók
Van olyan szakma, amiről még nem is hallottak a mai fiatalok, van, amiről az irodalomórán előbb… Tovább olvasom