Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Kutatóink kiérdemelték a szuperlézert

Szeged - Évente egymillió szemműtétet végeznek azzal a technikával az Egyesült Államokban, amelyet Bor Zsolt szegedi lézerfizikus fejlesztett ki. A Tisza-parti kutatóknak nagy szerepük van abban, hogy Szegeden épül meg az európai szuperlézer.
– Már az elsőéveseim is a lézerközpontról faggattak a reggeli órán – érzékeltette tegnap Mérő Márk, az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoportja Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének tudományos munkatársa, hogy most mindenki az ELI (Extreme Light Infrastructure) elnevezésű szuperlézerről beszél Szegeden. Csütörtökön dőlt el: hazánk Csehországgal és Romániával közösen építheti meg a kutatóintézetet.

A projekt összköltségének 40 százaléka, 200 millió euró (több mint 50 milliárd forint) jut a szegedi fejlesztésekre, ezt a kormány az Unió strukturális alapjának forrásaiból, illetve részben az innovációs alapban erre a célra tartalékolt összegből fedezi. Az ELI 2011 és 2015 között épül fel Öthalmon, a korábbi szovjet laktanya területén, az SZTE 10 hektáros ingatlanán.

Fotó: Segesvári Csaba
Már ez a labor sem "játék". Ám ami a sikeres páláyzatoknak köszönhetően épül fel Szegeden,
az több lesz, mint nagy durranás.  Fotó: Segesvári Csaba

Egyetlen illetékes sem felejtette el a siker okaként emlegetni a szegedi lézerfizikusok nagyszerű teljesítményét. Elismertségüket jelzi: a szuperlézer előkészítésére, megvalósítására kialakított testület szűk, ötfős menedzsmentjében – 3 francia és egy német kutató társaságában – ott találjuk Osvay Károlyt, az említett tanszék helyettes vezetőjét.
– Jó visszhangot kapott a cseh–magyar pályázat, és sokat segített, hogy a kormány bejelentette a pénzügyi garanciát – értékelt az egyetemi docens. Kiemelte: a szegedi kutatók nemzetközi színvonalú eredményeket értek el. Éppen ő tervezte hazánk – sőt Kelet-Közép-Európa – máig is egyetlen femtoszekundumos, terawatt teljesítményű lézerét. Szatmári Sándor, a kísérleti fizikai tanszék docense vezetésével ráadásul még egy hasonló teljesítményű lézerrendszer épült Szegeden. Manapság pedig a világ minden rövid impulzusú lézerrendszerében és alkalmazásaiban a Bor Zsolt által kidolgozott elvek szerint fókuszálják az impulzusokat.

Szegedi kutatók és a lézer KÉPGALÉRIA

– A 70-es évek második felében kezdődött Szegeden a lézerkutatás, Bor Zsolt és Rácz Béla akkor még friss diplomásként kapcsolódott a munkába. A 80-as években nyitott a rövid impulzusú lézerek felé a tanszék, s ért el nemzetközi színvonalú eredményeket, az akadémikus Szabó Gábor és Szatmári Sándor szerepvállalásának is köszönhetően – fogalmaz Osvay Károly. A szegedi kutatók elismertségét jelzi, hogy a világ legfontosabb központjaiba hívták őket dolgozni: Bor Zsolt jelenleg is a kaliforniai Irvine-ban ténykedik. Évente egymillió szemműtétet végeznek az Egyesült Államokban azzal a technikával, amit kifejlesztett. Szatmáry Károly a németországi Göttingennel ápol szoros kapcsolatot, Szabó Gábor Houstonnal, Osvay pedig több európai csúcsintézményben (Angliában, Svéd-, Német- és Franciaországban) is éveket töltött el – úgy, hogy közben folyamatosan hazajárt szegedi csoportjához.

Ki kutathat itt?

– Minden szegedi kutató szeretne az ELI-ben dolgozni. Ezért fontos az utánpótlásképzés: nagyszámú és megfelelő szakértelmű munkaerőre lesz szükség – vallja Osvay Károly. De a világ minden tájáról, Kínából, Oroszországból is óriási az érdeklődés. Hogyan kutathatnak majd a lézerközpontban? A jogi kereteket még ezután kell kialakítani, az viszont biztos, hogy azok az országok, amelyek anyagilag beszállnak a központ építésébe, üzemeltetésébe, cserébe kutatási időt kapnak. Mások pedig az EU-nál pályázhatnak lehetőségre.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. rodeziai 2009. október 06. 18:31
  „románia mit akar a lézerrel?”
 • 29. Ajna 2009. október 04. 01:28
  „dehát nem nézi át előtte senki? mielőtt ide felkerül? ez nem csak az ő hibája ... bár ... azért :D elképzelni sem tudom, hogy egy precíz ember, hogy bakizhat ilyen durvát :D ...”
 • 28. vmagdi 2009. október 03. 20:32
  „Ok. Rendben. Egy helyen még benn maradt a hiba. Ezekre ugyelni kell. Minthogy Szabó Gáborból is kettő van az egyetemen, az egyik a rektor, a masik a lezerfizikus; jo ha az egyetemrol megjeleno cikkek vilagosak es egyertelmuek.”
 • 27. TUTI 2009. október 03. 18:26
  „Hm azt tudtuk, hogy az ujsagirok szoktak hibazni ...:D:D:D
  Dehogy a hibajukat beismerik, az uj! Es annyira egyedi alkalom, hogy szinte a CV-ben is megemlitheti
  Szatmari Sandor, a tobbi dija mellett....:D:D:D ...eddig ezt nem sokan erdemeltek ki!
  De ako javitsuk ki a cikkben is! Lszi R Toth Gabor!”
 • 26. maradando 2009. október 03. 18:03
  „Két napnak kellet eltelni,hogy a nagy űdvrivalgás közepette megemlitsék Bor Zsolt nevét? És még mindig nem tudnak leszokni arról a ronda szokásukról,hogy olyan dolgot éltessenek, amit tudosaink a világ másik felén hasznositanak(szemműtétek).Nálunk pedig csak évek múlva publikáciokból ismerik meg a magyar orvosok.A hasznositás pedig további évekbe telik ,mig saját hazánkban elterjed. :-((”
 • 25. rtoth 2009. október 03. 17:46
  „Tisztelt Olvasók!
  Valóban hibáztam: nem a neves szegedi csillagászt, Szatmáry Károlyt, hanem Szatmári Sándort, az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Kísérleti Fizikai Tanszékének Széchenyi-ösztöndíjjal, Gábor Dénes-díjjal és Szent-Györgyi Albert-díjjal is kitüntetett tanszékvezető egyetemi tanárát kellett volna feltüntetnem a cikkben. A bosszantó hibáért az érintettek és olvasóink elnézését kérem.
  Tisztelettel:
  R. Tóth Gábor
  toth.gabor@delmagyar.hu”
 • 24. comet 2009. október 03. 17:41
  „Szatmáry Károly múlt pénteken csillagászatról tartott előadást a kutatók éjszakáján, ami amúgy laikusként tetszett. Sztem 16-nak igaza van.”
 • 23. unknown 2009. október 03. 17:27
  „A TudósBlogban olvashatjuk a Szegeden megépülő lézer berendezés teljesítmény adatait. Természetesnek tartom, hogy a lézer működés elvét nem ismerők megrettennek az ott olvasható hatalmas teljesítmény adattól levonva azt a következtetést, milyen nagy, az adófizetők zsebét terhelő energiát igényel e berendezés működése. Holott arról van szó, hogy a másodperc egy milliárdod részének egy milliárdod része alatt kell egyetlen impulzusban kibocsájtani a rezonátorban útjára bocsájtott kezdeti energia csomagot. Azt olvashatjuk, hogy a megépülő lézer teljesítménye 100 PetaWatt - 1 ExaWatt teljesítmény közötti lesz. Nos nézzük, mennyi lenne a lézer teljesítménye abban az esetben, ha az általunk használt 100-as ízzónk által "fogyasztott" energiát táplálnánk be a rendszerbe? Ízzónk 100 Wattot fogyaszt óránként, vagyis másodpercenként (kerekítve) 0,03 Wattot. Ez kisugározva 1 attosecundum alatt eredményül kapjuk a kimenő teljesítményt: 0,03x10^18 = 30x10^15 PetaWatt 1 másodpercre vonatkoztatva. Ha a kisugárzás 1 másodpercig tartana folyamatosan. Mint látjuk, alig több, mint háromszorosát kell kezdő impulzusként a rendszerbe táplálnunk az alapvetően elvárt 100 PetaWattos teljesítmény eléréséhez.”
 • 22. N.P. 2009. október 03. 15:54
  „frakk 2009.10.03. 14:
  "Ellenben mindenki lásson mélyebbre is, mibe fog nekünk ez a tudományos szórakozás kerülni?? Gyakorlati haszna ugyanis garantáltan nem lesz évekig." - honnan tudod????
  Volt egy pasi aki minden ellenkező híreszteléssel szemben állította: a Föld forog a Nap körül - nem pedig fordítva. Gyakorlati haszna évekig nem volt... csak megváltoztatta a világot.

  P.S.:
  Achilleus! Amikor "csak" írsz, az összehasonlíthatatlanul nívósabb mint amikor idézel.”
 • 21. unknown 2009. október 03. 15:37
  „Egy nagyon jó ismeretterjesztő könyvet ajánlok mindazok figyelmébe, akik meg szeretnék tudni, mi a lézer. Olvassák el a Műszaki Könyvkiadó gondozásában 1971-ben kiadott Klaus Tradowsky: A laser abc-je című könyvet.”
 • 20. vmagdi 2009. október 03. 15:23
  „18 bocs: nem mokos , hanem okos”
 • 19. vmagdi 2009. október 03. 15:05
  „R. Tóth Gábor mar maskor is trehanykodott”
 • 18. vmagdi 2009. október 03. 14:45
  „upsz.
  16. total igazad van. Szerintem osszekeverte. Mind a ketto igen mokos ember, csak eppen nem ugyanaz a szakteruletuk. Ez bizony ciki. Nagyon ciki.”
 • 17. frakk 2009. október 03. 14:35
  „Magam részéről igazat adok mind két félnek. A részletekben bújnak meg sokszor a lényeges dolgok. Az állam sok évre garanciát vállalt (pénzügyileg). Személy szerint örülök az elnyert lehetőséghez, hogy Szegedre kerülhet egy nagy reményekkel kecsegtető tudományos ágazat csúcstechnikája. Ellenben mindenki lásson mélyebbre is, mibe fog nekünk ez a tudományos szórakozás kerülni?? Gyakorlati haszna ugyanis garantáltan nem lesz évekig. Egy lehetőség ez, mely magyar hozzá állással sikeredhet nagyon jól is, de viheti az adóforintokat is. Kicsit túl van egyenlőre lihegve a dolog, de örülök hogy Szegedre került . Mindkét részről gondolkozzatok reálisan, ennyi.”
 • 16. quantum 2009. október 03. 14:30
  „Nem keverte össze a cikk író Szatmáry Károly docenst, akinek a fő szakterülete a csillagászat, Szatmátri Sándor professzorral, aki valóban lézerfizikus?”
 • 15. Csecs 2009. október 03. 14:02
  „Mikor érdemlünk már ki valami olyan lézert, amelyik munkahelyeket teremt a dolgozni vágyóknak is, hogy ne kelljen külföldre menni, ha a szakmájukat akarják mívelni? Lehet, hogy adóbevételek képében visszajönne az a pénz is... Kellenek a fizikusok, de gyanítom, hogy nem ők fogják előállítani a mindennapi szükségleteinket. Ja, hogy a Szovjetúnió csak importra ad támogatást?”
 • 14. joy 2009. október 03. 13:55
  „Valóban nagy a szegediek tudományos tevékenysége!
  Végre a fillérekből lassan Forintok lesznek.
  Így kell profitit csinálna az észből!
  Csak így tovább!
  Az innovációkat meg is kellene végre valósítani itthun, és nem külföldön.
  Ezzel a prolitika még adós, de nagyon.
  /Pölö graffitimentesítés.../”
 • 13. egypintsor 2009. október 03. 13:45
  „vegre azok is szerepelnek a hirekben, akiknek koszonhetjuk”
 • 12. Yucca 2009. október 03. 13:38
  „Megdöbbenten olvastam M_R "okos" hozzászólását, de aztán megnyugodtam, hogy magas arányban a normálisak vannak többségben. Remélem ez így is marad!”
 • 11. tearoftears 2009. október 03. 12:55
  „M_R: Tanulhattál vna fizikusnak és akkor te is jól keresnél.De igy csak maradsz segédmunkás.Legalábbis a hozzászólásodból ezt lehet leszűrni...”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dudaszóval nyitották meg a szegedi paprikasót

Szeged - Rendőrautók szirénájától és dudaszótól volt hangos tegnap az a menet, amely a szegedi… Tovább olvasom