Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kutyakomédia a Quimby-színházban

Szeged - Színházat csinált két órára a Quimby zenekar csütörtök este a Belvárosi moziból. A fénnyel és vetítéssel megspékelt koncerten látogatást tehettünk az egyik legsikeresebb hazai zenekar vidám apokalipszisén. Az egyedi produkciót óriási siker kísérte.
– Nem vállalok felelősséget a zenekarért. Megőrjítettek minket a tavasz illatai, extrém dolgok történtek velünk. Jó szórakozást! – kívánta a nézőknek Kiss Tibi, a Quimby gitáros-frontembere a szegedi Belvárosi moziban csütörtök este egy rendhagyó, performance-ba átcsapó, az ülő zenészek és közönség miatt unplugged-nak látszó koncerten. Mégsem az volt: a Quimby Teátrum előadása közben erősítést és elektronikus hangszereket használtak, és volt mindenféle látványos hókuszpóksz is: fények, vetítés, torzítás, megafon. Azaz koncert volt. Vagy színház. Vagy mindkettő.

Tibi többször elmondta, hogy milyen szép a környezet – a Zsigmond Vilmos teremben voltunk, teljesen megtöltöttük – majd, hogy szeretné lerántani a leplet az elitista kultúráról. Csak azt nem tudjuk, hogy ti az elit vagytok-e vagy a nép – jegyezte meg, röpke önvizsgálatra késztetve a nézőket.

Kiss Tibor, a Quimby énekese a szegedi fellépésen. Fotó: Ágó
Kiss Tibor, a Quimby énekese a szegedi fellépésen. Fotó: Ágó

A Quimby-koncerteket kevésbé látogatóknak a legszokatlanabb elem Varga Lívius alias Kutya komédiája volt. Tibi szerint „a mi kis rühes Kutyánk" már a zenekar megalakulásakor lefoglalta magának a hülye szerepét. A profi humorista jelző azonban jobban illett volna rá: Lívius a jelenetében eljátszotta, parodizálta az összes többi zenészt – közte magát is –, a közönség meg nevetett, röhögött, tombolt. Aki gyakran látja a zenekart, tudja, hogy a zenei átállások és koncertközi pihenők alatt Lívus gyakran szórakoztatja a közönséget egyszemélyes show-jával, vagyis nem áll tőle messze az udvari bolond szerepe. Szerinte a dobos – mint ő – a zenész ősénje és kollektív tudattalanja, és igazából mindenki ütni szeretne.

Akcióban az együttes. Fotó: Ágó
Akcióban az együttes. Fotó: Ágó

Volt egy másik rövid jelenet is a cigarettáról – rágyújtsunk vagy ne? – amelynek a haszna leginkább az volt, hogy a zenekar a művészi szabadság részeként cigarettázhatott. Kiss Tibi pedig az ördög magyar hangján megkísérthette Líviust. Sikerrel. A sör című darabjukon még dolgoznak – humorizáltak. Időnként zseblámpákkal, máskor fényfűzérekkel játszva, a fény-árnyék hatásra építkezve vonták a viszonylagosság varázsába az előadást, a szöveget és a zenét. De az az ígéret, hogy a Quimby Teátrum részeként csak olyan számokat játszanak, ami a sima koncertprogramban nem képes érvényesülni, nem állta meg a helyét. Igaz, lírai slágereket is játszottak, mint például az Otthontalanság otthonát, ami közben – bevalljuk – az újságírónak is futkosott a hátán a hideg. A vidám apokalipszis másfél plusz – az óriási óváció és vastaps miatt – fél óra ráadás után ért véget, s az sem távozott csalódottan, aki koncertre jött, meg az sem, aki színházba.

Olvasóink írták

  • 1. dosytres 2008. április 13. 23:23
    „A koncert igazán fantasztikusra sikeredett,amiért köszönet a bandának.A közönség nagy része élvezte is.Sajnos,kb.12-15 éveseket nem nagyon érdekelte sem a zene,sem a szöveg,mivel más módon hozták magukat hangulatba.(Nem kellene a szervezőknek megengedni a teremben a sörözést,pláne a bűvös évszám alatti kiszolgálást,és ami utána következett...ordibálás,üvöltözés,amit természetesen nem a koncert miatt produkáltak).Úgy gondolom,hogy ez a fajta társaság csak magamutogatás miatt ment el a koncertre,nem pedig azért,hogy megmutassák,hogy már "felnőttek"a Quimby zenéjéhez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros pont: újra zászlós a múzeum

Szeged - Több mint fél évszázad után ismét nemzetiszínű zászló díszíti a Móra Ferenc Múzeum… Tovább olvasom