Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Kutyások kontra sétálók: ki az úr a Tisza-parton?

Szeged - Jost Norbert a napokban a szegedi töltésen sétált a családjával, amikor hat és fél éves kisfiát, Bencét feldöntötte egy nagytestű kutya. A négylábú csak játszani szeretett volna - állította a gazdája, a családfőt nem nyugtatta meg a magyarázat, feljelentette a gazdát.
Az alábbiakban Jost Norbert a delmagyar.hu szerkesztőségbe eljuttatott levelének rövid kivonatát közöljük. A történet elgondolkodtató, hogy kinek is van igaza, azt döntsék el az olvasók.

"Az Árviz emlékmű után, a Tisza töltéssen kocogtunk a minap a feleségemmel, az apósómmal és két gyermekemmel: a 6 és fél éves Bencével, és a 2 és fél éves lányommal, Zitával. Miközben mi az apósommal futottunk, a feleségem a gyerekekkel maradt. Amikor visszértünk Bencét zokogva találtuk, a feleségem pedig sík ideg volt. Csak annyit mondott: megyünk a rendőrségre!

- Mi történt? - kérdeztem én. - Amig futni voltál egy labrador jellegű kutya ráugrott Bencére. Hanyatt esett, a gazdája szerint csak játszani akart az eb - felelte a feleségem.

A kutyus gazdája közölte, hogy a Tisza-part ezen része kijelölt kutyasétáltató, és itt ők vannak otthon. Különben is a gyerek volt a hibás, mert szaladt. Mivel egyikünknél sem volt mobil, a feleségem elment a gyereklinika portájára, hogy telefonáljon a rendőrségre. Ott közölték, hogy létszám hiány miatt nem tudnak kijönni. Azt is elmondták, hogy a part ezen része valóban kutyasétáltató, de a gazdiknak vigyázniuk kell arra, hogy a kutyájuk senkire se támadhasson rá.

Kutyák és gazdáik a körtöltésen. Fotó illusztráció: Segesvári Csaba
Kutyák és gazdáik a körtöltésen. Illusztráció: Segesvári Csaba

Odamentem a kutyásokhoz, bemutatkoztam és kértem, hogy kérjenek bocsánatot a gyerektől. Ha ezt megteszik, részemről befejezettnek tekintem a történetet, mert szerencsére nem történt nagyobb baj. Ellenben hívom a rendőrőket és feljelentem őket - mondtam.

Ők nem mutakoztak be és közölték, hogy ez kutyafuttató hely. Azt hajtogatták, hogy a gyerek a hibás, mert szaladt, és a rendőrők is nekik adnak majd igazat. Kértem, hogy akkor hivják fel a rendőrőket, de ettől elzárkóztak. Kértem a nevüket és címüket, mert bejelentettem, hogy akkor feljelentem őket, de nem voltak hajlandók bemutatkozni, és elindulak haza. Szóltam a felesegémenek, hogy akkor menjem megint telefonálni, én pedig követtem őket a Tisza Lajos körúton hátha látok egy rendőrautót. Tovább folyt közöttunk a vita. Többször elmondtam, hogy semmi mást nem kérek, minthogy kérjenek elnézést a gyerektől. A Juhász Gyula főiskoláig követtem őket, aztán visszatértem a többiekhez.

A megismételt telefonhívásra kijőtt a járőr, aki felvette a feljelentést, és közölte, hogy szó nincs arról, hogy a töltésen a kutyások azt csinálhatnak, amit akarnak. Ha a kutya ráugrott a gyerekre, nekünk jogunk van feljelenteni a gazdáját, mert ezért ő a felelős. Közömbös, hogy a kutya támodalóg vagy csak játékból ugrott. Nem adhattunk nevet, vagy autórendszámot, de a feljelentést felvették." 

Kutyafuttatásra kijelölt helyek (szájkosár ott is kötelező)

Az új Tisza-hídtól északra a Tisza hullámtere (kivéve az üdülőterület); az árvízi emlékműtől délre a Tisza hullámtere; kamaratöltés; a Csongrádi sgt.–körtöltés és a hódmezővásárhelyi vasútvonal által bezárt terület; a körtöltés; a Cserepes sortól délre eső terület (a piac, illetve a parkoló kivételével); a hajóállomás és az új Tisza-híd közötti, Szeged felőli hullámtér; a Fodortelep–Tölgyes utca melletti légvezeték alatti terület; a Csongrádi sgt.–körtöltés–Vértói út–Rókusi lakótelep által határolt terület.

Rendelet az állatok tartásáról

(...) 12. § (1) Közterületen, ill. a lakóház közös használatú helyiségeiben s annak udvarán az ebet biztonságos vezetésre alkalmas pórázon kell vezetni. A rendelet 3. számú mellékletében meghatározott ebeket 6 hónapos kortól, valamint a harapós vagy támadó természetű ebeket szájkosárral is kötelező ellátni. (2) 14 éven aluli gyermek olyan ebet nem vezethet, amelynél szájkosár alkalmazása kötelező. (...) 13. § (1) Tilos ebet beengedni, bevinni, ill. ott tartani: (...) f.) játszóutcába, játszószerek, homokozók területére.

Hasonló témában nemrégiben a szegedi kutyabarátok is megkeresték szerkesztőségünket. Levelüket itt olvashatják.

Olvasóink írták

184 hozzászólás
 • 184. B.S. 2008. június 30. 17:41
  „Tudom, hogy kezd eltűnni a téma a süllyesztőben, de csak most tértem vissza és olvastam Brumee hozzászólását.

  Azt írtad, idézem: " annak az anyának mondjátok, hogy nem kell szájkosár, akinek a kislánya torkát kitépte egy stafford terrier"

  Erre csak annyit tudok reagálni, hogy annak a kismillió anyának mond, hogy neked nem azért van jogsid, hogy gyorsan hajts, áthaladj a piroson, vagy direkt viccből gyerekeket gázolj el, akinek a gyermekét halálra gázolta egy gépkocsi. Nem az usában. Akár Magyarországon is. Ennyi erővel minden autós potenciális gyilkos. Nevetségesek a sarkításaid.
  Ideidézhetek számos történetet, amikor egyébként ölebnek tartott kutyák haraptak, gyilkoltak embereket.
  Le lehetne már szállni ezekről a fajtákról. Főleg, ha le sem tudjuk írni a nevüket. Egyszer és mindenkorra fel kellene fogni, hogy nem számít a kutya fajtája, csakis a neveltetése. Nyilvánvaló, hogy egy németjuhász, nagyobb kárt tud okozni, mint egy palotapincsi, méreteiből adódóan, de mindkettőt tökéletesen be lehet tanítania támadásra. És az ellenkezőjére is. De ennyi erővel minden nagydarab, erős embert kötelezhetnénk, hogy hordjanak puha, szivaccsal bélelt kesztyűt, hiszen sosem tudhatjuk mikor bolondulnak meg és kezdenek el pofonokat osztogatni.”
 • 183. jónás 2008. június 29. 15:32
  „Igen, részedről tehát arról az 1%-nyi kivétleről van szó, aki 10 éves korában viszi le az igen vérengző fenevad kutyáját sétáltatni, egy olyan esettel kapcsolatban, amikor egy labrador meglökött játékból egy kisgyereket. Hát gratulálok, látom tényleg értesz a kutyákhoz.

  Ha nem vennéd észre itt most más a téma, pont hogy az emberekről van szó, arról az egyáltalán nem kis csoportról, akik alappból, zsigerileg írtóznak mindenféle kutyától, mérettől függetlenül és minden féle ok nélkül.”
 • 182. Brumee 2008. június 28. 20:50
  „Jónás!Nem fogok vita fórumot nyitni,de itt nem szolgálati kutyákról van szó.Én magam is közel tizenöt évet melóztam blókivel,és megtudok bízni egy jólnevelt kutyában,jobbban mint egyes emberekben.Itt arról az ebsétáltatóról van szó aki lehozza a kisfia rotiját,dobermanját stb,és 45 kg.-val próbája visszafogni a hasonló súlyban lévő ebet.”
 • 181. jónás 2008. június 28. 15:31
  „Brumee, te észlény, emberek sokkal több gyilkosságot követnek el, sokkal több embert ölnek meg, mint a kutyák, úgyhogy remek logikád szerint nyilván az emberektől sokkal jobban kéne félni. Egyébként meg ahhoz mit szólsz, hogy a kutyák sokszor embereket mentenek meg más agresszív emberektől? A kutyás fenntartásaidat meg ennyi erővel te magyarázd a vakvezetőt használó vakoknak, a kutyás rendőröknek vagy annak a sokmillió embernek, akikhez azért nem tönek vagy surrannak be, mert tartanak otthon kutyát.”
 • 180. Brumee 2008. június 28. 14:39
  „Tisztelt KUTYÁSOK! Így írom nagy betűvel,mert a négylábú barátokat én is szeretem.Igazság szerint,a kocogó család a lúzer,De azért a kutyagazdi is lehetett volna toleránsabb,és behívja lábhoz a blökit, a kisgyerek láttán.Az okoskodó válaszokra meg annyit,hogy talán annak az anyának mondják,hogy nem kell szájkosár,akinek a kislánya torkát kitépte egy stafford terrier,remélem jó írom,U.S.A.-ban.”
 • 179. kori 2008. június 27. 13:53
  „Nora79:)
  Nekünk meg angol bulldog ( pont az a fajta aki élve felfal mindenkit:) )van,mégis mindenki pitbullnak nézi!:D:D
  Annyira sötétek az emberek...Az enyém imádja a gyerekeket,csak ezt éppen ugy akarja kifejezni,h rájuk akar ugrálni:S na mindegy,ha gyerek van a közelben,póráz,jobb a békesség.”
 • 178. Nora79 2008. június 27. 12:52
  „Sajnos tényleg rengeteg szülő elszúrja a gyereknevelést, már ami az állatokkal való kapcsolatot illeti. Kevés szülő képes pl arra, hogy a saját félelmét kendőzze, hogy az ne nevelődjön bele a gyerekbe is.
  Nekem szerencsém volt, a szüleim noha tartottak a kutyáktól, de nekem hagyták, hogy had simogassam őket. Ők kicsit messzebbről nézték. Azt viszont alapból belém nevelték, hogy csak nyugodtan, és csak simogatni szabad, így soha nem volt gondom egy kutyával sem.
  Most egy angol bull terrier (NEM PITBULL) boldog gazdája vagyok. Sajnos nagyon sok az előítélet (ezért külön köszönet a DM-nek is, mert idén rengeteget tett érte) a fajtával kapcsolatban, pedig a legszórakoztatóbb és legártalmatlanabb kutyák egyike. A legnagyobb gond az, hogy nem képes visszafogottan szeretni, hanem szó szerint lehengerlő egyéniség. A töltésen kívül mindenhol pórázon van. Szájkosár van nálam, de nem rajta, mert nincs benne a felsorolásban, csak a kötekedés elkerülése végett hordjuk magunkkal.
  Nekem állati nagy örömöt tud jelenteni, mikor egy kisgyerek odajön és megszeretgeti a kutyám, mert ez azt jelenti, hogy normális szülők nevelték. Tegnap a párom sétáltatta, és két kicsi "letámadta" a kutyát, majd hangosan odakiabált a kislány az anyukájuknak, hogy ez egy nyalakodós kutya (kapott két nyelvest). Ezek után az anyjuk próbálta haladásra bírni őket, de a gyerkőc közölte, hogy neki kell egy ilyen. Ezek a történetek mindig feldobják a napomat.
  Volt már olyan is, hogy egy kislány kérte, hogy tegyek a kutyára szájkosarat, hogy ne nyálazza őt össze amikor meg akarja simogatni, majd pár simi után közölte, hogy mostmár inkább nem simogatja, mert a végén még megnyomja a kutyust a szájkosár :) Ezek nélkül az apróságok nélkül azt hiszem, már feladtam volna a reményt az emberek jóságával kapcsolatban.”
 • 177. Katica_11 2008. június 27. 12:10
  „Kedves Macs!

  Kiskoromban engem is megharapott egy kutya, szó szerint alig maradt oldalam, na mindegy, mégis van kutyám imádom, és egyáltalán enm félek a kutyáktól. Ez szerintem amit írtál nevelés kérdése. A másik, miért nem szólt rá a szülő a gyerekére hogy ne fusson mert ezzel esetleg felhergelheti a kutyát. Amúgy a kutyák 99 %-a ha futnak előtte elkezd utánna futni, és nem azért mert meg akarja harapni, hanem ez ösztön náluk.Én is többször tapasztaltam már, hogy a szülő a picigyerekét odaengedi a kutyámhoz, és rá sem szól, hogy gyerekem ne üsd a kutya fejét, mert megharap. Bezzeg ha valami történik, egyből a gazdi a hibás, de miért nekem kell nevelni a más gyerekét?????????”
 • 176. kori 2008. június 27. 12:01
  „Az a baj,hogy a gyerekesek meg a kutyások két külön fogalom.Sajnos 1-2 olyan szülő van aki tényleg normálisan áll a kutyásokhoz...Azt hiszik,h gyerekük van mindent megtehetnek.Mi lakoparkban lakunk,helyesbitek gyerekkompatibilis lakoparkban,mert kb az ötödik játszoteret épitik a kölyköknek,de kutya sétáltatásra alkalmas hely egy sincs!!!Söt!Vmi barom kirakta a kutya pirossal áthuzva táblát!!!De nyomorgom,aki ide költözött nem feltételezték,h lesz kutyája és haza kell hozni vhogy???
  Nem akarok ebbe belemenni,mert csak felhuzom magam...”
 • 175. Új híd környéki kutyás 2008. június 26. 18:35
  „A kutyák megtanítanak bennünket embereket toleránsabbaknak lenni egymáshoz.Mi kutyások egymásra mosolygunk amikor összetalálkozunk kutyasétáltatás közben.
  Abban a mosolyban benne van -tudom milyen boldog vagy hogy ő a te kutyád-.Lehet az akármilyen fajtájú kutya, a tied!!!
  Mi őket gyermekeinkként, családtagjainkként szeretjük.
  Mégsem ütjük le a kisgyerekét sétáltató anyukát mert a gyerek belerugott,vagy meghúzta a szőrét kedvencünknek.
  Javaslom a családnak fogadjanak örökbe egy kiskutyát, hidjék el meg fog változni az életük!”
 • 174. Macs 2008. június 26. 00:39
  „A vitát olvasva, meg kell állapítsam: nagy az Isten állatkertje, csak sajnos alacsony a kerítés. Bocs, de kijött.
  A végére kiderült, hogy igazából semmi olyan nem történt, ami ezt a cirkuszt indokolta volna.
  Az egészben a gyereket sajnálom, mert sikerült egy életre megutáltatni vele a kutyákat. Szerintem nagyon sok kutyát gyülölőnek volt ilyen vagy hasonló esete gyerekkorában és lehetséges, hogy a kutya vétlen volt .
  Egyébként én már rájöttem a béke titkára, a kutyámat éjjel sétáltatom. Olyan csönd van és nyugalom. Igaz az utóbbi időben mintha szaporodnának a játszótársak. :-)))”
 • 173. jónás 2008. június 26. 00:19
  „Vidai: a töltés már nem Szeged, így ott nem úgy mennek a dolgok, mint a városban. Mivel azonban elég sok köze van a városhoz a területnek, külterületnek nevezték el, és mégse lehet csak úgy szabadjára engedni a kutyákat minden megkötés nélkül, erre vonatkozik a szájkosár dolog is, vagyis az ebrendelet néhány pontja itt is betartandó, ugyanakkor nem kell pl. a póráz. Azonban ha valakinek Szegeden kívül, külterületen támad kedve futni, az ne vegye úgy a dolgokat, mintha a Széchenyi téren futna. Itt nincs 5 méterenként rendőr, nem cirkál polgárőrség, nincsen kötelező fűnyírás, sőt vadállatok is előfordulnak, mint pl. 1-1 őz vagy nyúl. És bizony odamehet egy szabályosan tartott labrador is az emberhez, ez ellen nincs mit tenni. Aki ez ellen lázadozik, az húzzon onnan a fenébe.

  tenyező: az állandó szájkosarat nem tom honnan vetted a normális kutyatartás nyugati mintájának jellemzői közé, ez hülyeség, egy labradorra sehol sem kell szájkosár, és ez igaz még vagy 5 ezer másik fajtára is. Országunkkal ellentétben viszont nyugaton a kutya a boltba is bemehet sok helyen, én pl. Bécs belvárosában láttam pórázon, szájkosár nélkül vitt boxert boltba bemenni. És senki nem volt fölháborodva. Ameddig az újságok és az elmebetegek a kutyákban utálni való szörnyeket akarnak láttatni, addig senki ne akarjon normalizálódást a kutyás-nem kutyás viszonyban.”
 • 172. tazsla 2008. június 25. 16:16
  „vidai!

  Igazad van, de a többség aki ott kötekszik velünk teljesen tisztában van a helyzettel, ami különösen akkor érthetetlen amikor felvilágosítjuk homályos elméjét. Ők akkor is úgy gondolják takarodjon mindenki az utukból, kutya és gyalogos egyaránt. Ők elvárják azt egy "oktalan" állattól amire ők nem képesek, nevezetesen kikerülni a másikat és megpróbálni egymás mellett elférni. Egyenesen sértésnek veszik, ha egy állat megáll és nézelődik a részére előírt területen és nem ugrik félre. Most akkor ki nevezi magát felsőbbrendűnek, és ki valójában az? Mert a kutya, ha megadják neki a lehetőséget kikerüli ezeket az agyatlanokat és mi is szeretnénk, de nem arról kell szólnia egy sétának, hogy arra kell figyelni mikor ki elől kell félreugranunk. Tessék már megérteni mi jó helyen vagyunk, nekünk ez a hely van kijelölve és ha valaki idekeveredik vegye tudomásul, hogy ezen a helyen kutyák vannak szabadon, nem a moziban, nem a strandon, nem a játszótéren, stb, hanem az arra kijelölt helyen, ami azért kutyafuttató mert szabadon lehet engedni az állatokat! Mit nem lehet ezen megérteni?”
 • 171. vidai 2008. június 25. 14:29
  „Szegeden van olyan hely, ahol feltüntették, hogy: "kutyafuttatásra kijelölt hely" ? Csak azért kérdezem, mert én még ilyet nem láttam. Ha pedig nincs feltüntetve sehol, akkor a gyanútlan gyalogosok/kerékpárosok könnyen kerülhetnek kellemetlen helyzetekbe, hasonlóan a kutyagazdikhoz, akik elvileg nyugodtan sétáltathatják kedvencüket az adott területen. Egy szó mint száz, szerintem nem megfelelő a tájékoztatás és a tájékozottság mértéke.”
 • 170. tazsla 2008. június 25. 13:36
  „kérdező!

  Feltéve, hogy a kutyás, és ezáltal alsóbbrendű emberek elfogadhatóak szemtanúnak.
  Érdekes bizony az egész, és félek hogy ezek csak baljós előjelek, és rossz irányt vesz az egész, lásd a DM eléggé kifogásolható hozzáállását az egész témához.”
 • 169. kérdező 2008. június 25. 13:14
  „tazsla!
  Ezt a szemtanús dolgot nem tudtam.
  Hát igen, így még érdekesebb ez...”
 • 168. tazsla 2008. június 25. 12:57
  „tényező!
  Amit írtál az egyszerűen hülyeség! Látom Te viszont nem értesz a kutyák szükségleteihez.

  kérdező!

  A gyereket nem kell sajnálni, mert nem lökte fel semmi és senki!!! Sokan látták az "esetet". Ennyit a majdnem "véres családi drámába " torkolló "kutyatámadásról". Viszont utána a feldühödött apuka és nagypapa majdnem meglincselte a kutya gazdáját egy fiatal hölgyet, /Olaszliszka, rémlik?/ a semmiért!!! Egy gyerekes szülőnek minimum ennyi jár, hogy bárkit megverhet, ugye?
  Érdekes, hogy ezután a rendkívül veszélyesnek tartott "kutyatámadás" után elég lett volna nekik egy bocsánatkérés, vagy egy feljelentés. Nincsenek egyensúlyban a dolgok. kicsit sántít az egész.
  Az is érdekes, hogy ezek a rendkívül kiszámíthatatlan és veszélyes ebek, hogy nem veszítették el a fejüket és nem estek neki az őket üvöltözve, hadonászva támadó magukból teljesen kifordult emberekre. Ez is azt bizonyítja, hogy a kutyafuttató helyre szükség van, és az jól tölti be a funkcióját. Szocializált, kiegyensúlyozott, nem támadólag fellépő kutyák élik ott mindennapjaikat /ha hagynák/. Egy állandóan pórázon és "vasálarcban" tartott kutyáról mindez nehezen lenne elmondható.”
 • 167. asd 2008. június 25. 11:51
  „Kedves tenyező!

  A kutyatartás jelen normái alatt gondolom az elvárt és általában követett viselkedésmódot érti.
  Nos Európa része Románia is, melynek fővárosának turisták által látogatott részében ölt meg néhány hónapja egy falka kutya egy japán turistát és mivel ez nem egyedi eset volt, immár a komolyabb irodák felhívják ügyfeleik figyelmét erre a veszélyre is. De nem említene európai normát akkor sem, ha tisztában lenne azzal, hogy a hétköznapi gyakorlat milyen széles skálán mozog a - hagyjuk a románokat - görögtől az angol vagy német példákig.
  Ez utóbbi országok esetében sincs azonban igaza, mikor állandó szájkosár és pórázkötelezettségről ír. Főképpen nem igaz ez ha a cikkbeli probléma mentén a kijelölt kutyafuttatókat vizsgáljuk :)
  Tőlünk nyugatra sokkal ésszerűbben és sokkal toleránsabban viselkednek a kutyákkal és a kutyatartókkal. A véleménye alapján szerintem meglepőnek fogja találni, de tény, hogy mind Németországban, mind Angliában probléma nélkül besétálhatok a kutyámmal az üzletekbe, akár élelmiszer üzletekbe is! Ott ez a természetes, a norma. Természetesen ilyen helyeken kötelező a póráz és meghatározott fajtáknál, illetve esetekben a szájkosár is, azonban azt hiszem a példából világos, hogy köszönőviszonyban sincs az ön által festett kép a valósággal.”
 • 166. tenyező 2008. június 25. 11:17
  „a magyar kutyás társadalom eglszen egyszerűen nem ismeri, melyek a kutyatartás jelen normái. ezek európában: állandó szájkosár, állandó póráz (- kivéve saját zárt kertünk), kutyapiszok összeszedés. aki ma ezt csinálja, a többi kutyás nem nézi normálisnak. nincs mit tenni, a rendőrségnek jónéhány példaszerű esetet végig kellene vinnie és nemcsak menekülni és bujkálni a nyilvánvaló jogszabálysértés esetén.”
 • 165. kérdező 2008. június 25. 10:37
  „Nekem a hozzászólásom alá ez van írva:
  "Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást..."

  Kérdezem én: akkor mit keres itt ez a gyűlöletkeltő, és uszító cikk?
  Talán nem tartanák be a saját szabályaikat?
  Miért kellene bárkinek is "úrnak" lennie? Minek ez uraim?

  A gyereket egyébként sajnálom, tényleg nem lehet jó érzés, ha fölborítja egy kutya, még akkor sem ha játszani akart. De ezért még nem kellene a rendőrségre szaladgálni, és az embereket a kutyások ellen uszítani.
  Vagy netán így megszerettük a világháború után bevezetett kollektív bűnösséget?”
184 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambol és kigyulladt autók Szatymaznál - három halott

Szatymaz - Vasárnap este nyolckor két autó ütközött frontálisan az 5-ös út szatymazi lejárójánál. Mindkét személygépkocsi kigyulladt, egy harmadik autó pedig beléjük csúszott. Tovább olvasom