Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kutyavilág - jön az ebadó!

Szeged - Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítása lehetővé tette, hogy az önkormányzatok a jövőben ebadót vessenek ki. A harapós kutyák után 20 ezer forintot is fizethetnek gazdáik. Az ivartalanított és őshonos magyar fajták után nem szedhető adó.
– Eddig nem volt olyan normatív alap, amelyből az állatvédők fedezhették volna a költségeiket, az ebadó talán segít ebben. E mellett felelős állattartásra ösztönözheti az embereket – áll az Orpheus Állatvédő Egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az állatvédők örömmel fogadták a jogszabályok szigorítását: a parlament 337 igen, 1 nem szavazattal és 15 tartózkodással fogadta el az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosítását. Eszerint az önkormányzatok a jövőben legfeljebb 6000 forintos kutyaadót vethetnek ki. Nem szedhető adó az ivartalanított ebek és az őshonos magyar kutyafajták után.

– Kicsi, te utánad mennyi fizet majd a gazdid? Fotó: Schmidt Andrea
– Kicsi, te utánad mennyi fizet majd a gazdid?
Fotó: Schmidt Andrea

Az Orpheus szerint a problémák megoldásához elsősorban a lakosság szemléletmódváltása szükséges: a felelőtlen állatszaporítást kellene megfékezni. Sokan túl sok kutyát tartanak otthon, nem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani, majd megunt házi kedvenceiket az utcára dobják.


– A chip is kötelező lenne, de sokan arra is legyintenek. Miért lenne másként az adóval? Sokan inkább kifizetik majd azt a 6000-et, mint hogy ivartalanítsák a kutyájukat. Egy műtét jobb esetben is többe kerül 10 ezer forintnál – vélekedett egy szegedi kutyatartó.

A kivételezettek egyike a magyar vizsla. Fotó: Frank Yvette
A kivételezettek egyike a magyar vizsla.
Fotó: Frank Yvette

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, akinek a kutyáját veszélyesnek minősítik – ez esetben az adó mértéke 20 ezer forint is lehet. A törvény szerint veszélyes az a kutya, amelyik fizikai sérülést okozott, vagy fizikai vagy pszichés állapota alapján feltételezhető, hogy fizikai sérülést okozhat. A szakemberek kételkednek: nem tudják elképzelni, hogy lehet ezt megállapítani egy ebről. Az agresszivitás ugyanis fajtától független. Egy kisméretű tacsi is okozhat fizikai sérülést, ha nem megfelelően foglalkoztak vele.


– Nagyon fontos, hogy a kutya le tudja vezetni a benne felgyülemlett energiát – hívta fel a figyelmet Vajdáné Nemes Nagy Panka. A Szegedi Kutya Klub Iskola vezetője egy szemléltető példát mondott: olyan, mintha egy rugó lenne a kutyában, ami a sok tiltás miatt egyre jobban összenyomódik. Ha nem tudja levezetni a feszültséget az eb, ez a rugó egyszer csak kipattan. A kutya nem tud elfogadni még egy nemet, megszökik, vagy ami rosszabb, agresszívvá válik. Sok múlik azon, hogy kezeli a gazda a kutyáját, mennyire tudja irányítani – fogalmazott a szakember.

Kivételek

A törvény szerint nem kell adót fizetni a kuvasz, a komondor, a magyar vizsla, a puli, a pumi, a mudi, a magyar agár és az erdélyi kopó után. Adómentességet élveznek a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás; a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott; az ivartalanított; az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet telephelyén tartott; valamint állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott kutyák.

Olvasóink írták

113 hozzászólás
 • 113. OttiliaReka 2012. január 07. 18:54
  „Szerintem felhaborito! ha valaki meg akarja uszni az adomentesseget akkor meg mindig tarthat 15 komondort, de egy tacskoert kell fizetnie. Ezzel minnel inkabb elbatortalanitjak az embereket az allattartastol, aminek millionyi pozitivuma van. Ez csak egy ujabb eszkoz, hogy a magyar allampolgarokbol penzt csikarjanak ki. Hal ´ Istenne en erdelyi vagyok!!!!”
 • 112. CID 2011. november 19. 21:52
  „Azért, jó látni, hogy dolgoznak is szeretet politikusaink, nem csak hülye törvényeket hoznak.

  Pár napja a Yorkink megkergetett egy feketerigót, és megugatott egy guberálót, most akkor mennyi adóra számíthatunk ? :)”
 • 111. Yllo 2011. november 18. 17:51
  „Anyám... ennyi értelmes hozzászólást!!!! Nah, ezért van ebadó és még sok minden az országban....”
 • 110. berkabela 2011. november 18. 17:28
  „A SEX-adót is be kellene vezetni! Egyesek-mivel ez a legolcsóbb szórakozás-nem törődnek a szaporulattal,és azok falkába verődve, a frászt hozzák ránk.”
 • 109. purgator 2011. november 18. 16:17
  „Az eddigi hozzászólásokból ítélve egy tévhitet próbálnak egyesek a köztudatba belekényszeríteni, mégpedig az adó miatt elszaporodó kóbor kutyák számának elszaporodásáról szóló sugallatot. Mint tényező, megeshet, de egyúttal jellemzi a nevezetes ex kutyatartó állatszeretetét is, az ilyen pedig jobb, ha hallgat, akinek párezer forintról szóló szeretete ezen múlik. Egyébként is a rátelepedett iparágak jóvoltából kezd egyre inkább luxus-hobby szintre emelkedni. De aki ki birta fizetni az egyre dráguló évi kötelező oltásokat, a fenntartás növekvő költségeit, az ki fogja bírni ezt is.
  Szabályozásra márpedig szükség van!”
 • 108. anya5353 2011. november 18. 12:12
  „9!

  Köszi a doki-tippet!”
 • 107. anya5353 2011. november 18. 12:04
  „Idén januárban fogadtunk be egy keverék kutyát, mert a gazdája nem tudta menhelyre adni, mert nem volt hely....ő pedig külföldre utazott....
  Szóval, hogy ne tegyék utcára, mi befogadtuk. Vizsla nagyságú állat, egész addig kicsi társasházi lakásban élt...
  Mi meg felbruárban elhoztuk, egész tavaszig bent lakott, akkor kiszoktattuk a nagy udvarra. Nagy hely, sok játék, séták....
  Ő kitette volna, mi befogadtuk, oltattuk, etetjük, szeretjük....
  MAjd mi fizetünk......”
 • 106. okoskaaa 2011. november 18. 10:36
  „Magyar kutyafajta: igen, ha van törzskönyve.
  Ez az egész adózási rendszer ingatag lábakon áll chip nélkül. (A chipezés meg megint egy nem kis költség.)”
 • 105. papika56 2011. november 18. 10:00
  „Nekem két jugoszláv farkasölő kutyám van. Ártatlanok mint a ma született bárányok. kb. 90kg /db. Ha jön az összeíró --csak tisztes távólból írja össze őket ,mert közelről félelmetesek. Kint utcán nem járnak , hatalmas kert ami az ő területük. Ha nem vagyok mellettük --nem ajánlom a bejövetelt. Így 2x20 000.-évente , meg a doki, meg a kaja --ennyiből min 10 disznót is fellehetne hízlalni . Csak azok nem házőrzők.”
 • 104. bernipásztor 2011. november 18. 08:51
  „Hedves Pixelplus!

  Nekünk is berni pésztoraink vannak, én azt találtam ki, hogy befestjük őket fehérre és azt mondjuk, hogy kuvaszok.
  Különben a berni pásztor is ősmagyar fajta lehetne, hátha őseink, a kalandozó magyarok hozták őket St. Gallenből.
  A magyarok nyilaitól és az ilyen törvényektől ment meg uram minket!”
 • 103. qrumpli 2011. november 18. 04:16
  „Teljesen felesleges is a ház őrző kutya.
  Szegény betörőt csak zavarja a munkában.
  Sok buta kutya csak ugat.De nincs egyedül.
  Mások is ugatnak,mégis milyen jól elvannak.”
 • 102. Jorgosz 2011. november 17. 21:28
  „Rohadt diszkrimináció az egész. A puli tán aranyat szarik az utcán? Veszélyes kutya? Hát milyen legyen egy házőrző, udvarias és szelíd? Tisztelt Orpheus mehettek <moderálva......> a két kutyánkért, mert nem tudunk kifizetni több ezer forintot utánuk, bárhogy szeretjük őket. A kutyáinkról pedig annyit, hogy mindig megkapják az oltásukat, drága kutyakaját kapnak mert mást nem esznek meg. Mindeközben úgy, saját magunk csak egyszer eszünk naponta. Ivartalanítás, chip ? Ezek a kutyák nem járnak ki az utcára, mert hatalmas az udvar. Ebből adódik, hogy kutyaszart sem hagynak az utcán. ...... Mihelyt kijön az első csekk, viszem a két kutyánkat a városháza elé és kikötöm oda őket, majd a nagyokosok gondoskodnak róluk. Aztán hazamegyek és felkötöm magam, mert én egy ilyen rohadt országban nem tudok élni.”
 • 101. vecsy90 2011. november 17. 20:49
  „Semmi nem fog változni... Ezzel is csak a szegény ember életét nehezítik...”
 • 100. mango1 2011. november 17. 20:45
  „52.pixel--(-Ivartalanitást nem lehet bizonyitani)---TÉVEDSZ --mert az oltási könyvben az ORVOS BEIRJA hogy ivartalitotta a kutyát--vagy a te kutyádnak nincs oltásikönyve”
 • 99. kékcitrom 2011. november 17. 20:11
  „Érdekelne, hogy ki fogja megítélni, hogy melyik kutya a veszélyes és hogyan?
  Ha hozzánk nemkívánatos "vendég" jön, a kutyák egészen biztos megharapják, ha kell többször is (volt már rá példa!)
  Ebből a szemszögből nézve bármelyik kutyára rásüthetik a "veszélyes" jelzőt!”
 • 98. Mjuriele 2011. november 17. 19:47
  „Lehet hogy most evvel, a következő kijelentésemmel sok ellenséget vívok ki de nem érdekel.
  Panelben laktam mindig is, kutyaugatástól még nem szenvedtünk, de hülye gyerekes családtól már igen, akik annyira hangosan éltek hogy az egész ház szenvedett.
  Klumpába rohangálás éjfélkor, ordítozás........stb...”
 • 97. Mjuriele 2011. november 17. 19:44
  „90. 620829 2011.11.17. 17:18

  Biztos vannak ilyen helyek is, bár én még nem találkoztam ilyennel.

  Amúgy.....igaz hogy volt évekkel ezelőtt nálunk is ebadó deeeeeee azt azért ne felejtsük már el hogy akkor ingyenes volt a veszettség elleni védőoltás.
  Így is sok ember nem oltatja a kutyáját, és ezzel a hülye ötlettel hogy legyen ebadó is még rosszabb lesz.”
 • 96. állatbarát3 2011. november 17. 19:17
  „Azért engem az is érdekelne, hogy mennyivel veszélyesebb vagy agresszívabb egy német vizsla a magyar vizslától,Jó tudom a származásukból adódóan van különbség, de egyébként? Mégis a német vizslák után fizetni kell majd,”
 • 95. kecsen 2011. november 17. 18:54
  „ez a nyilatkozat a kutyaiskola vezetőjétől nagyon nincs rendben. hogyan irányítsam a kutyámat "nemek" nélkül? a szabályokat én állítom fel, és azokat a kutyámnak meg kell tanulnia. ezt csak úgy tudom elérni ha lenevelem a kutyát a nekem nem tetsző dolgokról, vagyis megtiltom neki, hogy olyat tegyen ami nem való a falkába. ha én vagyok a falkavezér a kutyám annyi "nemet" fogad el amennyit én mondok neki. nem a tiltások miatt válik a kutya kezelhetetlenné. ha elérjük, hogy mi vagyunk a falkánk vezére, akkor a kutya bízni fog bennünk, inni fogja a szavainkat, és az olyan viselkedési formákat fogja keresni amivel a falkavezér kedvében járhat. ezt csakis következetes neveléssel lehet elérni. a kutyának kell valaki aki irányítja, neveli és megvédi ha kell. nemcsak etetni vagy kényeztetni kell. ezt a szerepet a falkavezér tölti be. ha ezt a kutya nem látja bennünk, akkor nem is fog szót fogadni, akármit is csinálunk. és mindenképp a saját aktivitásuknak megfelelő mozgásigényű kutyát válasszunk, ha meg akarjuk könnyíteni a dolgunkat. a kutya olyan mint a gazdája. ő akkor is tanul ha mi nem tanítjuk, mégpedig tőlünk. falkavezérnek lenni mindennapos feladat.
  ez az ebadó nagyon átgondolatlan és egyáltalán nem az állatok védelméről és kíméletéről szól!”
 • 94. Zsoltee0716 2011. november 17. 18:45
  „Nem nyitunk majd ajtót, eldugjuk a kutyát. Jah a népszámlálásnál bele kellett volna írni a kutyát is. Na basszus ezt nem mondták.
  Jah <moderálva> nincs miből kifizetni ezt.Azért tartjuk a kutyát, mert szeretjük gondoskodunk róla. Ne egy politikus döntsön már erről is, mert lassan olyan lesz mint a komonizmus.”
113 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a korcsolyapálya a Széchenyi téren

Negyven köbméter homokot terítettek le a Széchenyi tér Takaréktár utcai oldalán – alapozzák a szintetikus műjégpályát. Tovább olvasom