Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Kütyüfarm és beszélő mosógép az Agórában

Szeged - Szeged új kulturális centruma, az Agóra 2012 végére épül fel. Többek között a mobiltelefonok világát, a modern, intelligens mintaotthont bemutató Informatoriumot is befogadja.
– Az információs kultúra minden szegletét és az információs szolgáltatások világának következő generációját megtestesítő tér az Informatorium – mutatja be Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense az épülő új szegedi kulturális centrum, az Agóra egyik projektjét.

400 négyzetméteren és két szinten modern eszközök, információs szolgáltatások egyszerre érhetők majd el, a használathoz szükséges asszisztenciával együtt. Mindent ki lehet próbálni – meséli a projektvezető docens. Az Informatorium számítógépes művészeti kiállításoknak, informatikai versenyeknek, számítógépesjáték-versenyeknek és kluboknak is helyet ad. Lesznek informatikai szakmai események, rendezvények, konferenciák, kongresszusok, időszaki kiállítások, tematikus rendezvények és virtuális városnézés is.

Az épület egyik részében intelligens mintaotthon lesz. – Olyan technológia kap itt helyet, amely otthonunkat rugalmasabbá, szerethetőbbé teszi. Ha például hazafelé tartunk, beállíthatjuk a kávéfőzőnket, így mire a konyhába érünk, lefő a kávé – magyarázza Z. Karvalics László. Kiállítanak intelligens hűtőt, beszélő-gondolkodó mosógépet is.

Az Informatorium látványterve.
Az Informatorium látványterve.

A megjelenítés legkorszerűbb eszközeit telepítik, plazmafalat, kivetítőket, gömbvideo-felületeket, 3D-s megoldásokat. Helyet kap egy digitalizáló sarok, néhány informatikai nagygép, fogyatékos-informatikai centrum, tesztlabor is. Az alsó szinten kütyüfarmot rendeznek be. A projekt vezetője szerint a számítástechnika, a mobiltelefon-világ és a digitális játékeszközök gyártói naponta produkálják az új prototípusokat, és számtalan generációban gyártják és tökéletesítik ezeket később. – Célunk, hogy a legnagyobb gyártókkal együttműködést alakítsunk ki: termékeikből 2–3 példányt átadnának az Informatoriumnak, részben kiállításra, részben fejlesztőknek, és tesztelésre, diákoknak. A projekt vezetőjének reményei szerint az Informatorium vonzó megvalósítással az egyetemi hallgatóknak és középiskolásoknak egyfajta „zarándokhelyévé" válhat. Szívesen befogadnak minden olyan kezdeményezést, amelynek céljai találkoznak az intézmény profiljával.

Eredet

Eugene Garfield, a tudományos információszolgáltatás úttörője 1953-ban, a Columbia Egyetem könyvtár szakos diákjaként egy kis esszét írt, amelyben a jövő könyvtáráról gondolkodva egy magas intellektusú, tudományokban jártas, a tudásra tömegesen szomjazó népességet támogató intézményt, „Informatoriumot" álmodott meg, amely nemcsak kiszolgálja a 2050-re egyfajta új reneszánszba forduló emberiséget, hanem szabályos „információs nirvánába" vezeti. Garfield nem véletlenül választotta az Informatorium kifejezést, tisztában volt vele, hogy az oktatástörténet egyik óriása, a Magyarországon is tevékenykedő Comenius (Jan Amos Komensky) 1633-ban megjelent Informatorium maternum című művére utal vele.

Olvasóink írták

 • 5. Bendegúz007 2011. december 07. 07:58
  „Most adtak először 1 részletes tájékoztatást mi is lesz az épületben,nekem tetszik ami üzemel majd benne.
  Még 1 dologgal több látni való lesz az ide látogató turistának.
  Ha a rakpart is megszépül akkor még több. :)”
 • 4. MSW 2011. december 05. 14:22
  „Azt gondolom, hogy Szeged jelenlegi fejlesztési irányvonalába tökéletesen illeszkedik az új épület. Tekintettel arra, hogy az építkezés kb 80%-át az EU állja, ezért a "pazarlás" sem igazán állja meg a helyét. Bízom benne, hogy nem csak a szegedi, de a csongrád megyei emberek és vállalkozások is profitálnak belőle.”
 • 3. DobóI 2011. december 05. 14:07
  „Másra nincs már szükség Szegeden, pl. egy normál méretű rendezvényteremre?”
 • 2. jozko 2011. december 05. 12:23
  „Minden korban éltek /élnek/ olyan emberek, akiknek frissen hantolt sírhalmát elborították
  a későn eszmélők koszorúi .
  Életükben leginkább csak csodabogárnak tartották őket - és sokszor melegvízre valót is alig kerestek.

  Ma nem számít rossz üzletnek a fellegekben járás - de legalábbis távol a valóságtól...”
 • 1. bubuk 2011. december 05. 11:11
  „A legnagyobb pazarlás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyesek a ferde gömbdíszek a szegedi Honvéd téren

A Szentlélek tartja a Honvéd téri, úgynevezett honvéd laktanya épülettömbjének stukkóit a Bódogh János utca felőli oldalon – telefonált olvasónk lapunk Csörög rovatába. Tovább olvasom