Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Kütyüfarm és intelligens otthon a Szegórában

Szeged - A Szegórába költöző négy egység közül az Informatóriumot mutatták be tegnap. Minden lesz, kütyüfarmtól az intelligens mintaotthonig.
Képzeljük el, hogy bejön egy gimnáziumi osztály, és a 30 gimnazista fejére EEG kütyü kerül. A gyerekek az iPhone-jukon láthatják a különböző ingerekre reagáló agymintázatukat, és követhetik, hogy a kutató a 30 agymintázatból milyen következtetést von le – a neuromarketing témakörébe tartozó interaktív kísérletről Z. Karvalics László, az SZTE egyetemi docense beszélt az Informatórium bemutatásakor tegnap a TIK-ben. A Szegedi Tudományegyetem Szegórába költöző programjáról a meglévő és leendő partnereknek tartottak előadásokat, majd Z. Karvalics László, és Orbán Hedvig, a Százszorszép Gyermekház igazgatója a helyszínen is körbevezette az érdeklődőket.

Kütyüfarm és intelligens otthon a Szegórában. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az épülő 4 szintes kulturális centrumban 400 négyzetmétert kap két szinten az Informatórium. Lent többek között kütyüfarm, fogyatékos informatikai központ, screen wall, a teraszon több szabadtéri munkaállomás lesz. Terveznek egy digitalizáló sarkot, ahol például a családok cipős dobozban őrzött emlékeinek digitalizálását és rendszerezését is elvégzik. Fent egy intelligens mintaotthont mutatnak be, a hálószobában például e-egészségügyi megoldásokkal. Az eszközöket folyamatosan cserélik az újabb és újabb fejlesztésekre.

50-féle tevékenységtípus, főállású alkalmazottak, és animátorkodó egyetemisták, látványelemek, látogatható munkatér. Számítógépes művészet és olyan komplex kísérleti programok, mint a már létező közösségi animációs filmkészítés – ezekkel találkozhat az Informatóriumban az évi 300 ezer látogató. Az agyak, eszközök, szolgáltatások áramlásának ilyen tere sehol máshol nem lesz – mondta Z. Karvalics.

A Szent-Györgyi Albert Agóra szeptemberre készül el. A műszaki átadás után az eszközök közbeszerzése következik, majd 6–8 hetet vesz igénybe a az Informatikatörténeti gyűjtemény berendezése. Mivel a házat egyben nyitják meg, ezt a munkafolyamatot megvárja a többi egység is, ezért számolnak a januári nyitással – közölte Orbán Hedvig. Az első emeletet foglalja majd el a gyermekház. Itt 300 ember befogadására alkalmas konferenciaterem található – kétszer akkora, mint a gyermekház mostani nagyterme. Helyet kap 15 nyilvános számítógép-állomás, építettek egy 100 fős hangszigetelt hangversenytermet, tánctermeket, filmes szobát, játszószobát is.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2012. július 01. 21:16
  „Mekkora baromság !

  Totál pénzkidobás !

  Akkor már inkább lovas szobor forgatás vagy x-y tér átépítése !

  Ja ! A ,,JÚNIÓ" erre ad pénzt !”
 • 5. CsengeleMSN 2012. július 01. 18:46
  „Be vannak már töltve az álláshelyek vagy lehet még jelentkezni?”
 • 4. marieklein 2012. június 30. 21:25
  „nem lepődnék meg, ha már most be lennének töltve az álláshelyek...:-I
  de biztosan nagyon klassz lesz!:-)”
 • 3. CsengeleMSN 2012. június 30. 15:03
  „Hány embert fognak felvenni dolgozni? Hol lehet tájékozódni az álláslehetőségekről?”
 • 2. mammer 2012. június 29. 17:46
  „De igenis SZÉP, mint a 4-es blokk. ( szegora ? ) De lehetne bérmunda3szög is”
 • 1. Bendegúz007 2012. június 29. 12:04
  „A funkciók betöltésére teljesen alkalmas az épület,de mint régebben is írtam ,se kívül se belül nem egy szépség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már van üzemeltetője a Laposnak

Összekötik a szabad strandot, a Partfürdőt és a Lapost – a tereprendezési munkák már megkezdődtek. Tovább olvasom