Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kuvaitiakat kábít a szegedi doktornő

Szeged - A szegedi Matusovits Andrea május óta Kuvaitban, a királyi család kórházában dolgozik. Aneszteziológus. Luxuslakás, szolgálati autó, sofőr és egy teljesen más, egy nyugodt világ várta. Azt mondta, ott nem agyvérzésben halnak meg az emberek.
Rajta kívül nincs európai a minden luxussal felszerelt intézetben. És szőke sincs. Az arab világban a nők korlátok között élnek, ezek az írott és íratlan törvények rá is vonatkoznak. A Barbie babának is hívott doktornőt a férfi kollégái a tenyerükön hordozzák, sokkal inkább a csodálatukat élvezi, nem tisztességtelenek, nem szemtelenek vele.

– Tizenkét év szegedi klinikai munka után úgy döntöttem, hogy elhagyom az aneszteziológusi pályát, és az üzleti világban próbálok boldogulni. Döntésemben elsősorban anyagi okok játszottak közre – mondja Matusovits Andrea.

A luxuskórház recepcióján. Barbie babának hívják, mert ő az egyetlen szőke. Fotó: DM/DV
A luxuskórház recepcióján. Barbie babának hívják, mert ő az egyetlen szőke.
Fotó: DM/DV

A fiatal, kétgyermekes, elvált orvos előbb egy szegedi gyógyszercégnél töltött be menedzseri állást, ezután egy újabb, már múlti gyógyszercég következett. Azonban rövid időn belül rájött, ez nem az ő világa. Egy ideig a makói kórházban dolgozott, ahová Szegedről biciklivel járt „át". Bár munkájával elégedett volt, kollégái szerették, ő is őket, mégis váltani kényszerült. Ezúttal is az anyagiak miatt. Az újabb állomás már külföld, Németország. Egy Frankfurt melletti kórházban vállalt állást, délelőtt ott dolgozott, délutánonként pedig magánkórházakban. Volt olyan időszak, amikor egy időben hét(!) helyen „kereste a kenyerét". Németországban gyakran megtörtént, hogy egyszerre volt orvos, ápoló, beteghordó. De ez a szörnyű időszak már a múlté, jelenleg a világ egyik leggazdagabb országában, Kuvaitban él, a királyi család kórházában az eredeti szakmájában, aneszteziológusként dolgozik.

Zene szól a kórház folyosóin

– A németországi és a kuvaiti állásra egyszerre, tavaly nyújtottam be pályázatot. Kuvaitból csak idén tavasszal kaptam választ. Hirtelen szükségük volt egy tapasztalt, európai aneszteziológus szakorvosra, aki ráadásul nő. Így lettem kiválasztott – mesél Kuvaitba kerülésének közvetlen előzményeiről az „európai doktornő".

Kuvait

A ma is uralkodó Sabah család 1716-ban alapította meg Kuvaitot a Perzsa-öbölnél. A kis, olajban gazdag délnyugat-ázsiai királyság délen Szaúd-Arábiával, északon Irakkal határos. Véglegesen 1961. június 19-én lett független állam. Az ország államformája egyébként sejkség, a végrehajtó hatalom a kormány kezében van. A kormányt a sejk nevezi ki, akinek a posztja öröklődik. A jelenlegi emír Sheikh Jaber al-Amed al Sabah. Az apjától tavaly vette át az uralmat, egyben az államfői címet.

Matusovits Andreát abba a kórházba hívták, amit a Sabah királyi család építtetett másfél éve a saját családjának, és ahová a leggazdagabb és legelőkelőbb kuvaitiak járnak.

A kórház tulajdonképpen egy 5+1 csillagos szálloda, mindenből árad a luxus, a gazdagság, a folyosókon zene szól. A testőrök és a biztonsági emberek előtte is haptákba vágják magukat. Munkaideje az egyik nap reggel 8-tól 15 óráig, a következő nap 15 órától másnap reggel 8-ig tart, amit két szabadnap követ. A péntek mindig szünnap, a csütörtök fél nap. Irigylésre méltó fizetést kap, saját sofőr viszi mindenhová. A szegedi doktornőnek az az érzése, a benyomása, hogy „úgymond újításként, flancolásként volt szükségük európai aneszteziológusra". Persze Kuvaitban a vallás miatt nagyon fontos, hogy az arab nők ne tárulkozzanak fel a férfiak előtt még betegségükben sem. Ezért az orvos team és a kiszolgáló személyzet, ha a család ragaszkodik hozzá, csak nőkből állhat.

Nem agyvérzésben halnak meg

– Az egész kórházban én vagyok az egyetlen európai orvos. Mivel rajtam kívül nincs szőke, sokan „Barbie babának" hívnak. Egyébként itt mindenki rendkívül kedves, alázatos és elégedett, a nővérek és az asszisztensek is. Bár a magyar és a német gyakorlatot figyelembe véve ez nem is annyira mellékes. Az orvosok szinte kizárólag egyiptomiak, a „kiszolgáló" személyzet a Fülöp-szigetekről és Indiából jött. Aneszteziológus kollégáim férfiak. Hálás lehetek nekik, nagyon hamar befogadtak. Naponta ötször imádkoznak Allahhoz. Meg kell tanulnom, hogy itt az idő nem számít, és azt is, hogy mindent bízzunk Allahra. Az biztos, errefelé nem agyvérzésben halnak meg az emberek. Szerencsére sok a munkám, mivel a szigorúbb vallásgyakorló családok ragaszkodnak a női orvoshoz. A kórház profilja a nőgyógyászat és a plasztikai sebészet. Minden kuvaiti arab nő gazdag és szép akar lenni, temérdek pénzt költenek a külsejükre. Viszont lusták, nem mozognak, nem edzenek, emiatt nagyon fiatalon elpuhulnak, elhíznak. Rengeteg a plasztikai sebészi beavatkozás. A férjek kísérik a lefátyolozott arcú feleségeket, és megszépülve várják vissza őket – mondja munkájáról a doktornő.

Andreának az öltözködésben is alkalmazkodnia kell a helyi kultúrához. Fotó: DM/DV
Andreának az öltözködésben is alkalmazkodnia kell a helyi kultúrához.
Fotó: DM/DV

Matusovits Andrea arról is beszél, hogy európai nőként bizonyos szokásokhoz alkalmazkodnia kell. Nem járhat egyedül az utcán, mint ahogy szórakozóhelyekre sem. Nem hordhatja azokat a ruháit, amit ebben a hőségben szívesen viselne. Az éttermek hangulatosak, az arab konyha szerinte kitűnő, alkoholt egyikben sem szolgálnak fel.

Mit takar a fekete ruha?

– Az európai arról ismert, hogy egyik fürdőszobája laboratórium. Ezt nem fejtem ki részletesebben. És azt sem, hogy mit takar a fekete ruha, fejkendő, arclepel az arab kultúrában. Talán szexi öltözetet, merész gondolatokat... én nem tudhatom – mondja sokat sejtetően, ám további részleteket nem árul el, a többit a fantáziára bízza.

Arra a kérdésre, hogy „molesztálják-e" a férfiak, azt válaszolja, nem kell tartania tőlük.

– Szőke európai lévén sokkal inkább a csodálatukat élvezem, szinte a tenyerükön hordanak, soha nem tisztességtelenek, nem szemtelenek – mondja Matusovits Andrea.

Érkezés

Matusovits Andrea májusban érkezett meg a kuvaiti reptérre, ahol a hajnali órák ellenére küldöttség fogadta. Elvitték „szállására", ami egy minden igényt kielégítő, nem európai ízléssel, de luxussal, mindenféle pompát kínáló, hatalmas lakás, „ahol nem találom meg szinte magamat sem". Érthető, hiszen az új lakásban 4 hálószobát, 3 fürdőszobát, nappalit, konyhát és étkezőt alakítottak ki. Még arra is figyeltek, hogy a hűtőszekrényt és a mosókonyhát feltöltsék étellel, itallal, élvezeti és egyéb cikkekkel. A szegedi doktornő még akkor, ott a reptéren megkérdezte, mikor jelenjen meg a munkahelyén, amire azt a választ kapta, amikor kipihente az út fáradalmait, úgy 1-2 hét múlva. Azt mondták neki, majd üzenjen a sofőrjének, aki elszállítja a kórházba. Nem sokáig bírta a tétlenséget, már aznap kereste a sofőrt.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. dr vajas zsuzsa 2008. október 26. 18:24
  „szeretném a doktornővel felvenni a kapcsolatot”
 • 90. ANA 2008. augusztus 02. 10:11
  „Örülök az Andi sikerének,csak annak nem örülök,hogy azzal,hogy elment megfosztott minket szikrázó és "építő" társaságától! Szerencsés a kuvaiti nép,én pár hónap alatt-amíg együtt dolgoztunk-kaptam tőle annyi plussz pozitív gondolatot és erőt!! Hiányzik a mindennapjaimból a példakép!!! I.A Makó Kh.”
 • 89. SP 2008. július 25. 16:47
  „88. hozzászólás TUTI 2008.07.25 11:16
  Ez van sajnos. És ez a jéghegy csúcsa. Kuvaitban pl. anyagiakban nem éreznek hiányt, de mégis megkeresik a legolcsóbb munkaerőt. Pl. Kínaiakkal építették az autópályát, legalábbis a fizikai munkást igénylő feladatokat, fillérekért.
  Emiri rendelet volt, hogy ember árnyékban 50C felett nem dolgozhat a szabadban. De azért a kinai munkások bizony a terepen voltak 54C ban is. Tehát Kuvait hiába gazdag, spóról amin csak lehet. Kocsiban a napon a műagyag toll görbíthetően meglágyul. Az oszágba bevitt munkagépeket kivinni többet nem lehetett az országból, mert elvileg az beépült költségelés szempontjából.”
 • 88. TUTI 2008. július 25. 11:16
  „Orulok a hozzaszolasodnak! Ezert mosolygok! :)

  SP! Idokozben befutott az egyik igen erdekes es jogos kerdesed a valasz!

  Miert draga nalunk az autopalya?
  A "tudomany jelenlegi allasa szerint" a valasz ez:

  http://index.hu/gazdasag/magyar/m6v080725/”
 • 87. TUTI 2008. július 25. 09:47
  „:)”
 • 86. kuwaiti 2008. július 24. 18:34
  „matam! A napokban lattak ot es egy hosszu, barna haju doktornot futni a tengerparton. Lehetseges? Vagy csak a meleg szulte tevedes?
  A hosszu barna hajut is ismered?

  Homerosz! Remelem nem riasztottalak el? En csak bloffoltem, de talalt sullyedt?”
 • 85. matam 2008. július 24. 18:09
  „Nem rokonom, csak néhány éve megismertem, és többször találkoztunk, sokat voltunk egy társaságban.”
 • 84. TUTI 2008. július 24. 16:55
  „Tenyleg bocs. SP, de most itt izgalmas kezd lenni a dolog!
  Majd kesobb....”
 • 83. TUTI 2008. július 24. 16:50
  „Matam, lefogadom, meg rokon is!
  Jol sejtem?”
 • 82. Sz 2008. július 24. 16:19
  „matam!
  teljes mértékben osztom véleményedet. Te is ismered személyesen?”
 • 81. matam 2008. július 24. 15:50
  „Matusovits Andrea okos, szép, csinos!”
 • 80. SP 2008. július 24. 14:30
  „73. hozzászólás TUTI 2008.07.24 12:15

  1, a honlap:
  http://maps.google.com/

  2, a keresőbe írd be:
  dubai the palm jebel ali

  3,
  mühold,
  4,
  és zummolj rá.

  Tuti, hogy ott van”
 • 79. Sz 2008. július 24. 14:29
  „Sajnos arabügyben nem vagyok járatos.
  Hogy ilyen csinos-e életben is? Hát, hogy ne az elfogultság hanjgán szóljak, azt kell mondanom csinosabb.”
 • 78. TUTI 2008. július 24. 14:19
  „Tenyleg, milyen nagyon igaz! Nyugodtabb az elet!
  MAr arra gondolok, hogy lehet, ezt szimulalja SP.
  Iy mutatja meg milyen is Kuvait.

  Ilyen Kuvait: nem tortenik semmi, nem tudunk meg semmit! Epp, mint SP-tol! AHA , AHA! OK, SP beismerem! Kicsit lassu voltam most! :))


  Sz! Azeletben is ilyen csinos a doktorno! VAgy meg csinosabb is?

  Nagyon egyet ertek, lehet az arabok nem is engedik a tobb allast meg? Mert ott rend van? Ekkorat fordult volna a vilag? Vagy ezt mastol kerdezzem?”
 • 77. Sz 2008. július 24. 13:25
  „Szegedről ismerem, 23-24 éve.
  Igen, Feri a nagy ember!
  Az is pedig azt jelenti, hogy amennyiben a munka-pénz tengely sínen van, egyéb esetleges gondok is hamarabb megoldódnak. Mondjuk egy hangyányit nyugodtabb az élet. Nem kell pl. több állást egymás után vállani.”
 • 76. TUTI 2008. július 24. 12:49
  „Ez igy nem tuti, ha egyedul vagyok!”
 • 75. TUTI 2008. július 24. 12:40
  „Feri nyilvan a magyar emir neve lesz? Ezt konkretan ertem.

  Tiszteletttel kerdeznem, mit jelentene a hozzaszolas vegen az is? Miben meg?”
 • 74. TUTI 2008. július 24. 12:33
  „Tisztelt Sz 2008.07.23 14:01!

  Magyarorszagrol vagy Kuvaitbol ismeri a csinos doktornot?

  Egy kicsit elbambultam, de orom vegre konkretumot olvasni.
  Koszonet!”
 • 73. TUTI 2008. július 24. 12:15
  „Igenis! :)


  De, inkabb meg se!
  Ahol SP mondja ott meg google maps sem mutat semmit! :)))
  EZ TUTI! :)”
 • 72. SP 2008. július 24. 09:41
  „Szia! 71. hozzászólás TUTI 2008.07.24 09:22
  Jó volt Veled fórumozni. Nézd meg UAE-t, akár google maps-on már a pálma szigetek müholdas képe is nagy élményt nyújt. A világ legjobb üzletének tartom, hogy a sivatag homokját pálma, földgömb alagzatban belehordták a tengerbe és azt méregdrágán eladják parcellázva. Jó ötlet kell, és nem olaj!”
91 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Vasút, automobil a tanyákhoz

1914: Megépítik a tanyai vasutat - jelenti az újság, amely egy rejtélyes esetről is beszámol: egy belvárosi ház pincéjében megcsonkított csecsemő holttestet találtak. Tovább olvasom