Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Kuvik a kéményben

Szeged - Egy béketelepi család kaparászást hallott a minap a konyhában, a kémény felől. Egérre gondoltak. Akkor lepődtek meg igazán, amikor levették a tisztítónyílás fedelét, és nem egeret találtak a kürtőben, hanem egy megszeppent kuvikot.
Nem merték megfogni, ezért a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának ügyeletét hívták segítségül. Bakacsi Gábor természetvédelmi őr sietett a helyszínre, és kiszabadította a bélelt kéményben lecsúszott és ott fogságba esett kis ragadozót. A madár szerencsére nem sérült meg, és – felnőtt korára tekintettel – nem a vadasparkba vitte a szakember. Meggyűrűzték, s a közelben elengedték a hasznos, rágcsáló- és rovarpusztító tollast.

Bakacsi Imre szabadította ki az eltévedt kuvikott a kéményből.   Fotó: DM/DV
Bakacsi Imre szabadította ki az eltévedt kuvikott a kéményből.
Fotó: DM/DV

– A nemzeti park sok „kipottyant" bagolyfiókáról kap jelzést, de ezek zöme erdei fülesbagoly – tette hozzá a szakember. A hírekben legutóbb a Takaréktár utcai OTP és a Kőrösy József szakközépiskola udvarán is feltűnt fiókák szerepeltek. Ezek a belvárosi fiókák a fészekből másznak szét, és mivel a környékbeliek elhagyottnak hiszik, befogják őket. Holott nappal a bagolyszülők csak pihennek, éjjel pedig az éhes fióka sípoló hangját hallva helybe hordják nekik a táplálékot. Ilyenkor tehát az az igazi segítség, ha mindenki békén hagyja a fiatal madarakat.

Olvasóink írták

  • 2. Smerdis 2011. július 05. 08:39
    „milyen cuki képet vág már ez a bagoly :))”
  • 1. tótkomlósi 2011. július 04. 14:43
    „Szegény alpolgármesterünk meglett hálistennek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki látta a halálos esést?

A Szegedi Rendőrkapitányság a múlt hétvégén történt halálos közlekedési baleset ügyében kéri a lakosság segítségét. Tovább olvasom