Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kuvik költözött a kertbe

A kis madár nem is kerülhetett volna jobb helyre, a ház tulajdonosa ugyanis amatőr ornitológus.
– A házunk melléképületének padlásterét választotta költőhelyéül tavasszal a kuvikmama, az egyik fiókája a közelmúltban pedig úgy döntött, elhagyja a fészket. Szerencsére nem a környéken ólálkodó macska, hanem mi találtunk rá, így átmenetileg biztonságba helyeztük a kertünkben lévő eperfán – mondta el lapunknak olvasónk, Gyovai Ferenc. A kis madár nem is kerülhetett volna jobb helyre, a ház tulajdonosa ugyanis amatőr ornitológus.

A kuvikokra jellemző, hogy a fiókáik idő előtt elhagyják a fészküket. Bár ilyenkor a tollazatuk már csaknem teljes, az izomzatuk még nincs teljesen kifejlődve, így csak a földön ugrálva vagy rövid távokon verdesve képesek távolságokat megtenni. Ez a nagyon megritkult bagolyfajunk egyébként fokozottan védett, eszmei értéke 100 ezer forint.

Katinka (balról) és Eperke a kerti fára költöztették a kuvikot. Fotó: Gyovai Ferenc
Katinka (balról) és Virág a kerti fára költöztették a kuvikot.
Fotó: Gyovai Ferenc

– Éjszaka, a nyári konyha előtt kuksolva találtunk rá, így a lányainkkal, Katinkával és Virággal biztonságba helyeztük őt. Az anyja folyamatosan hívja és táplálja, így valószínűleg néhány napon, héten belül megerősödhet annyira, hogy magától is repülhessen. Mivel nagyon szeret mászni, lehet, hogy hamarosan az ágas-bogas bodzafa lesz az otthona – mondta Gyovai Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makk Károly jókedvében a konyhában énekelget

Irónia nélkül nincs hiteles politika – vallja Makk Károly. A filmszakma nemzetközileg elismert… Tovább olvasom