Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Küzdenek a vízzel Székkutason

Csak gumicsizmában tudják megközelíteni udvari vécéjüket Székkutason az egyik Alkotmány utcai ház lakói. A rengeteg csapadék miatt az illemhely előtt, s bent is bokáig ér a víz. De a disznóólakat sem kímélte. Egy másik ház hátsó udvarán a tyúkok tocsognak a vízben. A tulajdonos az önkormányzattól várna segítséget, a polgármester szerint a helyzet megoldása nem az ő feladatuk.
Soós Ferenc tyúkjai ideiglenesen vízi madarak lettek Fotó: Tésik Attila
Vízben tocsognak a tyúkok a székkutasi Soós Ferenc házának hátsó udvarán. A baromfirészleget szinte teljesen ellepi a víz, Feri bácsi etetni sem nagyon tudja a szárnyasokat. Mostanság csak a drótkerítésre kötözött vályúból csipegethet a házaspár harminc tyúkja.

– Áldatlan ez az állapot – kommentálja a látottakat Feri bácsi, aki problémája miatt kereste fel a szerkesztőségünket. – A hátsó portán csak gumicsizmában lehet közlekedni. Az elmúlt időszakban annyi csapadék esett, hogy képtelen elfolyni. Már a falu polgármesternének is szóltunk, hiába. Négy évvel ezelőtt is ugyanez volt a helyzet, s akkor is csak nagy sokára vonult el a víz, addig meg dagonyázhattunk a sárban – jelentette ki indulatosan a panaszos.

A szomszédban még rosszabb a helyzet – tudtuk meg Soós Ferenctől, majd invitált, hogy ott is tartsunk terepszemlét. A disznóólak egy részében bokáig ér a víz, a jószágokat ideiglenesen a szomszédoknál szállásolták el. A libák viszont maradtak.

Mégiscsak vízi szárnyasok, bírják a vizet – jegyezte meg az idős férfi. A legnagyobb probléma az udvari vécével van. Az ólak mellett található
Molnár Jánosné gumicsizmában tudja csak az udvari vécét megközelíteni Fotó: Tésik Attila
építményben, no és előtte is bokáig áll a víz. Csakis gumicsizmában járhatnak a ház lakói a dolgukat végezni.

– Mozgáskorlátozott, idős ember vagyok már – jegyezte meg halkan a ház gazdája, Molnár Jánosné. – Bottal járok, de miután bent nincs vécé, kénytelen vagyok gumicsizmát húzni, ha az illemhelyre kell mennem – magyarázta Mária néni. A házában egy fiatal pár is lakik, az asszonyka várandós – hallottuk Soós Ferenctől. A fiatalember búvárszivattyúval próbálkozott csökkenteni az ólakat, a vécét ellepő víz mennyiségét. Nem járt sikerrel. Két nap, s éjjel egyfolytában ment a szivattyú, de nem lett jobb a helyzet – állapította meg Mária néni.

Tud az Alkotmány utcaiak problémájáról Vígh Viktor polgármester. Segíteni abban tudnak, hogy beszállnak a Molnárné házánál bevetett szivattyú áramköltségébe. A családi házak udvarán, kertjében felhalmozódott víz kiszivattyúzása nem önkormányzati feladat. Nincs is rá módja a falunak, mert bár van két szivattyújuk, ám azok nagyteljesítményűek, s ilyen munkára nem alkalmasak. Persze más lenne a helyzet, ha a lakóépületeket veszélyeztetné a víz, akkor az önkormányzat is beszállna a munkába. Székkutason egyébként többen is küzdenek hasonló problémával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két helyen lesz második forduló a megyében

Csongrád megye hét választókerületéből négy már képviselőt küldött a parlamentbe: a szegedi Ujhelyi… Tovább olvasom