Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Lábecz László utolsó munkanapja március 11-e

Ruzsa - 32 év után távozik a ruzsai polgármesteri apparátus éléről Lábecz László címzetes főjegyző. Munkatársai szerint életformája a hivatalvezetés.
Egy emberként aggódott a község, amikor tavaly nyáron infarktus döntötte le a lábáról Ruzsa címzetes főjegyzőjét. Lábecz László is reménykedett, hogy átmeneti a betegszabadság, de a felülvizsgáló bizottság könyörtelenül a nyugdíjazását javasolta. Jövő péntek az utolsó munkanapja – 57 évesen, 32 év munka után. De nem csukja be végleg maga után az ajtót: segít a falu hivatalainak, intézményeinek összeboronálni az általa kitalált és vezényelt minőségirányítási rendszert, hogy néha „átjárja az irodaszag". Bejár a kormányhivatalba köztisztviselőket vizsgáztatni. Lábecz László azt mondja: „elbutulás ellen" azt tervezi, hogy segít más önkormányzatoknak a ruzsaihoz hasonló ügyintézési rendszert felállítani. Kikapcsolódásként pedig olvas.

Nagy vargabetűkkel indult Lábecz László élete. Komlón született, Ásotthalmon járt iskolába, Nagykanizsán érettségizett, Algyőn kezdett dolgozni kőolajipari technikusként. Nem hagyták továbbtanulni, ezért váltott az ásotthalmi tanácshoz. Munka mellett célirányosan szerzett diplomát a „tanácsakadémián", majd az államigazgatási főiskolán. Szegedre került a járáshoz, onnan 25 évesen vb-titkárnak nevezték ki Ruzsára. Száműzetésnek vette, maximum két évre tervezett. Kollégája azt mondta: „a kuszaság láttán, döbbenetében ott ragadt". Elhatározta, hogy megmutatja, mit lehet abból a hivatalból kihozni. Szabad kezet adott neki a tanácselnök, 27 évig dolgoztak együtt. Megnősült, építkezett, felnőttek a gyerekei.

Lábecz László 32 év munka után vonul nyugdíjba. Fotó: Karnok Csaba
Lábecz László 32 év munka után vonul nyugdíjba.
Fotó: Karnok Csaba

Lábecz László szakmailag is kiteljesedett Ruzsán. Egy évbe telt, mire a 14 fős hivatalban a városokban szokásos átlátható, szakszerű ügyintézést teremtett, és önértékelési rendszert vezetett be. Ennek az a lényege, hogy rend van, az apparátus minden tagja érezheti, hogy a rendszer fontos része, és az állampolgár azt látja: gyorsan, korrekten intézik az ügyeit. 2006-ban a közigazgatási kar Magyar közigazgatásért díjjal tüntette ki. 2007-ben címzetes főjegyzőnek nevezte ki a miniszterelnök, amit Lábecz László a hivatali pálya csúcsának tart. 2008-ban első községként Ruzsa közigazgatási minőségi díjat érdemelt ki. 2009-ben a község díszpolgári címmel ismerte el főjegyzője munkáját. 

Olvasóink írták

  • 2. 1makói 2011. március 02. 20:10
    „Mielőbbi teljes gyógyulást, és a nyugdíjas évekre jó egészséget kívánok, kedves Laci!
    Szerintem sem jár túl messze az igazságtól az 1-es hozzászóló: lehet, hogy Te vagy az egyetlen jegyző, akit emberszámba vettek.
    Leginkább nem számít, hogy végigdolgozza, és végig tanulja az ember az életét, becsületesen, tudása legjavát adva, sokszor napi másfél műszakot is lenyomva. Jön egy dölyfös, pökhendi, öntelt senki, és romba dönti, amit évtizedek alatt építettél fel. Ez van!”
  • 1. dodoko 2011. március 02. 15:15
    „Laci! A térbeli távolság miatt nem értesültem betegségedről, s most, hogy megtudtam, szívből kívánom, hogy mielőbb rendbe jöjj! Te vagy a legnagyszerűbb fickó, akivel a pályán találkoztam! Nem tudom, hogy csináltad, de az biztos, hogy nagyon jól, szakmailag és emberileg egyaránt! És talán te vagy az egyetlen jegyző az országban, akit emberszámba vettek, és nem is akár hol, hanem a saját hazájában!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédelem gyerekszemmel

Szeged - A szőregi Kossuth Lajos iskola 3. a osztályának Öko Manók csapata részt vesz az Európai… Tovább olvasom