Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Labirintusok épülnek az emlékpark mellé

Ópusztaszer - Csillagösvény néven labirintusokból álló, 2,5 hektáros élményparkot épít Ópusztaszeren egy vállalkozó uniós és magyar állami támogatással. A vesszőfonat-útvesztőben egy újságíró kolléga – térkép nélkül – húsz percig bolyongott, és végül segítséggel jutott ki.
Tíz éve tervezi a rendezvénydekorációval foglalkozó makói vállalkozó, Gergely Gábor, hogy labirintust épít. Az ötlet most, a hosszú előkészítés, az angol útvesztő-szakirodalomban való elmélyülés és tervezés után annak köszönhetően valósul meg, hogy az Európai Unió és a magyar állam 60 millió forintos támogatást adott rá. A Csillagösvény nevű turisztikai attrakció összesen 120 millióba kerül, és Közép-Európában egyedülálló vállalkozás. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejáratához vezető út mellett, 2,5 hektáros portán épül, a vásárhelyi Bodrogi Bau Kft. a kivitelező. Hamarosan elkészül, a gazda május 7-ére tervezi az ünnepélyes megnyitót, egy héttel később pedig már látogatót is fogad. A tegnapi tájékoztatón köszönetet mondott a támogatásért, Tokovics Tamás, a szomszédos emlékpark igazgatója pedig arról beszélt, hogy mivel a céljuk azonos – megismertetni a gyerekeket, fiatalokat a magyarság hagyományaival –, együtt fognak működni, közös programokat szerveznek.

A vesszőfonat-labirintus alaprajza egy honfoglalás kori övcsatot formál. Magyarságtudatot erősít a 3,5 kilométeres útvesztő. A szerző felvételei
A vesszőfonat-labirintus alaprajza egy honfoglalás kori övcsatot formál. Magyarságtudatot erősít a 3,5 kilométeres útvesztő.
A szerző felvétele

A tematikus élményparkban van vesszőfonat-labirintus, amelynek alaprajza egy honfoglalás kori övcsatot formál. Egyik újságíró kollégánk felderítette, aztán húsz percig próbált kijutni belőle, és végül a tulajdonos ment be, hogy segítsen neki. Egymásra találásukat kilátóról lehetett figyelni. Van egy nagyobb, csodaszarvast ábrázoló sövényútvesztő, amely 3,5 kilométer hosszú, és a pihenőhelyeknél feladványokon gondolkodhat a gyerek. A sövényt alkotó bukszusokat elültették, csepegtetővel öntözik. Amíg megerősödnek, uborkaháló helyettesíti a falat. Épült számháborúpálya, fajátszótér, és vannak kisebb, logikai játéknak készült labirintusok is. A felnőttjegy 1150, a gyerekjegy 950, a csoportos 850, a családi pedig – 2 felnőttre és 2 gyerekre – 3800 forint lesz.

Olvasóink írták

 • 13. bakosandras 2011. május 02. 10:03
  „A "jóindulatú" kommentelőknek javaslom, hogy legalább egyszer menjenek el, és nézzék meg, ha belül nem, kívülről, és látni fogják, hogy ez komoly dolog.”
 • 12. CsImre 2011. május 01. 21:25
  „Elképzelem, ahogy sétálok az útvesztőben, bemegyek, mint nem túl magyarságtudatos, és kijövök, mint sokkal inkább magyarságtudatos. Minél tovább bóklászok, annál erősebb magyarságtudattal jövök ki.

  Lehetne esetleg, hogy a másik vége bejárat legyen, és aki odatalál, az ingyen bemehessen? Az ingyen buliért szövevényes utakat bejáró emberként tényleg magyarnak érezném magam.”
 • 11. VásárhelyiÁgi 2011. május 01. 14:22
  „Gubanc, hogy ez mekkora ötlet! Kígyóbűvölővel, szakállas nővel még ötezret is lehet kérni a belépőért!”
 • 10. Morpheus_RexXx 2011. május 01. 10:50
  „Atya úr isten... erre milliókat? Meglehetősen magas a közvetítési díj... maga a munka értéke piaci áron is pár 10 milla jószivűen, nem 100+ milla...
  Meg ez... "Magyarságtudatot erősít"... valóban egyre közelebb járunk a "Hülyék paradicsomához..." JAJJ A TÖKÖM! 10pont...”
 • 9. gubanc 2011. május 01. 09:06
  „Vurslit csinálnak a nemzeti emlékparkból!”
 • 8. gubanc 2011. május 01. 08:58
  „Könnyen érthető. Egy kis lé az igazgatónak, egy kis lé a támogatóknak, egy kis lé a haveroknak, már is elfogyott a pénz . Így csak vesszőből lehetetett labirintust építeni, amit szerintem tízévenként totál újra kell építeni. a vessző az korhad!
  Szerintem ennek a beruházásnak a valóságtartalmát kéne vizsgálni!
  Bohács! Vizsgálatot!
  Nagyon nagy lenyúlásnak néz ki az egész.
  Nem szólva arról, hogy még belépőt is van képük kérni!
  (Rinocérosz arc ma a divat!)
  Mintának ott az Andrássy kastély buxuslabirintusa.
  Az nem került főúri beruházásként se annyiba.”
 • 7. szpirigonzálesz 2011. május 01. 08:45
  „Tipikus.
  120 millába kerül, ebből 60 millát ad az állam.
  Azután megnézed és nem érted mi került ebben ennyibe,
  hiszen ha neked kéne létrehoznod, legfeljebb tizedéből megcsinálnád.
  Végül levonod a következtetést: erősíti a magyarságtudatát annak, aki erre ekkora támogatást kapott!”
 • 6. smalltown 2011. április 30. 21:12
  „ez a labirintus eleg jol szimbolizaja hazankat:)”
 • 5. Kuszkusz 2011. április 30. 19:21
  „Végül is 3-4 ezer Ft- os belépőjegy árak mellett nem is tűnik drágának! :D De 2-3 ezerért már beléphetsz a park területére, ha a körképet is látni szeretnéd told meg még egy pár ezerrel. És ha már ott vagyunk fizessünk a labirintusért is. Jó kis üzlet az biztos!:)”
 • 4. Koszta 2011. április 30. 17:31
  „"Magyarságtudatot erősít a 3,5 kilométeres útvesztő."
  Inkább magyar állapotokat mutat... De hogy mitől erősödne a magyarságtusat az útvesztőben?
  Azért a 120 millió az határeset... Tényleg ilyen drága lenne a vesszőfonat? Nem akarok útvesztőbe menni, de 10 éven át évi 3100 családi jegy csak a bekerülési költséget hozná vissza... A fenntartás, üzemeltetés ebben még nincs benne... Kérdés, hogy a "bekerüléseben" mekkora a haszonráta... előre... Mert ugye ingyen senki nem dolgozik... Pláne nem 10 évre...”
 • 3. vári 2011. április 30. 12:43
  „deszkás

  Tényleg elég drága, de az ember nem jár kétnaponta ilyen helyekre.”
 • 2. balearic 2011. április 30. 12:29
  „Hát ja. Elég pofátlan jegyárak. Értem én hogy munka volt vele meg minden, na de azért mégis... Ennyi erővel pár száz Ft-ért elutazok egy közeli településre amit nem ismerek, és bóklászok ott. :D”
 • 1. deszkás 2011. április 30. 10:07
  „Cca egy napi munkabér. Hát aki megfizeti ám tegye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kriszta kiűzetett az Édenből

Kiesett a Viasat3 Éden Hotel című műsorából Barna Kriszta. Tovább olvasom