Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Laborok és cégek költözhetnek

Szegeden születetett meg nemcsak az első tudásközpont, hanem az annak otthont adó bázis is: a klinikakertben egykori műhelyépületet újítottak fel, ide, a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) kutatócentrumába laboratóriumok és cégek költöznek.
A felújított épület a kilnikakertben. Fotó: Schmidt Andrea
A „falak nélküli laboratórium" gondolata Szent-Györgyi Alberttől származik. Nobel-díjas tudósunk álma megvalósulásaként, a Nemzeti kutatás-fejlesztési alap 1,7 milliárdos pályázati támogatásával Szegeden az első tudásközpont a múlt évben életre hívott Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT). A Szegedi Tudományegyetem irányításával működő, kutatóintézeteket és cégeket is magába foglaló konzorcium négy éven át összesen 2,05 milliárd forinttal gazdálkodhat.

A DNT-hez tartozó 35 kutatócsoport, több cég, 300 személy az idegsejtek károsodásával járó betegségek gyógyítását segítő módszerek és termékek fejlesztésére szövetkezett – összegezte a nagyszabású vállalkozás jellemzőit dr. Telegdy Gyula akadémikus, a konzorcium vezetője. Ennek a terápiás célú idegrendszeri kutatásnak, illetve az egész konzorciumnak új lendületet ad, hogy elkészült a DNT-bázis.

Új világ

A párizsi biotechnológiai vásáron is bemutatkozik június elején Szeged első tudásközpontja. A DNT ezzel a piacszerző akcióval ugyanúgy az „új világ" eljövetelét demonstrálja, mint egész létével. Az elmúlt egy évben a DNT egy-egy szabadalmat, illetve cégalapítást, 95 publikációt, valamint 20 új álláshelyet produkált.

Az egykori szegedi orvosegyetem háziműhelyét alakították át a DNT kutatócentrumává. – A fül-orr-gégészeti klinika melletti épület renoválása 256 millió forintba került. A szegedi Genév Kft. féléves munkájának eredményeként létrejött 1200 négyzetméter laboratórium és több irodahelyiség – számszerűsítette a múlt év októbere óta történteket dr. Penke Botond akadémikus. A DNT-projekt koordinátorától megtudtuk, hogy elkezdődött a költözés.

A földszinti laborba kerül a 300 millió forint értékű NMR, a gyógyszerkutatáshoz nélkülözhetetlen nagyműszer; az 57 millió forintba kerülő, a gyógyszertervezéshez használatos számítógép, továbbá több kisebb labor. Az első emeleten a cégek bérelhetnek irodahelyiséget, a második emelet a biológiai kísérleti laboroké.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra már csak délelőttre lehet esküvőt lekötni

Lassan betelnek a szegedi anyakönyvi csoport házassági előjegyzései. Májusra találni még helyet,… Tovább olvasom