Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Laborrá alakul a SZOTE klub

Szeged - Több klinikai épület és épületrész ürül ki jövő év végén az új, 265 ágyas tömbbe és az SBO-ra beköltöző osztályok miatt. Ezek hasznosítására többségében már megvannak a tervek, sőt újabb milliárdos építkezés szükségességéről is beszélt lapunknak az orvoskar dékánja.
Jövő év végére a tervek szerint elkészül az új, 265 ágyas klinikai tömb, amely immár szerkezetkész – bokrétaünnepét a napokban tartották. Ezzel, valamint az új klinika másik oldalán épülő sürgősségi betegellátó osztállyal olyan komplexum jön létre, amely több, a városban eddig szétszórtan működő osztályt egységesít majd. Ez azt is jelenti, hogy néhány klinikai épület teljesen kiürül. Ezek jövőbeni sorsáról már zajlanak az egyeztetések.

– Az orvosegyetemeknek speciális szerkezetük van, amelyben az oktatás, a kutatás és a betegellátás egységet képez. A két új épülettel jelentős kórházfejlesztés történik, ahhoz azonban, hogy Szeged ne maradjon le az ország többi orvosközpontjától, a másik két területen is szükségesek a beruházások – fogalmazott Vécsei László, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja. Az ezzel kapcsolatos tervek már megszülettek, megvalósításuk azonban különböző stádiumban van.A legelőrehaladottabb fejlesztés az egykori SZOTE Klub helyiségében zajlik. Itt jövő év elején egy Skill Központ nyílik, ahol az orvostanhallgatók bábukon gyakorolhatják majd az invazív beavatkozásokat – például az intubálást vagy a vénázást. – Az eszközöket pályázati pénzből vásároltuk, az átalakítás pedig már folyik – mondta el a dékán.

A legnagyobb lehetőség a sebészeti klinika épületében rejlik, amely teljes egészében kiürül a költözés után. A több mint kétezer négyzetméteres ingatlanban oktatási-kutatási fejlesztést szeretnének megvalósítani. – A jelenlegi elképzelés szerint a kórélettani-, az orvosi fizikai és orvosi informatikai- valamint a biokémiai intézet egy szárnya kapna itt helyet, a sebészeti műtéttani intézet pedig itt maradna – vázolta Vécsei professzor, hozzátéve: a tárgyalások még csak most zajlanak. – Ezeket akár kisebb átalakítások után is meg tudjuk oldani, a távlati cél azonban az, hogy pályázati pénzből fel tudjuk újítani az egész épületet.

Ezzel az átszerveződéssel a nőgyógyászati klinika házon belül tudna bővülni, illetve új területeket tudnának bevonni oktatási célokra. Szintén kutatóközpontot és oktatótermeket terveznek a véradó állomás épületében, az ugyanis új ingatlanra pályázik. Oda a genetikai és immunológiai szakterületek kerülnének.

Nem csak költözésekben gondolkodik azonban az orvoskar: a dékán szerint belátható időn belül újabb építkezésre is szükség lesz. – A jövő év végén átadásra kerülő új blokkban nem lesz kutató-oktató felület. Ezt a Tisza-parton szeretnénk megépíteni, azon a területen, amely jelenleg a MÁV tulajdona. Már folynak a tárgyalások ennek megvásárlásáról, ezután pedig pályázati forrást kell találnunk, hiszen többmilliárd forintos beruházásról van szó. Erre azonban mindenképpen szükség van ahhoz, hogy Szegeden is optimális feltételei legyenek az oktatás, kutatás és gyógyítás magas színvonalú műveléséhez.

Olvasóink írták

  • 2. GondaIstván 2012. december 14. 17:17
    „Méghogy kivonják a pénzt a felsőoktatásból!”
  • 1. deszkás 2012. december 13. 14:18
    „Már azt hittem-a Toldy utcai óvoda melletti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kelemen Csaba nyílt levele a kritikushoz

"Miközben bennünket támadnak, információink szerint Önök közül senki sem járt az elmúlt 18 évben az Agria Nyári Játékok produkcióin." Tovább olvasom