Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Laci úr tökfőzelékéhez illik a francia pezsgő

Szeged - Az új Hungária teremfőnöke volt, s kaukázusi luxusszállodában is dolgozott Szabó László, akit mindig a vendéglátás „szebbik" oldala, a protokoll vonzott. Kisebbik fiát mégis fondorlatos módon próbálta lebeszélni a szakmáról.
Volt egyszer egy törzsvendég, aki mindennap háromnegyed tizenkettőkor tért be kedvenc éttermébe. Egyik nap azonban csak elsétált a hely előtt. Mi történhetett? – vonta kérdőre az étterem főnöke beosztottjait. Ők kiderítették: a férfi nem elpártolt, csak időpontja volt a fodrászához – vendéglátás anno, ahogy a szegedi Szabó László mesélte. Az új Hungária egykori teremfőnöke évekig többek között a jogászbált és a füredi Anna-bált szervezte, sőt a kaukázusi Gudauriban is dolgozott egy luxusszállodában a 90-es évek elején. Most egy szegedi éttermet irányít.

– Bemutatom Laci urat, aki egy tökfőzelékhez is el tud adni egy üveg francia pezsgőt – reklámozta őt egyik munkatársa, Laci úr pedig a Hungáriában be is bizonyította meggyőző képességét: – Egy holland esküvőt rendeztünk az egyik teremben. A másikban egy jegyespár ült, amerikai magánklinikán dolgozó osztrák vőlegény és hódmezővásárhelyi menyasszony. Három hónap múlva akartak összeházasodni. Megtetszett nekik a Hungáriában látott esküvő, és megkértek, hogy nekik is szervezzek hasonlót. Azt mondtam, rendben, és átnyújtottam nekik a telefont, hogy ott, azonnal mondják le az eddigi előkészületeket, a helyfoglalást egy másik étteremben. A férfi megtette, mire a menyasszony dühösen felugrott, és otthagyta – mesélte az 1987-ből származó történetet Szabó László. A pár még aznap kibékült, másnap meg elutazott azzal: három hónap múlva jönnek, minden legyen kész. Előleget nem hagytak, de a ruhaméreteiket igen – még az öltözékről is Szabóék gondoskodtak. Az esküvő tökéletes volt.

Szabó László, az új Hungária volt teremfőnöke ma éttermet irányít. Fotó: Schmidt Andrea
Szabó László, az új Hungária volt teremfőnöke ma éttermet irányít.
Fotó: Schmidt Andrea

Gudauriba síelni jártak a tehetős vendégek, a szállodából helikopter szállította őket a pályára. A síbaleset nem volt ritka, de egyszer majdnem egy egész csoport turistát temetett el a lavina. Aznap a szegedi protokollost is magukkal vitték, de Szabó László inkább úgy döntött, a meredek pálya helyett egy kevésbé veszélyesen siklik. Mire visszaért a hotelba, a többiek javában ünnepelték a túlélést – vodkával. A helikopter vezetője ugyanis szerencsére észlelte a lavinaveszélyt, és még időben visszafordult értük.

– Megváltoztak a vendégigények. A 70-es, 80-as években családok jártak rendszeresen étterembe, ma kevesebb az egyéni vendég, inkább rendezvényekkor telik meg a hely – magyarázta a gasztronómiai alapítvány nagymesteri címével is büszkélkedő protokollszakértő, akinek három gyermeke közül csak a legkisebb, a 22 éves Máté dolgozik a vendéglátásban. Édesapja előbb megpróbálta lebeszélni, majd elvitte az akkor még kamasz fiút a szegedi halfesztiválra, és kérte, hogy a legnehezebb munkát adják neki. A gyerek pakolt és cipekedett, majd hajnali kettőkor kiküldték a rakpartra szemetet szedni. Látva, hogy nem ment el a kedve, az apja elvitte a megyei egyházfőknek rendezett fogadásra, hogy megismerje a szakma szebbik oldalát is. Azóta is ebben dolgozik, édesapja szerint nála is jobban bánik a vendégekkel.

Palacsintát mindenkinek!

A szegedi Forrásban dolgozott Szabó László, amikor egy hajnalban Nádas György és Boncz Géza tért be a hotel sörözőjébe. Nádas kért valami italt, amitől kijózanodik – pezsgős koktélt kapott –, cserébe hajnali négyig nyomták a kabarét a személyzetnek. Straub Dezsővel Szabó a balatonfüredi Hotel Marinában ismerkedett meg. A színész egyik hajnalban rengeteg palacsintát süttetett, amit elosztogatott a hotel előtt autózóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz kiló feletti nők is tanulják a modellszakma fortélyait

Szeged - A piszkafa modellek kora a nagy divatházaknál is lejárt, és egyre több molett hölgy dönt… Tovább olvasom