Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Lacikonyhákat ellenőriztek

Egyik botrány követi a másikat az élelmiszer-ellenőrök razziáin. A múlt héten merült fel annak a gyanúja, hogy büféseknek adott el feketén gyártott hurkát, kolbászt egy ásotthalmi tanyagazda. A disznótorost ettől eltekintve szeretik és megveszik az emberek, csak óvatosabban – láttuk tegnap a ruzsai vásárban.
Az ásotthalmi határban a napokban lebukott illegális húsfeldolgozóban talált nyomokból arra következtetett az ellenőrző hatóság, hogy a felbontott állati tetemekből nagy mennyiségű hurkát és kolbászt pecsenyesütőknek adtak el. Tegnap délelőtt Ruzsán tartottak hagyományos állat- és kirakodóvásárt, ezért megnéztük, megingott-e a bizalom a lacikonyhákkal szemben.

Hiányosságok miatt bírság

Razziát tartottak a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság ellenőrei tegnap a ruzsai vásár lacikonyháiban. Dr. Szántó Tibor körzeti főállatorvostól megtudtuk, négy Bács-Kiskun megyei és egy szegedi pecsenyesütőnél jártak. Egyetlen Bács megyei vállalkozónál találtak mindent tökéletesen rendben, és ugyan mindenhol megvoltak a húsok eredetét bizonyító papírok, hiányosságok így is akadtak bőven. Nem jelölték meg a hús visszafagyasztási idejét, nem szerződtek a sütőzsír és a többi hulladék elszállítását végző céggel. A legtöbb, főként higiéniás problémát az általunk is látott halasi vállalkozónál észlelték. Az élelmiszer-ellenőrök elrendelték a hibák kijavítását. A szabálytalanságokért várhatóan minimális, 50 ezer forint állat-egészségügyi bírságot szabnak ki.

Jóízűen falatozott a sült kolbászból egy gátéri vállalkozó lakókocsiszerű büféjénél Sztojka Lajos. Az idős férfi árus rokonait kíséri vásárról vásárra, és bevallotta, nem hallott az ásotthalmi húsbotrányról. Elmondtuk neki, de akkor sem zavartatta magát, mondván, mindig eszik, ha megéhezik. Választani pedig csak ismerős, már bevált sütőktől vásárol. Az asztal végéről egy zsanai fiatalember, aki sült hússzeletet evett, hozzátette, „ettől hivatalosabb helyen is lehet sokkal rosszabbat kifogni". Aztán viccelődve megjegyezte, ez most elméletileg finom, de hogy ténylegesen mennyire, az úgyis utólag derül ki. A kiszombori Nagy-György Ágnes hurkát kért, első alkalommal járt ennél a büfésnél. Gusztusosnak találta a pulton gőzölgő disznótorost. Barátjával éppen az „ásotthalmi disznóságról" beszélgettek, de nem estek kétségbe, ettek tovább.

Arrébb utánfutóval kombinált, egyszerű asztalos-kipakolós sütödés etette a népet. Halasi, a vendégei között szinte csak földijeivel találkoztunk, ők évtizedek óta ismerik, és ragaszkodnak a sültjéhez. „Éppen a botrányok miatt erősödik a hűségünk, de nyilván emiatt jobban ügyelnek majd a pecsenyesütők is" – indokolta választását egy házaspár jókora kolbász és sült hal mellől.

A félegyházi Horváth József majd húsz éve sütögeti a pecsenyéjét ugyancsak komfortosabb büféautójában: – Láttam a híradásokban azt a förtelmet, de nem akartam hinni a szememnek. Nekem a legjobb kuncsaft a visszatérő vendég. A renoméra pedig nagyon kell vigyázni, ha ebből akarok megélni – fűzte hozzá. – Kóklerek mindig vannak, de annyira szigorúak az ellenőrzések, és olyan könnyű lebukni, hogy aki hosszabb távon gondolkodik, az egyszer sem mer kockáztatni. Kínáltak már nekem régebben olcsóbb cigarettát, szeszt, még jutányos árú húst is szereztek volna, de elhajtottam a bajkeverőket. Így is följelent, aki a vesztemet akarja. Jártak is már nálam a vámosok házkutatást tartani. Nyugodt a lelkiismeretem, nincs mitől tartanom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kire bízzuk csemeténket a nagybevásárlás idejére?

Játszóház képzett szakemberekkel, tanfolyamot végzett bébiszitter vagy gyermekszerető egyetemista.… Tovább olvasom