Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Laczkóék áramot kaptak karácsonyra

Több mint fél évig áram nélkül élt a héttagú Laczkó család Szegeden. A ferences Bertalan testvér segítő közvetítésével egy közalapítvány decemberben kifizette a tartozásukat, az egyházmegyei karitász pedig a visszakötést, így karácsonyra ismét égett a villany a családi házban.
A Laczkó családnál újból van villany Bertalan testvér jóvoltából Fotó: Karnok Csaba
A szegedi ferencesek évek óta meleg étellel várják esténként a hajléktalanokat és a rászorulókat. Laczkó Endréné is ide jár vacsorázni három kisgyermekével. Bertalan testvér, a szegénykonyha vezetője így tudta meg, hogy fél éve kikapcsolták náluk az áramot. Laczkóék csaknem 200 ezer forinttal tartoztak a szolgáltatónak, a visszakötéshez pedig további 20 ezer forintra lett volna szükségük. A család egy főre jutó jövedelme nagyon alacsony. Laczkóné a gyermekekkel van otthon, férje a velük élő idős, beteg nagypapát gondozza. Reményük sem volt arra, hogy kifizessék a hátralékot.

– Először én sem tudtam, honnan tudjuk majd ezt a sok pénzt előteremteni – mondta Bertalan testvér –, aztán megismerkedtem Puskás Erikával, aki egy szegedi közalapítványnál dolgozik.

Ez a közalapítvány, a Védőháló a Díjhátralékosokért azoknak segít, akik nem tudják fizetni közüzemi számláikat. Bertalan testvér segítségével a család sikerrel pályázott náluk a díjhátralék összegére. A visszakötés kifizetésére a ferences testvér a Szeged–Csanád Egyházmegyei Karitászt nyerte meg. A Démász is segítőkész volt: a tartozás kamatait karácsonyi ajándékként elengedte a családnak, így a szeretet ünnepére újból volt villany a házban.

Laczkóéknál most nagy az öröm, az édesanya várja haza negyedik, kilenc hónapos gyermekét, aki jelenleg intézetben él.

– Ha nem tudtuk volna kifizetni a tartozást, nem kaptam volna vissza Natáliát – mondta Laczkóné. – Ennek egyik feltétele az volt ugyanis, hogy legyen villany a házban. Most már készen állunk a fogadására, bármelyik nap megérkezhet – örvendezett az édesanya.

Bertalan testvér megígérte az alapítványnak, hogy további rászoruló családokat keres a szegények között. – Azt tapasztalom, hogy sok helyen kikötik a vizet, a villanyt vagy a gázt, sőt van, ahol mindhármat – számolt be szomorú tapasztalatairól a ferences barát. – Ezt onnan is tudom, hogy vacsoráztatáskor alig győzöm osztogatni a gyertyát a rászorulók között. Sokan vannak, akik azzal próbálnak melegíteni is, világítani is – magyarázta Bertalan testvér. Akinél csak a gázt kötik ki, az sokszor villanyfűtéssel próbálkozik, de a rossz hatásfokú készülékek túlságosan megpörgetik az órát, csillagászati összegű áramszámlát generálnak – megindul az ördögi kör. Bertalan testvér arra is figyel, hogy akinek visszakötik a közművét, vigyázzon arra, hogy ne fogyasszon túl sokat.

Nem csak a náluk étkezőknek segítenek a ferencesek. Alsóvárosi rendházukban Bertalan testvért bármely díjhátralékos felkeresheti, akinek sok gyereke van, vagy beteget ápol a családjában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a régi Hági

Legkésőbb márciusig fel kell újítani a Hágit – az önkormányzat döntése értelmében. A leromlott… Tovább olvasom