Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Lagziguruk akcióban

Szeged - A jó vőfély tudja, hogy nem az övé a főszerep a lagziban, de rögtön színre lép, amint a hangulat lankad. Helytáll, akár egy kamion platóján köröz az ifjú pár, akár hintón nyargal, és attól sem jön zavarba, ha a vőlegényről kiderül: házas.
Harmadik generációs vőfélynek mondhatja magát a pusztamérgesi Kószó Zsolt, akinek a nagyapja és az édesapja is ezt a mesterséget űzte.

– Húsz évvel ezelőtt a bátyám esküvőjén vőfélykedtem először. Aztán hosszabb szünet következett, majd 93-ban újrakezdtem – hallottuk Zsolttól, aki több száz lakodalmat vezényelt már le. Dolgozott rendőr- és katonai esküvőn, de egy country kamionos ceremónián is jelen volt – a szegedi Széchenyi téren köröztek a hatalmas gépjárművekkel.

A vőfély feladata hasonló, mint az esküvőszervezőé, ám míg utóbbi a nagy nap előkészületeinél játszik szerepet, a „lagzigurunak" az esküvő napján kell helytállnia. Bármikor adódhatnak ugyanis váratlan helyzetek. Egyszer például az ifjú pár mögötti kocsis – aki mellesleg már nem volt szomjas – nem figyelt oda, a lovak túl közel szaladtak a menyasszony és a vőlegény hintójához – a kocsirúd néhány centivel a fejük mellett állt meg. Nagy volt a riadalom, de Zsoltnak sikerült megnyugtatnia a vendégeket.

Kószó Zsolt ízes versekkel és vicces játékokkal parádézik a lagzikon. Fotó: DM/DV
Kószó Zsolt ízes versekkel és vicces játékokkal parádézik a lagzikon.
Fotó: DM/DV

Néha viszont pont neki kell felkorbácsolnia a kedélyeket, a vőfélynek a lakodalom hangulatának alakításában is nagy a szerepe. Zsolt tarsolyában rengeteg ízes versike és vicces játék lapul. A régiek mellé újakat is kitalál.

Kiderült: a vőlegény nős

Minden vőfély tapasztalt már fura dolgokat az esküvőkön. Például egy vőlegény pénzfeldobás után válaszolt igennel az anyakönyvvezetőnek, egy másikról pedig a városházán derült ki, hogy még nős – a válás folyamatban volt, de a bíróság még nem mondta ki az ítéletet. Átballagott hát a násznép a templomba, ahol kimondhatta a pár a boldogító igent.

– Folyamatosan meg kell újulni: amit 15 éve mondtam el egy lagziban, az ma már nem biztos, hogy megállja a helyét – hallottuk a Szuszi becenevet viselő Molnár Jánostól, aki 25 éve vőfélykedik. Mára 40 versszaknyi saját szöveggel büszkélkedhet.

– Akkor kell megszólalni, amikor a vendég hallgat. Nem a vőfélyé a főszerep, ezt fontos szem előtt tartani – vallja a szegedi férfi, aki szerint a hagyományőrzés egyre kevésbé fontos a lakodalmakon. Sokkal inkább a szervezésre kell odafigyelniük, hiszen bármikor adódhat váratlan helyzet, amikor a lagzigurunak akcióba kell lépnie.

Várjuk a képeket!

Továbbra is várjuk azon párok jelentkezését, akik szeretnék, hogy esküvői képeiket közöljük az újságban. A szombati ceremónián, vagy a lakodalomban készült fotókat mindig a hétfői újságunkban jelentetjük meg. A pároknak azonban először licitálniuk kell, hiszen csak azok kerülhetnek az oldalra, akik a legtöbb példányt rendelik meg a képeket mutató hétfői lapszámunkból. Regisztrálni a www.delmagyar.hu/sokboldogsagot oldalon lehet, az érdeklődők a részleteket is ott olvashatják el.

Olvasóink írták

 • 3. lagziguru 2010. június 07. 15:14
  „Először is innen üdvözlöm Zsolti barátom!

  Kedves Bobkó Annának szeretnék egy jelzéssel élni, melyben vszínű nem ismerve a szakmát és a területi viszonyokat, használta a "lagziguru" kifejezést.

  Jómagam, Zsolthoz hasonlóan családi tradíció folytán több évtizede dolgozom a szakmában.
  Nevem Barna László "lagziguru"

  Mivel leginkább a ceremóniamesteri szakágban tevékenykedem, ezirányú kommunikációm főbb azonosító szava a "lagziguru". Oldalam is a lagziguru.hu címen található meg. A lagziguru tutiulust és kezdtem el használni.
  Nem véletlenül nem regisztráltam a vőfélyguru domaint... ami inkább illett volna ide a Zsolti cikkéhez.

  Bizonyára a földrajzi közelség miatt, vagy a neten történt témakeresés folytán jöhetett elő a lagziguru kifejezés, ami így elég furán jön ki, illetve ad lehetőséget félreértésekre.

  Ez az apró megjegyzés a cikk írójának szól, és nem Zsoltinak, akinek érdemeit ez nem csorbítja, és innen kívánok neki sikeres szezont, a Annának pedig a google használatát.

  Tisztelettel:
  Barna László lagziguru
  ceremóniamester”
 • 2. kjoc 2010. június 06. 21:45
  „minden hétvégén lagzikban dolgozok.Kb 3 normális vf van szegeden!”
 • 1. kiezte 2010. június 05. 17:25
  „nekem Zsolti rokonom^^”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem nyilatkoznak a rektor-jelöltek

Az SZTE rektorának jelentkező Szabó Gábor mérnök és Szabó Gábor fizikus programja már olvasható az intézmény honlapján. Tovább olvasom