Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Lajkóné Vali láthatatlan lakói

Hat évvel ezelőtt vásárolt lakást Szegeden, a Katona József utcában Lajkóné Hegedűs Valéria. Véletlenül derült ki, hogy rajta, a fián és a férjén kívül más is be van jelentve otthonukba.
Lajkóné Hegedűs Valéria lakásába a tudta nélkül jelentkeztek be Fotó: Karnok Csaba
A rendőrség a múlt héten kopogtatott Lajkóné Hegedűs Valériáék Katona utcai lakásának ajtaján. Egy asszonyt kerestek, aki tudomásuk szerint ott lakik. Lajkóné meglepődött, ugyanis szerinte otthonukba csak hárman vannak bejelentve: ő, a férje és a fia. A keresett nő – akitől 2000-ben a lakást megvették – nem lakik és soha nem is lakott náluk. Lajkóék egyébként néhány évvel ezelőtt már jártak így.

– Öt éve szintén a rendőröktől tudtuk meg, hogy a lakás korábbi tulajdonosának élettársa hivatalosan a mi lakásunkban lakik, hozzánk van állandóra bejelentve – mesélte Lajkóné. – Felháborítónak tartom, hogy bárki bárkinek a lakásába bejelentkezhet, anélkül, hogy a tulajdonos tudna erről és hozzájárulna.

Ez pedig valóban elképzelhető. Ahhoz ugyanis, hogy új állandó vagy
Feljelentések

A Szegedi Rendőrkapitányságon az elmúlt időszakban több feljelentést tettek hasonló esetek miatt. A rendőrség többek között közokirat-hamisítás bűncselekmény gyanúja alapján indít büntetőeljárást – áll Tuczakov Szilvána sajtóreferens lapunkhoz eljuttatott közleményében.  
ideiglenes lakcímünket bejelentsük az okmányirodában, az illeték befizetése mellett csupán egy űrlapot kell kitöltenünk. Ezt a lakás tulajdonosával alá kell íratni. Mivel az okmányirodában nem kell megjelennie a tulajdonosnak, és nem kérnek tulajdoni lapot sem, gyakorlatilag bárki bárhová bejelentkezhet, ha meghamisítja a tulajdonos aláírását. Az irodának ugyanis nincs hatásköre arra, hogy az aláírás valósságát megvizsgálja.

Lajkóné elmondta: öt évvel ezelőtt, a korábbi ügy alkalmával kényszerkijelentést kellett tennie. Bár az eljárás illetékmentes, felháborítónak tartja, hogy tulajdonosként neki kellett bizonyítania az igazát.

– Egy feljegyzést kellett írnom, hogy a férfi nem lakik nálunk, ezt pedig tanú aláírásával kellett igazolni – mesélte.

A kényszerkijelentést Szegeden az általános igazgatási irodán lehet megtenni. Az iroda lefolytatja az eljárást, a jogerős határozatot pedig továbbítja az okmányirodának, ahol a lakásból kijelentik a jogtalan bejelentkezőt. A lakcímbejelentő lapokat egyébként Budapesten őrzik, így ha vitás ügy merül fel, az okmányirodától kikérhető az űrlap, és ha azon nem a tulajdonos aláírása szerepel, feljelentés tehető a rendőrségnél okirat-hamisítás miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekáron kínálják a Korondi ingatlant

Három városi ingatlan eladásából legkevesebb 230 millió forint bevételt vár az önkormányzat. A… Tovább olvasom