Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Lakást cserélt, de pórul járt

Ügyvéd közreműködésével, egy szegedi ingatlanirodán keresztül cserélte el lakását Pálné Nemes Ágnes. Később kiderült: akivel cserélt, nem is volt tulajdonos. Az asszony 750 ezer forintos kárát és kártérítési igényét az iroda és az ügyvéd elismerte, eddig mégsem fizettek.
Pálné Nemes Ágnes a tartozást elismerő nyilatkozattal bizonyítja igazát. Fotó: Frank Yvette
Egy hónappal a lakáscseréje után tudta meg egy szegedi asszony: az ingatlan, amelyet magáénak hisz, nem az övé. A földhivatal elutasította tulajdonjog-bejegyzési kérelmét, azzal az indoklással, hogy a csereszerződésben tulajdonosként feltüntetett személy nem tulajdonosa az ingatlannak, így azt el sem cserélhette. Az asszony meglepődött, hiszen ingatlanközvetítő irodán keresztül és ügyvéd közreműködésével zajlott a csere. Ő azt hitte, minden szabályos.

– Addigra 750 ezer forintot költöttem a lakásra, amiről kiderült: nem is az enyém. Az eredeti tulajdonosa előbb eladta, majd elcserélte velem. Ha az ügyvéd figyelmesen megnézte volna a tulajdoni lapot, mindez időben kiderült volna. De ő azt mondta: a papírok rendben vannak – panaszolta Pálné Nemes Ágnes, aki azért fordult lapunkhoz, mert már nem bízik abban, hogy akár az ingatlaniroda, akár az eljáró ügyvéd, akár a szerződésben tulajdonosként feltüntetett személy kárpótolja őt.

Amikor Ágnes megkapta a földhivatal válaszát, felkereste az ügyvédet illetve az ingatlanirodát. Kárát elismerték és az összeget sem vitatták, ezért október elején tartozást elismerő nyilatkozat született, mely szerint, a „nem-tulajdonos" a közvetítő cég és az eljáró ügyvéd – ebben a sorrendben – október 31-éig összesen 750 ezer forintot fizet Pálné Nemes Ágnesnek.

Az asszony várt a határidőig, de mivel nem kapta meg a pénzét, újra kereste a jogászt és az irodát. Hiába, mivel – állítása szerint – sem az ingatlanközvetítő vezetőjével, sem az ügyvéddel nem sikerült kapcsolatba lépnie.
– Nem nyerészkedni akarok, csak azt szeretném, ha az a pénz, amit a lakásra költöttem, megtérülne – magyarázta Ágnes.

Az ügyben eljáró ügyvéd elmondta: hibázott, Pálné kárát és kártérítési igényét elismeri. Ugyanakkor hangsúlyozta, az ügyben rosszhiszeműen egyetlen személy járt el: az, aki előbb eladta, majd megpróbálta elcserélni az ingatlant. A jogász lapunknak tett nyilatkozata után közölte: az általa elmondottak közléséhez hozzájárul, de nevének nyilvánosságra hozatalához nem.

Felkerestük a szegedi ingatlanközvetítőt is, melynek vezetője hangsúlyozta: a két cserélő fél nem az irodán keresztül talált egymásra. Pálné azért kérte őket a csere lebonyolítására, mert korábbi együttműködésük alapján elégedett volt velük. Hozzátette: kártérítési felelősségük alól nem bújnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer nyugdíjas kért távhőtámogatást Szegeden

Szegeden közel háromezer nyugdíjas kért távhődíj-támogatást november 15-éig. A jogosultak… Tovább olvasom