Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Lakásvásárlási láz indult

Cikkünk nyomán futótűzként terjedt el a szegedi belvárosban az a hír, hogy a mai közgyűlés úgy dönt, meg lehet vásárolni az önkormányzati lakásokat. Tegnap sorra jártuk a házakat, de nem találkoztunk olyan emberrel, aki bérlő szeretne maradni. Leszámítva azokat a Kárász utcaiakat, akik már teljesen lemondtak a tulajdonszerzés lehetőségéről.
Bokor Béla a Kárász-ház gangján. Lakótársaival együtt bízik abban, hogy megvehetik a lakásokat. Fotó: Karnok Csaba
Amikor lapunk tegnap nyilvánosságra hozta, hogy akár Szeged árvíz előtti műemlékét, a Kárász-házat (Klauzál tér 5.) is eladná a város, sokan megdöbbentek. Nem úgy a lakók, akik szeretnének tulajdonossá válni abban a város szívében található házban, amelynek udvari frontjának felújítását csak hetekkel ezelőtt fejezte be az IKV. A körgangos, egyszintes, klasszicista stílusban épült épületben 1849-ben Kossuth Lajos, 1857-ben Ferenc József szállt meg.

A régi családi kúriát aztán az élet nyolc lakásra szabdalta, közülük kettő üres, hatban nyugdíjasok laknak, de mindenki szívesen megvásárolná otthonát. Waldmann Józsefné is így nyilatkozott. A nyugdíjas pedagógus behívott bennünket a Kárász utcára néző, tágas, felújított, ízlésesen berendezett lakásába és elmondta, 1989 óta laknak itt, panelből költöztek a Klauzál térre. Próbálkoztak már a megvásárlással, de nem sikerült, mert az épület műemlék. A lehetőség azonban továbbra is érdekli őket.
Két fiuk van, az egyik külföldön él, a másik még velük lakik, és szívesen maradna – ő tegnap már telefonon érdeklődött az IKV-nál. A lakás nagysága ideális, 85 négyzetméter, két szoba és egy cselédszoba.

A lakásmaffia is figyel

Információink szerint a lakásmaffia is ugrásra készen áll, keresik azokat a címeket a belvárosban, ahol idős emberek laknak. Az alkalom szinte kínálja magát: az egyedülálló, magatehetetlen embereket bármikor meg lehet győzni arról, hogy másik lakásért cserébe minden terhet átvállalnak. Több lakó pedig nem titkolja, esze ágában sincs felújításon törni a fejét, amint megvásárolta olcsón a lakását, azonnal továbbadja, a legalább kétszeres haszon fejében.

A szomszéd, Bokor Béla – szintén nyugdíjas – is megmutatta 123 négyzetméteres lakását, ahol 33 éve lakik. Valamint azt a papírt is, amelyben a lakbéremelésről értesítették: most 16 ezret fizet feleségével, 2010-ben 36 ezret kellene. Azt mondta, előleg befizetésével, kedvezményekkel, részletfizetéssel megvenné az otthonát. A Klauzál térről tovább haladva a továbbra is tilalmi listán szereplő paloták sorakoznak. Bementünk az egyikbe, a Douglas parfüméria feletti sarki palotába, amely 14 lakásos. Itt is nyugdíjas, Márki Antalné nyitott ajtót, aki 1959 óta lakik a házban, lakása nem nagy, mindössze 62 négyzetméteres. Azt mondta, már aláírtak párszor kérelmet, hogy megvennék a házat, de nem lehet, bele is nyugodtak. Fiatalokat is találtunk persze, akiknek a szülei ottjártunkkor dolgoztak, így nem tudhattuk meg, mi a véleményük az önkormányzati lakások megvásárlásáról.

A szépen felújított Klauzál és Kárász utcai lépcsőházak után mellbevágó látvány fogadott a húszlakásos Somogyi Béla utca 20. szám alatt, amelyet majd meg lehet vásárolni, az épület lekerült a tilalmi listáról. Lepukkant lépcsőház, teljesen romos állapotban lévő udvari front. Balázs Zsuzsannával beszélgettünk, aki lányával él az öreg falak között egy szépen felújított 70 négyzetméter körüli lakásban, és annak ellenére szerezne szívesen tulajdont az öreg házban, hogy rengeteget rá kellene költeni. Mint mondotta, nagyon szeret a belvárosban lakni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még az orvos sem tud mindent a vizitdíjról

Mától háromszáz forintos vizitdíjat szednek minden orvos-beteg találkozóért. De e főszabály alól… Tovább olvasom