Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Lakat került a reptéri büfére

Tizenöt év működés után végrehajtással bezárták a szegedi Reptér büfét. A földhivatalnál bejegyzett tulajdonos, az önkormányzat döntött így. Csakhogy a büfét üzemeltető vállalkozóval nem az önkormányzat, hanem a repteret korábban üzemeltető – és magát máig a felépítmények tulajdonosának tekintő – Szegedi Repülőegyesület kötött szerződést.
Repülőtéri pillanatkép. Az önkormányzattól érkezett hivatalnokok jegyzőkönyvben rögzítették a büfé bezárását. Fotó: Karnok Csaba
Rendőrök jelentek meg tegnap délelőtt a szegedi repülőtéren, hogy biztosítsák a tizenöt éve, eddig engedéllyel működött büfé bezárását. Az önkormányzati határozatot végrehajtók a repteret 2005 októberétől üzemeltető Szegedi Közlekedési Kft. képviselője, a Szegedi Repülőegyesület ügyvezető elnöke, Rácz Tamás és a büfét fenntartó vállalkozó, Török Tibor jelenlétében lakatolták-pecsételték le a Reptér büfét. A határozatban 100 ezer forintos büntetés is szerepel.

A helyszínen semmiféle atrocitás nem történt, a vállalkozó tudomásul vette a két nappal korábban kézhez kapott végrehajtási határozatot, de könnyes szemmel azt mondta: „így kell tönkretenni és meghurcolni egy embert, akinek az a bűne, hogy dolgozni akart".

Török Tibor édesanyja, Nemesné Matók Piroska – aki 1975 óta egyéni vállalkozó és több vendéglátóegységet is vezetett – 2004-ben szerződést kötött az akkor még a repteret üzemeltető Szegedi Repülőegyesülettel. A megállapodást ez év januárjában fia nevére módosították és 2007 végéig meghosszabbították.

A vállalkozó jóhiszeműen kétmillió forintot beruházott a tavaszi szezonkezdésre. Megszerezte az előírásoknak megfelelő engedélyeket, majd kapott egy levelet az építési irodától, hogy addig nem nyithat ki, míg a mobil konténerre nincs építésügyi hatósági engedélye. Török Tibor az építési engedélyhez szükséges terveket és beadványokat készíttetett százharmincezer forintért, valamint kértek tulajdonosi hozzájárulást is az önkormányzattól.

Nemek

A repteret üzemeltető önkormányzati cég, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója, Dózsa Gábor azt mondta, nem tervezik a büfé megnyitását. Véleménye szerint a repülőforgalom e nélkül is bonyolódhat. Mózes Ervin jegyzőtől az ügyben azt a választ kaptuk, egyedi hatósági ügyben nem nyilatkozik.

– Nyugodt voltam, hogy hamarosan kinyithatok, de nem sokkal később érkezett egy szűkszavú önkormányzati levél, amiben közölték, hogy mégsem adják meg a tulajdonosi hozzájárulást – mondta a vállalkozó. Azt is elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban három egészségügyi és egy vámos ellenőrzést kapott. Az ellenőrök szabálysértést nem fedeztek fel.

A vállalkozó minden bizonnyal egy jogvita áldozata: a Szegedi Repülőegyesület bíróságon megtámadta a földhivatal azon bejegyzését, miszerint a repülőtéri felépítmény a városé. Az egyesület az épületek, így az irányítótorony és a büfé tulajdonosának tekinti magát. Ennek tudatában hosszabbította meg a vállalkozóval a szerződést. – Kezünkben van egy 2002-es szerződés, melyben az áll: az önkormányzat elismeri, hogy az összes felépítmény a mi tulajdonunk. Ugyanakkor egy földhivatali határozatban az is szerepel, hogy az önkormányzat a bejegyeztetésnél elhallgatta az említett megállapodást – jelentette ki Rácz Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar verte jelzőlámpák

Napokig torlódtak az autók a nagykörúton, a szombati nagy viharban ugyanis több csomópontot… Tovább olvasom