Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Lakóhajók ringnak a Tiszán

Lakóhajók sora lebeg a folyón a Felső Tisza-parton Szegednél. Van, aki télen-nyáron itt él, van, aki csak nyári szabadsága alatt, és van, aki reggel jön, este megy – az éjszakát a szárazföldön tölti. Akad hajó, mellyel akár most is útnak lehetne indulni, akad, amit úgy alakítottak át lakássá, és van, amelyik eleve e célra készült.
A Felső Tisza-parton lakóhajókon, úszó lakásokban élnek az emberek Fotó: Segesvári Csaba
Szürke-fehér hajó bontakozik ki a lombok közül, amikor kiérünk a hullámtéri erdőből a partra. Átimbolygunk a keskeny pallón, mely a hajóra vezet. Csányi Jenő tulajdonos éppen fát vág, hasadnak a baltacsapások alatt a tuskók, a konyhából rántott hús illata felhőzik. Minden olyan, akár a szárazföldön – csakhogy a víz hátán vagyunk, hajón.

A szegedi házaspár itt él télen-nyáron. – Azaz én még csak hat hónapja – mondja Engi Katalin, a feleség. A vízi jármű eredetileg jégtörőnek készült, vontatóhajóként dolgozott, ma is útnak lehetne vele indulni. Évekkel ezelőtt vásárolta a volt villanyszerelő-vállalkozó. Arra gondolt, fantasztikusan fog itt piheni – és azóta megállás nélkül dolgozik. A fedélzetre lépve első benyomásunk az, hogy – mint mondtuk – fát hasogat. Kiderül, eközben fest is: a hajót festi. Évente újra kell mázolni, nyolcvan kiló festékkel.

Belülről is rendbentartandó a vízi jármű, éppúgy, mint bármely lakás. – Nézzen szét – mutat körbe Engi Katalin a szobában. Mintha csak nem is jégtörőkajüt lenne, hanem szárazföldi lakótér. Számítógép, tévé, hangfalak. De ha az ember elhúzza a függönyt, s kitekint az ablakon, nem forgalmi dugót észlel, hanem csónakjával csöndben lefelé ereszkedő harcsázó horgászt.

Nem trashmetal szól a fal túlsó oldalán, hanem hal csobban. És nem
Pluszköltségek

Milyen pluszköltségei merülnek föl annak, aki lakóhajón éli az életét? Elsősorban a parthasználati díj – tudjuk meg a Tihamér úszóház egyik tulajdonosától. Az összeg nagysága a hajó hosszától függ, a Tihamér esetében ez évente mintegy 70 ezer forint. Az idei évtől kezdve – ez korábban nem volt így – arról is gondoskodni kell majd, hogy az úszóegység télire kikötőbe kerüljön. Be kell vontattatni tehát a hajót, ami ugyancsak pénz. A jégtörőtulajdonos Csányi Jenő számára a hajó állandó újrafestése is sok kiadást jelent, hetven-nyolcvanezer forint. A víz, a villany a lakóhajókba éppúgy be van vezetve, mint a szárazföldi lakásokba – ezt is fizetni kell. De hát vízen még fizetni is szívesebben fizet az ember, mint szárazon.  
benzinfüstszag úszik be a lakótérbe, hanem a Tisza hűs illata.

– Mi a legnagyobb élménye a hajóval kapcsolatban? – kérdezzük a tulajdonost.
– Amikor hazajöttem vele Kisköréről Szegedre, egyedül. Nem semmi volt elkormányozni idáig! Hatvanöt tonnás vízkiszorítású. Mint két kamion, megpakolva – mondja.

Az árvizet hol vészelte át a kéttagú család? Persze, a hajón. – Sokkal biztonságosabb, mint szárazföldön, mert nem öntheti el a víz. Csak a partról visszanézni volt ijesztő: emeletnyi magasban lebegett az otthonunk... – emlékszik vissza a feleség.

Tovább indulunk a lakóhajósoron. Az úszó otthonok többsége lezárva, tulajdonos sehol, csak a fedélzeti leanderek ágait lengeti a szél. Tán az Adrián nyaralnak a lakók?... A Tihamér úszóház három magántulajdonosé. Egykor rőzseszállító hajó volt, mára ennek nincs nyoma: a fedélzet ragyogó fehér, zöld padlószőnyeg, narancssárga-fehér ponyvatető . A két fedélzeti építményben konyha, fürdőszoba. – Reggeltől estig itt vagyunk – mondja a tulajdonosok egyike, nem kívánja megnevezni magát.

Egy további, vízen úszó víkendháznak ajtajában idős ember olvasgat. A nyolcvanöt esztendős Nagy János elmondja: a harmadik nyarát tölti a vízen. Fia, menye szintén itt lakik nyáridőn, sokszor az unoka is. János bácsi Jánoshalmáról ment nyugdíjba annak idején. Nem tud betelni a Tiszával – sohasem élt vízközelben. Idős korára megkapta ezt az ajándékot az élettől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napba öltözött Mária visszatért

Több mint félszáz esztendeje távolították el a szegedi alsóvárosi templom elől a felbecsülhetetlen… Tovább olvasom