Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Lakópark a kábelgyár helyén

Szeged - Elkészült a részletes rendezési terv a Rigó utcai egykori kábelgyár helyére. Az iparnegyedből lakópark lesz, ha a Hansa-Kontakt Kft. kiköltözik jövőre az új logisztikai központjába. A mostani vasbeton csarnok bontását vagy a terület beépítését nem sürgeti határidő.
A mostani helyénél sokkal nagyobb és jobban megközelíthető logisztikai központot épít a Hansa-Kontakt Kft. az 5-ös út Szegedre vezető szakaszán, az ipari és logisztikai központban. Megírtuk: a tervek szerint jövő nyárra készül el az új csarnok és az irodaház. Akkor a kereskedelmi cég kiköltözik Rigó utcai – egykori kábelgyári – telephelyéről, és az üresen marad. Az önkormányzat készített már szabályozási tervet a területre: az iparnegyed vasbeton csarnokai helyét lakóövezetté nyilvánította. A most elkészült részletes rendezési tervet az önkormányzat rendelte meg és a Hansa-Kontakt készíttette el Takács Máté tervezőirodájával. A részletes tervet az új év elején kifüggesztik a városházán, hogy az eljárási rendnek megfelelően bemutassák, majd a közgyűlés beilleszthesse a város építési szabályzatába.

– A Huszár utcai okmányiroda az önkormányzaté, az változatlan marad. Az épülete, a Rigó utca, a Mura utca és a Bakay Nándor utca közötti mintegy hathektáros ingatlan a Hansa-Kontakté. Erre készítettünk el tetszetős lakóparkos megoldást a leendő befektetőnek – mutatta a látványterveket Takács Máté. Miért jó befektetés egy lakópark, amikor más beruházók inkább irodaházak felé hajlanak? A várostervező azzal indokolt, hogy a jó gazda azt vet, amit más éppen nem. Az ingatlanon egyébként irodaház nem is épülhetne. Ha a területet a kereskedelmi cég eladja, az új tulajdonos ráér, mert sem a bontásra, sem pedig a beépítésre nincs kiszabva határidő. Ez a városrész nem tartozik a frekventált területek közé.

Elkészült a részletes rendezési terv a kábelgyár helyére: az iparnegyedből lakópark lesz - Látványterv
Elkészült a részletes rendezési terv a kábelgyár helyére: az iparnegyedből lakópark lesz - Látványterv

A lovardaépület helyi védettséget élvez

A beépítőnek néhány helyen megkötik a kezét. A Bakay Nándor utca és Mura utca sarkán álló régi téglás lovardaépület például helyi védettséget élvez, nem lehet lebontani. Belső méretei miatt szabályos méretű kézilabda- vagy teniszpálya is elfér benne, tehát sportcentrum céljára alkalmas. Technikatörténeti érték a kábelgyár hatvanas években felhúzott csarnoka is: a 12-szer 22 méteres létesítményt ugyanis 6 centi vastag vasbeton héj fedi. Ennek mutatóba meghagynák a lovarda felőli sarkát, ahol szupermarket, piac, játszótér és egy kisebb irodaház létesíthető. Mögötte 3000 négyzetméteres közpark nyílna. A milliárdos értéket képviselő ingatlanon 600 lakásos lakóparkot képzelt el az építész – három tömbje három belső parkot keretez. A Bakay Nándor utca felől kereskedelmi egységeket engednek a földszintre. A házak közé is zöldfelületek kerülnek, mert a parkolókat a házak alá viszik. A telek külső peremén 2 emeletes, a belső részén 4-5 emeletes házakat engednek felhúzni. A Bakay Nándor utcától a Kálvária tér felé a Teréz utca folytatásában lehet átjárni, amely S alakban visz át a lakóparkon.

Olvasóink írták

 • 17. pille 2008. december 19. 12:03
  „Gratula! Valakik, vagy valaki megint nagyot fog itt kaszálni!Mindent pontosan "TUDUNK",csak azt nem, hogy TAkács Máté irodája, ezt a gettós förmedvényt mennyiért készítette el?!”
 • 16. dova 2008. december 19. 11:02
  „"A most elkészült részletes rendezési tervet az önkormányzat rendelte meg és a Hansa-Kontakt készíttette el Takács Máté tervezőirodájával."

  "Meglepő" fordulat.”
 • 15. dova 2008. december 19. 10:58
  „A látványterven lévő rengeteg(?) zöldség senkit se zavarjon meg!
  Kb. 5-10 éves gondozást feltételez, amire sosem marad pénz.

  Még az a mentsvár sincs, hogy majd pályázat + ilyenek, mert fenntartásra sosincs eu-s pályázat.”
 • 14. LukSzusz 2008. december 19. 10:46
  „Visszatérnek a gettók?”
 • 13. antikos 2008. december 19. 10:11
  „Bakker!!!
  Hát a pláza vagy miazisten tudja miatt kell itt fejleszteni. Qrva jó, most jöttem rá!!!
  Egyébként én felülnézetből CCCP-re (vagy gondolj ide bármi más alakzatot) hasonlító épületeket terveztem volna, mint anno Egerben (Csebokszári lakótelep)”
 • 12. antikos 2008. december 19. 10:07
  „Minek még egy???
  Ja új projektről hallottatok, Tarjánt egy részét lebontják, ott meg a HUNKUKK fog gyártelepet építeni:)
  Már kész van a látványterv, igaz 1 milliárd volt, de lesz!!!
  Ipari területeken lakóparkok, ez egy kicsit Bp. VII. keres biznisznek tűnik..”
 • 11. Mathiasking 2008. december 19. 09:46
  „Botka elvtárs költözzön oda családostól és élvezze a lakópark adta lehetőségek áldását. Egyébként látványtervben az jön le nekem, hogy nyomortanya lesz az egész, hol lesznek a parkolók? A bűnözés melegánya lesz a hely annyi bizonyos!”
 • 10. Kasza 2008. december 19. 08:37
  „Ebből is látszik miként megy tönkre az ország, totál oda van a gazdaság és az ipar majd beköltözik az aki illegálissan jutott nagy vagyonhoz hisz a piszkospénzt tisztára kell mosni.De én nem értem embereket miért jó nekik,hogy 20-25 milláért hozzá jut egy 40-m2-es lakáshoz ahol még fingani sem lehet.”
 • 9. fazer 2008. december 19. 07:54
  „www.seresmaria.hu”
 • 8. Titanilla 2008. december 18. 23:49
  „Lehet rosszul látok,, de ennek a képnek semmi köze a lakóparkhoz. Nem szimpatikus ez a négyszögbe zárt épülettömb erősen laktanyára emlékeztet. Kb. Olyan mint a Tisza palota.”
 • 7. lenhi 2008. december 18. 22:54
  „Ahogy elnézem a házak közötti távolságokat/20 évig jártam köztük/ a "paneldzsungel" tágas luxus negyed hozzá képest.Bravó, elérik a szegedi kerékpár utak nívos szinvonalát-lásd felső Tisza-part.Lenhi”
 • 6. klj_54 2008. december 18. 22:49
  „Még egy nyomortanya?
  Mert itthon lakóparkot alig párat láttam. Amiket építettek, azok a panel paródiái:(
  Sem minőségben, sem lakhatóságban nem jobbak attól amit parodizál!

  Geza, a mai kamionok legális össztömege az 40 azaz negyven tonna!”
 • 5. tüsök 2008. december 18. 22:23
  „Hurá.”
 • 4. TELSTAR 2008. december 18. 19:43
  „Szívesebben olvasnék cikket "Ipari üzemek a bankok helyett" címmel...”
 • 3. Logaritmus 2008. december 18. 18:41
  „geza: olvasni tudsz?”
 • 2. cyt 2008. december 18. 17:26
  „En azt hiszem, hogy nem a "LAKOPARK"-kal - mint olyannal - van a problema, hanem azzal a felfogassal, ahogyan azt ma itt Szegeden megvalositjak. A parkhot ugyanis csak annyi koze van, hogy van benne nehany fa, amelyek kozott elvileg fu is nohet. ENNYI. Maskent szolva; tul sok lakast helyeznek el a lakoparknak nyilvanitott teruleteken, ezert a "park" jelleg teljesen elvesz, marad a lakotelep jelleg. A kepen lathato terven is inkabb lathato a penzugyi befektetes jellege, mintsem egy nyugodt, csendes LAKOPARK jelleg. Nem tudom hany "lako-kondominium"-ot latott mar a tervezo - mondjuk az USA-ban. En talan tudnek meselni roluk. Talan ideje lenne - legalabb mutatoba - epiteni is ilyet valahol Magyarorszagon. Esetleg talan eppen itt Szegeden.”
 • 1. geza 2008. december 18. 11:31
  „Éljen!!
  Remélem megint itt is fog egy TESCÓ nyílni!!
  600 lakás?? Kíváncsi vagyok, hogy ebben a gazdasági helyzetben ki fogja megvenni őket.
  Vagy az egész csak egy reklám??
  A terület mostani tulajdonosának kellene 1 milliárd az új csarnokra, de nincs pénze. (alapkő letétel volt csak úgy tudom). Gondolom előbb el akarják adni a lakásokat, hogy legyen pénz kiköltözni.
  A Hansa a tönkre tett utakat Rigó utca, Huszár utca, az eredeti állapotba visszaállítja költözés előtt?
  (a hozzájuk járó 24 T kaminonok, teherautók tették tönkre)
  NEM KELL MÉG EGY LAKÓPARK!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitják a Hosszú utcát

Szeged - Jelentős forgalomnövekedésre számít az ünnepekre hazatérő vendégmunkások és a karácsonyi bevásárlás miatt a rendőrség és az AKA Zrt. Tovább olvasom