Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Lakóparkbotrány Algyőn

Algyő - Perre készül Algyő két ingatlancég ellen, amelyek azt hirdetik, mobilház-lakóparkot nyitnak a település határában, a fürdő mellett. A terület az önkormányzaté, és föl sem merült, hogy eladja. A Jobbik helyi újságja már feltette a kérdést: bádogváros vagy kibuc épül?
Perre készül Algyő két ingatlancég ellen, amelyek azt hirdetik, mobilház-lakóparkot nyitnak a település határában, a fürdő mellett. A terület az önkormányzaté. „Mobil házat venne, de nincs hova tennie? Csendes, nyugodt lakókörnyezetre vágyik? Magyarországon, a Szeged melletti Algyőn, a strandfürdő mögött, zöldövezetben kialakítandó mobilház-lakóparkba 130–450 négyzetméteres összközműves, korlátozott számú házhelyekre előjelentkezéseket fogadunk! A mobilházlakóparkban kialakításra kerül: orvosi rendelő, gyógyszertár, élelmiszerüzlet, étterem, 24 órás gondnokság és őrzés-védelem, gyermekjátszótér, sportpályák, horgásztó, kerti-party-park" – olvasható az interneten, a slando nevű ingatlan-apróhirdető oldalon, az Amerikai Ablak- és Zsindelycentrum (Szeged, Csongrádi sugárút 76., www.ablakcentrum.mlap.hu) közleményében. Más internetes oldalak szintén hirdetik a lehetőséget, azzal, hogy a mobil házakat téliesítetten, infrafűtéssel, teljes berendezéssel, bútorzattal kínálják. „Közművek kiépítettek, amik a hálózatra a mobilház alján csatlakoztathatók."

Az első hirdetésre a Jobbik helyi lapja, az Algyői Gondolat figyelt föl. A Mi épül Algyőn: bádogváros vagy kibuc? című cikk szerzője leszögezi: a mobil ház a hazátlan népek életformájának megfelelő építmény, és ő egyelőre nem állít, csak kérdez, de vajon hogyan is képzelhető el, hogy több mint ötszáz ember ide költözzön, „nagyon rövid idő alatt fölborítva, és fenyegetve ezzel a falu szociális és népességi viszonyait?" Erre el is szabadult az algyőiek fantáziája: a pletyka szerint valami umbuldával szegedi vagy vásárhelyi romákat telepítenek a község határába – esetleg ortodox zsidók jönnek Izraelből. Tegnap Piri József polgármesterhez már azzal a kérdéssel ment be egy fiatal házaspár, hogy ha mindez igaz, akkor ők már meg se veszik az ablakot, nem folytatják az építkezést Algyőn.

A fürdő és a négysávos 47-es út közötti földterület. Az ingatlanos cég szerint ez csendes, nyugodt lakókörnyezet. Fotó: Veréb Simon
A fürdő és a négysávos 47-es út közötti földterület. Az ingatlanos cég szerint ez csendes,
nyugodt lakókörnyezet. Fotó: Veréb Simon

Az ingatlanhirdetésben szereplő telefonszámon Smahajcsik Péter jelentkezett. Bemutatkoztam, de nem árultam el, hogy újságíró vagyok, csak azt: tudom, hogy a meghirdetett porta az önkormányzaté, nem a hirdetőé. Ez igaz, felelte, de épp most tárgyalt a befektetővel, aki a területet megveszi nekik, előrehaladott tárgyalások folynak az önkormányzattal, és várhatóan szeptemberben megköttetik az adásvételi szerződés. Arról a területről van szó, amely a Borbála fürdő és a 47-es út között terül el, 4 és fél hektáros. 200 mobil házat terveznek ide. Fizetniük nem kell a jelentkezőknek, mert ez most csak igényfelmérés. A felvetésre, mi lesz, ha az önkormányzat nem adja el a területet, Smahajcsik Péter rávágta: akkor majd találnak egy másik területet.

– Senki se keresett meg minket, én is, a képviselők is az Algyői Gondolatból értesültünk erről a hirdetésről – mondja Piri József polgármester. – Ha megkeresik az önkormányzatot egy vételi ajánlattal, a korrekt eljárás úgy zajlik, hogy a képviselő-testületnek meg kell néznie, melyik területről van szó, mit enged ott a rendezési és a szabályozási terv, egyezik-e a vásárló elképzelése az önkormányzat területfejlesztési elképzelésével, és egyáltalán: el akarjuk-e adni azt a parcellát. A fürdő mögötti, 4,5 hektáros portát évekkel ezelőtt vásároltuk meg intézményi célra, a fürdő és a sportlétesítmények bővítésére. Szó sem lehet arról, hogy eladjuk! A másik, amire még gondolhattak, az a Tiszavirág utca és az erdő közötti sáv. Ezt hagyományos építési telkes övezetnek szántuk, ide sem lehet lakóparkot telepíteni. Az összes többi, amely itt a bekötőút és a 47-es között húzódik, ipari területnek használható. A többi külterületre a tanyás beépítés szabályai vonatkoznak, vagyis a porta 3 százalékán lehet ház. Az eset azért fölháborító, mert most úgy fest, mintha mi elhallgattunk volna valamit a lakosság elől, holott erről szó sincs.

Piri fölhívja a figyelmet arra, hogy a mobilházak telepítéséhez is engedély kell az 1997-es építési törvény szerint. A képviselő-testület most azt vizsgálja, hogyan lehet – büntetőjogi vagy polgári perben – elégtételt venni a hirdetőkön. Mert ha nem is gyűjtenek pénzt a jelentkezőktől, a községnek erkölcsi kárt okoztak, és nem utolsósorban: félrevezetik az embereket.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. Lala27 2010. szeptember 01. 19:55
  „Még valami, ami kimaradt hozzászólásomból.
  Jobban tenné a kis lélekszámú Algyő polgármestere, ha konzultálna más /megyén kívüli/ polgármesterrel pici faluja, aprócska városa felvirágoztatása érdekében. Gondolok itt az ingyen kapott építési telkekre, színvonalas rendezvény sorozatra stb. Mindezek a kezdeményezések arra valók, hogy az "idegent" megszerettessék és maradásra sarkallják.”
 • 55. Lala27 2010. szeptember 01. 19:47
  „A mobilházak felépítését jó ötletnek tartom. Amennyiben megvalósul jelentkezem rá. Miért kell rosszindulatú megjegyzéseket füzni egy olyan létesítményhez, ami négyzetméter áron nem 270 ezer forintba kerül? Kedves hozzászólók! Savanyu a szőlő talán?????
  Hajrá annak az Amerikai Ablak- és Zsindelycentrum (Szeged, Csongrádi sugárút 76./ cégnek, aki végre a nyugatot, tengeren túli ötletet hazánkba hozta.”
 • 54. SP 2010. augusztus 30. 21:21
  „52. hozzászólás klj_54 2010.08.28. 20:09

  :)

  Hajléktalanok utolsó lehetősége is lehetne a lakókocsikero. Jobb mint a padon gubbasztani.”
 • 53. smpeti 2010. augusztus 28. 22:22
  „Kedves "51. varadipal 2010.08.28. 17:45"!

  Hamarosan! Hamarosan! ;)”
 • 52. klj_54 2010. augusztus 28. 20:09
  „http://www.goldengate.hu/kep/105808-lako-bicigli”
 • 51. varadipal 2010. augusztus 28. 17:45
  „Kedves smpeti. Örülök, hogy felhívásával sikerült a saját és fedőcége tevékenységére felhíni az Algyői Önkormányzat és egyéb ellenőrzésre jogosult, gazdasági tevékenységet vizsgáló hatóságok szíves figyelmét.
  Remélem, hallunk még Önökről, akár pozitív, akár negatív is legyen a tartalom. Mindenestere most legalább tapasztalhatja, hogy a pénzüket munkával kereső emberekből nem halt ki az előrelátó óvatosság, és nem mindenki halászik a zavarosban..”
 • 50. burgikukac 2010. augusztus 28. 09:39
  „47. hozzászólás smpeti 2010.08.27. 21:08

  hat b+, ha en tervezek egy beruhazast, akkor k--vara nem irom el a mereteket, ugyanis ketezerszer felhasznaltam mar a gazdasagossagi szamitasok soran. csak ahhoz ugye tudni kellene, hogy mi is az.

  35. hozzászólás smpeti 2010.08.27. 17:27

  xfree.hu? hat ez egy igen komolyan veheto vallalkozas. nincs penzetek sajat domainre, elozetes jogi informaciokra, de lakoparkot azt terveznetek...szanalmas”
 • 49. boldiat 2010. augusztus 28. 08:44
  „A cikk leirása előtt a kedves ............ újságíró miért nem kérdezte meg az önkormányzatot ennek valós alapjának igazáról?”
 • 48. klj_54 2010. augusztus 27. 22:07
  „36. hozzászólás smpeti 2010.08.27. 17:32
  Részemről a csatabárd elásva!”
 • 47. smpeti 2010. augusztus 27. 21:08
  „Tisztelt "CID 2010.08.27. 20:55"

  Igen, igaza van, rossz mértékegységet írtam a számadatok után! Mindenkitől szíves elnézést kérek!
  Mivel ember vagyok, én sem vagyok tévedhetetlen!”
 • 46. CID 2010. augusztus 27. 20:55
  „smpeti : Azt már láthatjuk, hogy a területszámításhoz nem nagyon értesz. 2,12km x 2,12 km az magyarországon soha nem volt 4,5 ha. De azért okoskodj, de legalábbis ismerd be, hogy hülyeséget írtál. Több az mint 4,5 hektár ici picivel.”
 • 45. smpeti 2010. augusztus 27. 19:30
  „Tisztelt "unknown 2010.08.27. 19:18"

  A félreértés éppen a terület elhelyezkedéséből és tulajdonjogából ered.
  Mi egy több éve magántulajdonban lévő, jelenleg ipari területként nyilvántartott területen szerettük volna, természetesen a terület átminősíttetését követően, létrehozni a lakóparkot. A terület szomszédos a cikkben leírt, lefotózott, és valóban az Algyői Önkormányzat tulajdonát képező területtel!”
 • 44. unknown 2010. augusztus 27. 19:18
  „" 41. samarcot idézem: Itt a legnagyobb hiba, hogy először talán az önkormányzattal kellett volna egyeztetni (habár így legalább még senkinek nem kellett fizetni). "
  Már csak azért is, mert - a cikkből ez olvasható ki -, a terület az önkormányzat tulajdonában van. Más tulajdonával bárhogy visszaélni (a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül) törvénytelen. Hm, mit szólna smpeti úr, ha tudta nélkül vevőjelölttel állítanék be a lakása megtekintésére, minthogy abban a hiszemben vagyok, hogy annak nagyon fog örülni és eladja a vevőjelöltnek a lakást. Mégegyszer megjegyzem, a cikkből olvasom, hogy a terület tulajdonjoga per pillanat az agyői önkormányzaté. Aki nem tud róla, hogy valaki boldoggá kívánja tenni. Leszögezem azt is, hogy a magam részéről nem foglalkozom azzal, hogy mit tervez, minek a lehetőségével próbál érdeklődőket keresni.”
 • 43. macusnéni 2010. augusztus 27. 18:33
  „Ma már nagyon meg kell nézni,hogy kivel is áll szóba az ember,sok a svingli körülöttünk.Könnyen a pénzzel tovább állnak,behajtani nem lehet rajtuk semmit,mert egy árva kutyaház s nincs a nevükön.”
 • 42. SP 2010. augusztus 27. 18:08
  „35. hozzászólás smpeti 2010.08.27. 17:27
  Nekem tetszik a mobilház mint lehetőség. Megunom az Umbulda szomszédokat és nem csak az ingóságom költöztetem, hanem a házam is.
  Több telket tarok fenn és csak úgy jövök megyek házastól.”
 • 41. samarc 2010. augusztus 27. 18:02
  „A 4,5 hektár tudtommal 45.000m2 amely csak 212mx212m (négyzetet feltételezve) egy ekkora terület közművekkel való ellátása is súlyos 100 milliókba kerül. Mint minden vállalkozói tevékenység ez is kockázattal jár úgyhogy számomra érthető ha valaki ennyit akar valamibe befektetni akkor kíváncsi arra, hogy életképes-e az az ötlet. Ingatlan beruházásoknál jellemző hogy már akkor elkezdik az előértékesítést amikor még egy kapavágás sem történt (és talán nem is fog). Ha valakinek van esze akkor az csak akkor fizessen ha kap is valamit a pénzéért. Itt a legnagyobb hiba, hogy először talán az önkormányzattal kellett volna egyeztetni (habár így legalább még senkinek nem kellett fizetni). Piacgazdaság van az,hogy valaki a szomszéd pékség mellett akar másikat nyitni hát tegye. Szerintem ne mondja meg senki, hogy milyen távolságra legyenek minimum egymástól.”
 • 40. SP 2010. augusztus 27. 17:58
  „Tengic park lesz.
  Olaj van, barakképítés lesz. A kép együtt szokványos, összetartoznak. Általánosan megszokott.”
 • 39. smpeti 2010. augusztus 27. 17:44
  „Írhatnám, hogy NO COMMENT, hiszen nem érdemel az ilyen rágalmazó figyelmet.
  Azt gondolom előző mondatomban benne van a válasz is (és nem a NO COMMENT-re gondolok!).

  Csak egy üzenet neki:
  "kedves" ismeretlen ismerős! Tájékoztatlak, hogy jelenleg is Szegeden lakom, tehát ne várj rám feleslegesen. Az elérhetőségem a cikkben megtalálható, nyugodtan keress meg és válaszolok a kérdéseidre!”
 • 38. smpeti 2010. augusztus 27. 17:38
  „Tisztelt "cselac 2010.08.27. 16:51"

  A MOBILHÁZAKAT 15 m2-es modulokból építik össze a helyszínen.
  Így szinte bármekkora MOBILHÁZ összeépíthető, a lényeg, hogy 15-el osztható legyen az alapterület (15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120, 135, ... 300).
  Szállításkor ezek az egységek szétszedhetők, és minden gond nélkül kamionnal szállíthatók, majd újból összeszerelhetők és lakhatók.”
 • 37. utazó81 2010. augusztus 27. 17:33
  „smpeti! Légyszives válaszolj a 26 -os hozzászóló kérdésére.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűvös napok jönnek

Ősziesre fordul az idő szombattól: eső és szél vár ránk a következő napokban, alig megy 20 fok fölé a hőmérséklet. Tovább olvasom