Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Lammermoori Lucia a Szegedi Nemzeti Színházban

Bravózva, vastapssal ünnepelte a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban a Lammermoori Lucia-felújítás szereplőgárdáját. A címszerepben, amelyet egy hét múlva Rost Andrea énekel majd, Trubin Beáta mutatkozott be.
Trubin Beáta (Lucia) és Kóbor Tamás (Edgardo). Fotó: Veréb Simon/Szegedi Nemzeti Színház
Angyal Mária harminchat évvel ezelőtt, 1970 januárjában állította színpadra a népszerű Donizetti-operát. Időtlenül korszerű rendezését azóta már sokszor felújította a szegedi társulattal. A mostani Lammermoori Lucia-repríz nem ígért különösebb szenzációt – azt Rost Andrea vendégszereplése jelenti majd –, mégis felfokozott hangulatban zajlott az első előadás az Erkel-bérlet közönsége előtt. A szegedi operakedvelő publikum ma már akkor is lelkes, ha leporolt, jól ismert rendezésben, hivatásukat komolyan vevő, tudásuk legjavát nyújtani akaró énekesekkel megszületik egy nem kiugró, de vitathatatlanul tisztes színvonalú, korrekt produkció.

Nagy sikert aratott a címszerepben bemutatkozó Trubin Beáta, aki nemcsak a csilingelő koloratúrák virtuóz és muzikális megszólaltatását tartotta fontosnak, hanem láthatóan azt is, hogy kifejező színészi játékkal, plasztikusan életre keltse az őrületbe hajszolt Luciát. Kelemen Zoltán Lord Ashtonként már évekkel ezelőtt is bizonyította: tudja a bel canto stílust. Most is élvezetesen, árnyaltan, magvas hanggal, szépen énekelt. Rendkívül ígéretes indulása után Kóbor Tamás több szerepben is csalódást okozott, sokan aggódtunk érte, hogy állandó indiszponáltsággal küzdve egyáltalán tudja-e folytatni a pályáját. Edgardóként kicsit most is bizonytalanul indult, az első felvonás után még kétségesnek tűnt, bírja-e majd az igazi kihívást jelentő utolsó képet. Szerencsére az előadás végére sokkal magabiztosabb lett, és gyönyörűen, szenvedélyesen, poétikusan énekelte a két záró áriát.

Altorjay Tamásnak Lucia nevelője, Raimondo telitalálatos feladat, Szerekován János személyében sikerült találni egy megfelelő lírai tenort Lord Arthuro szerepére, Lucia társalkodónőjének az érzéki hangú Simon Krisztina adott kellő hangsúlyt, Normannót pedig Piskolti László énekelte. A feszes tempóban, élvezetesen játszó Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor karakteres dirigálásával nagyban hozzájárult a produkció sikeréhez, tetszett a hárfaszóló és a fuvola is az őrülési jelenetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták Szeged költségvetését

Elfogadták tegnap a 2006-os városi költségvetést, ami a kormánypárti képviselők szerint biztosítja,… Tovább olvasom